вівторок, 08 грудня 2015 22:47

"Донбас істотно не відрізняється від Києва"

ХУДОЖНИК СЕРГІЙ ЗАХАРОВ БАЛОТУВАВСЯ НА ПОСАДУ МЕРА МАРІУПОЛЯ

ІДЕЯ БАЛОТУВАТИСЯ НА ПОСТ МІСЬКОГО ГОЛОВИ МАРІУПОЛЯ З'ЯВИЛАСЬ У ВЕРЕСНІ, днів за 10 до закінчення терміну реєстрації кандидатів. Вона була настільки божевільна, що одразу сподобалася. Часу – обмаль. Необхідно було знайти 16 тисяч гривень, щоб внести при реєстрації. Це зробив благодійний фонд "Ізоляція". Надали транспорт й оплатили інші витрати, допомогли розробити передвиборну кампанію.

ПРИЙШОВ ДО ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ РЕЄСТРУВАТИСЯ. Подивилися мій паспорт і питають: "А до чого тут переселенець із Донецька, який мешкає в Києві? Хіба ви маєте право балотуватися на цю посаду?" Відкривають текст закону про місцеві вибори, читають. Виявляється, таке право в мене є. Вимушений переселенець не має права голосувати, але може балотуватися. Протягом трьох днів кандидатам та їхнім довіреним особам мали видати посвідчення. Але склад виборчої комісії постійно мінявся, і навіть її члени таких документів не мали. Вирішив намалювати собі посвідчення маркером на аркуші паперу. Коли проїжджали поліцейські пости, то показував його. Посміхалися й пропускали.

  Сергій ЗАХАРОВ, 48 років, художник-графік, дизайнер.  Народився в Донецьку. Закінчив тамтешнє художнє училище. Навчався у Слов’янському інституті бізнесу й права. Працював дизайнером у Донецьку. Засновник арт-гурту ”Мурзилки”, який влітку торік розміщував на вулицях міста карикатури на ватажків ДНР. Потрапив у полон, де перебував півтора місяця й зазнав катувань. Відобразив цей досвід у серії малюнків, яка буде опублікована в окремій книжці.  З осені 2014-го живе в Києві. Співпрацює з фондом ”Ізоляція. Платформа культурних ініціатив”.  Під час виборів у Маріуполі на Донеччині 29 листопада балотувався на посаду міського голови. Набрав 48 голосів.  Неодружений
Сергій ЗАХАРОВ, 48 років, художник-графік, дизайнер. Народився в Донецьку. Закінчив тамтешнє художнє училище. Навчався у Слов’янському інституті бізнесу й права. Працював дизайнером у Донецьку. Засновник арт-гурту ”Мурзилки”, який влітку торік розміщував на вулицях міста карикатури на ватажків ДНР. Потрапив у полон, де перебував півтора місяця й зазнав катувань. Відобразив цей досвід у серії малюнків, яка буде опублікована в окремій книжці. З осені 2014-го живе в Києві. Співпрацює з фондом ”Ізоляція. Платформа культурних ініціатив”. Під час виборів у Маріуполі на Донеччині 29 листопада балотувався на посаду міського голови. Набрав 48 голосів. Неодружений

ПО ВСІЙ УКРАЇНІ ВИБОРИ ВІДБУЛИСЯ 25 ЖОВТНЯ. А в Маріуполі були зірвані. Напередодні сталося кілька конфліктів. Головний – навколо бюлетенів. Їх друкували в типографії, що належить холдингу "Метінвест". Його контролює олігарх Рінат Ахметов. Незважаючи на тиск, більшість членів міської виборчої комісії відмовилися приймати ці бюлетені. Верховна Рада перенесла дату виборів на 29 листопада. Я радію, що цей зрив стався. Формально вибори зірвали демократи. Але, по суті, вони не дозволили колишнім "регіо­налам" зманіпулювати й отримати потрібний їм результат.

Я НЕ МАВ ЗМОГИ ОХОПИТИ МІСТО АГІТАЦІЄЮ, ТОМУ ЗОСЕРЕДИВСЯ НА МИСТЕЦЬКИХ АКЦІЯХ. Разом із місцевими художниками ми провели кілька вуличних арт-заходів. Наприклад, виставку картин на руїнах старої синагоги (будівля кінця ХІХ ст. – "Країна"). Малювали знаки питання на стінах будинків. Сподівалися, що люди почнуть замислюватися, запитувати себе. Голова територіальної виборчої комісії Тетяна Недавня бігала за нами: "А что означают эти вопросы?"

ПРОТЯГОМ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ КОМІСІЯ ПОСТІЙНО ПЕРЕБУВАЛА В БУДІВЛІ ПАЛАЦУ КУЛЬТУРИ МЕТАЛУРГІВ, ЩО НАЛЕЖИТЬ "МЕТІНВЕСТУ". Аби дістатися кімнати, де сидять її члени, треба було пройти повз ряди столів із фуршетом. Біля них товпилися здебільшого пенсіонери. Там же відбувалися концерти й виступи ахметівського кандидата Вадима Бойченка. Весь час у палаці культури були люди з символікою "Метінвесту" на одязі. Запитував їх: хто накрив столи? Відповідали, що не знають. На голосування прийшли 37 відсотків виборців. Абсолютна більшість – пенсіонери. Знову бабусі визначили наше найближче майбутнє. Але тут Донбас істотно не відрізняється від Києва. Столичні пенсіонери відіграють таку ж роль. Здавалося б, на підконтрольній частині Донбасу, яка бачила війну й "переваги" "русского мира", ситуація мала бути іншою. Молодь і люди середнього віку мали б бути активнішими. На жаль, цього не відбувається.

МИ НАМАГАЛИСЯ ПОКАЗАТИ ЛЮДЯМ, ЩО МОЖНА ГОЛОСУВАТИ НЕ ЗА ЗВИЧНОЮ СХЕМОЮ. Не лише за тих, на кого вони працюють. Хотіли також продемонструвати, як може виглядати місто без виробництв, що відібрали в нього майбутнє. Маю на увазі не лише екологію, море, в якому не залишилося риби, повітря, яким неможливо дихати. Йдеться про втрачені можливості розвитку сучасних креативних індустрій і різноманітних малих бізнесів. Існують інші можливості, окрім як годуватися від металургійних гігантів.

ПОЗНАЙОМИВСЯ З МІСЦЕВИМ ХУДОЖНИКОМ. Має шикарну майстерню. Але працює робітником на заводі. Для нього творчість – це паралельний світ. Зараз я вже не помінявся б із ним. Ці люди щодня користуються плодами креативних індустрій – від одягу до мобільних телефонів. Їх розробляють не ті, хто віддав себе рабській праці на великому виробництві. Можемо зробити просту табуретку, що коштуватиме 10 гривень. Але якщо за це візьметься креативно мисляча людина, то з її рук вийде дизайнерський стілець. Він коштуватиме значно дорожче. І придбати його – буде престижно.

Я ВБОЛІВАВ ЗА РЕЗУЛЬТАТ, АЛЕ НЕ ЗА СВІЙ. Серед кандидатів у мери та в депутати міськради були ті, хто міг би зробити Маріуполь пристосованим для життя містом. Це – нова партія "Сила людей" та її лідер Максим Бородін. Вона сформувалася з місцевого екологічного руху. Він протистоїть системі, яка тут панує протягом десятиліть і уособленням якої є Рінат Ахметов. Тепер п'ять членів "Сили людей" стали депутатами міської ради. Сподіваюся, смикатимуть "Опозиційний блок" (має 45 депутатів із 54. – "Країна").

  Карикатура на олігарха Ріната Ахметова, яку художник Сергій Захаров розклеював на вулицях Маріуполя 30 листопада 2015 року
Карикатура на олігарха Ріната Ахметова, яку художник Сергій Захаров розклеював на вулицях Маріуполя 30 листопада 2015 року

Я – ДОНЕЧЧАНИН, І МАРІУПОЛЬ БЛИЗЬКИЙ МЕНІ ЗА ДУХОМ. Те, що відбулося торік у Донецьку, стало можливим через небажання основної маси населення брати на себе відповідальність за свою долю. Зараз 63 відсотки маріупольців не прийшли на вибори. Їм так само байдуже. Якщо зосередитися на процентах, то все виглядає погано. Але переконаний: якісна перевага має більше значення. Кількість тих, хто знається на живописі, заради кого він існує, не перевищує 3–5 відсотків. Однак образотворче мистецтво не лише існує, а й розвивається. І для Маріуполя – не все втрачено.

СЬОГОДНІ ВРАНЦІ ВИКУПАВСЯ В МОРІ Й РАЗОМ ІЗ ДРУЗЯМИ ПОЇХАВ РОЗКЛЕЮВАТИ СТІКЕРИ ПРОТИ УЗУРПАТОРІВ ВЛАДИ В МІСТІ. Зобразив на них павука з обличчям Ріната Ахметова. Це – лише один із сотень методів ненасильницького спротиву.

Зараз ви читаєте новину «"Донбас істотно не відрізняється від Києва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути