середа, 22 травня 2019 15:26

До 20 років не любила готувати. А вийшла заміж, і виявилося, що чоловіка треба годувати

Рецепт вафельних трубочок купили за 100 доларів

Лікарі порадили переїхати до Криму, коли в молодшої сестри діагностували астму. Жили в Алупці. Татові довгий час не видавали зарплату. Якось батьки були в гостях у знайомих. На вихідних дружина продавала на базарі солодкі трубочки, так виживали. За її рецепт мої батьки заплатили 100 доларів. Купили вафельницю і майже цілодобово смажили вафлі. Потім придбали ще одну. Згодом їх стало п'ять чи шість. Смаколики ми з сестрою збували на пляжі. Трубочка з білковим кремом коштувала 50 копійок, зі згущеним молоком – гривню. За добу продавали близько сотні. Усі гроші несли додому.

Мене у 5 років віддали на художню гімнастику. Тренування були щодня, з 7:00 до 13:00. Коли виповнилося 12 років, із Києва приїхали відбирати дітей у школу художньої гімнастики Ірини Дерюгіної. Я не пройшла тестування на витривалість.

В Алупці по сусідству жили три дівчинки мого віку, які займалися в музичній школі. Мама відправила й мене з ними. Я добре співала. Вступила на музичне відділення Кримського державного гуманітарного університету. Закінчила магістратуру по класу вокалу. Працювала в музичній школі на дві ставки. Отримувала 1,4 тисячі гривень. Через три роки звільнилася.

  Єлизавета ГЛІНСЬКА, 35 років, кондитер. Народилася 29 вересня 1983 року в Запоріжжі в сім’ї інженерів. Виросла в Криму, куди сім’я переїхала. Закінчила Кримський державний гуманітарний університет в Ялті. Три роки працювала викладачем вокалу в музичній школі. До Києва перебралася 2007-го. Була консультантом у мережі Brocard. Здобула освіту худож­ника-гримера. Працювала у компанії Shiseido тренінг-­менеджером і арт-директором. 2012-го стала переможницею шоу ”МайстерШеф” на каналі СТБ і поїхала на навчання в паризьку кулінарну школу Le Cordon Bleu. Закінчила там кулінарний та кондитерський курси. Лауреат чемпіонату світу з кондитерського мистецтва Mondial des arts sucres-2016. Кулінарний експерт програм ”Все буде добре” та ”Все буде смачно” на каналі СТБ. Суддя шоу ”МайстерШеф. Професіо­нали”. Засновниця і викладачка кондитерської школи GL. Бізнес веде з молодшою сестрою Тетяною. Видала дві книжки з рецептами кондитерських виробів: ”Від простого до складного” та ”Простіше простого”. Улюблені міста Лісабон і Париж. З їжі найбільше до вподоби креветки, з напоїв – чорний чай із молоком. Книжка – ”Соуси: солодкі й несолодкі” французького шеф-кухаря Мішеля Ру. Живе в Києві
Єлизавета ГЛІНСЬКА, 35 років, кондитер. Народилася 29 вересня 1983 року в Запоріжжі в сім’ї інженерів. Виросла в Криму, куди сім’я переїхала. Закінчила Кримський державний гуманітарний університет в Ялті. Три роки працювала викладачем вокалу в музичній школі. До Києва перебралася 2007-го. Була консультантом у мережі Brocard. Здобула освіту худож­ника-гримера. Працювала у компанії Shiseido тренінг-­менеджером і арт-директором. 2012-го стала переможницею шоу ”МайстерШеф” на каналі СТБ і поїхала на навчання в паризьку кулінарну школу Le Cordon Bleu. Закінчила там кулінарний та кондитерський курси. Лауреат чемпіонату світу з кондитерського мистецтва Mondial des arts sucres-2016. Кулінарний експерт програм ”Все буде добре” та ”Все буде смачно” на каналі СТБ. Суддя шоу ”МайстерШеф. Професіо­нали”. Засновниця і викладачка кондитерської школи GL. Бізнес веде з молодшою сестрою Тетяною. Видала дві книжки з рецептами кондитерських виробів: ”Від простого до складного” та ”Простіше простого”. Улюблені міста Лісабон і Париж. З їжі найбільше до вподоби креветки, з напоїв – чорний чай із молоком. Книжка – ”Соуси: солодкі й несолодкі” французького шеф-кухаря Мішеля Ру. Живе в Києві

В Ялту переїхала влітку. Ціни на житло – космічні. За 100 доларів орендувала сарай на 2 квадратні метри на городі. Там були тільки панцирне ліжко й щурі. Милася надворі зі шланга. Більшу частину часу проводила на роботі. Додому приходила поспати.

Оголошення про пошук офіціантів та адміністратора в ресторан східної кухні побачила на набережній. На співбесіді годину намагалася довести, що мені дуже потрібна ця робота, хоч я і не маю досвіду. Керуючий сказав: "Готовий узяти адміністратором, якщо завтра у вас не буде цього жахливого манікюру". Мала нарощені нігті, страшно і жирно накладені – як тоді було модно. Півдня їх спилювала.

  Єлизавета ГЛІНСЬКА, 35 років, кондитер. Народилася 29 вересня 1983 року в Запоріжжі в сім’ї інженерів. Виросла в Криму, куди сім’я переїхала. Закінчила Кримський державний гуманітарний університет в Ялті. Три роки працювала викладачем вокалу в музичній школі. До Києва перебралася 2007-го. Була консультантом у мережі Brocard. Здобула освіту худож­ника-гримера. Працювала у компанії Shiseido тренінг-­менеджером і арт-директором. 2012-го стала переможницею шоу ”МайстерШеф” на каналі СТБ і поїхала на навчання в паризьку кулінарну школу Le Cordon Bleu. Закінчила там кулінарний та кондитерський курси. Лауреат чемпіонату світу з кондитерського мистецтва Mondial des arts sucres-2016. Кулінарний експерт програм ”Все буде добре” та ”Все буде смачно” на каналі СТБ. Суддя шоу ”МайстерШеф. Професіо­нали”. Засновниця і викладачка кондитерської школи GL. Бізнес веде з молодшою сестрою Тетяною. Видала дві книжки з рецептами кондитерських виробів: ”Від простого до складного” та ”Простіше простого”. Улюблені міста Лісабон і Париж. З їжі найбільше до вподоби креветки, з напоїв – чорний чай із молоком. Книжка – ”Соуси: солодкі й несолодкі” французького шеф-кухаря Мішеля Ру. Живе в Києві
Єлизавета ГЛІНСЬКА, 35 років, кондитер. Народилася 29 вересня 1983 року в Запоріжжі в сім’ї інженерів. Виросла в Криму, куди сім’я переїхала. Закінчила Кримський державний гуманітарний університет в Ялті. Три роки працювала викладачем вокалу в музичній школі. До Києва перебралася 2007-го. Була консультантом у мережі Brocard. Здобула освіту худож­ника-гримера. Працювала у компанії Shiseido тренінг-­менеджером і арт-директором. 2012-го стала переможницею шоу ”МайстерШеф” на каналі СТБ і поїхала на навчання в паризьку кулінарну школу Le Cordon Bleu. Закінчила там кулінарний та кондитерський курси. Лауреат чемпіонату світу з кондитерського мистецтва Mondial des arts sucres-2016. Кулінарний експерт програм ”Все буде добре” та ”Все буде смачно” на каналі СТБ. Суддя шоу ”МайстерШеф. Професіо­нали”. Засновниця і викладачка кондитерської школи GL. Бізнес веде з молодшою сестрою Тетяною. Видала дві книжки з рецептами кондитерських виробів: ”Від простого до складного” та ”Простіше простого”. Улюблені міста Лісабон і Париж. З їжі найбільше до вподоби креветки, з напоїв – чорний чай із молоком. Книжка – ”Соуси: солодкі й несолодкі” французького шеф-кухаря Мішеля Ру. Живе в Києві

Перший місяць працівники ресторану мене ненавиділи. Сварила офіціанток за перекури. Бо через це кілька разів не догледіли, як гості йшли, не розрахувавшись. Невдовзі вони зрозуміли: зможу залагодити будь-яку ситуацію. Так я стала для них хорошою.

Коли сезон закінчувався, працівники роз'їжджалися хто куди. Я склала валізу і поїхала в Київ. За рекомендацією влаштувалася в ресторан торгового центру "Арена". Але після співбесіди спустилася в Brocard і зустріла однокурсницю. Вона була там консультантом. Запропонувала працювати разом. Пропозиція приваблива, бо можна було все спробувати – і парфуми, і косметику.

Та після року роботи там зрозуміла, що деградую. Вирішила рухатися в напрямку візажу. Два роки вчилася на художника-гримера. До 18:00 була на роботі, а увечері до десятої – займалася у школі гриму. З консультанта мене перевели на візажиста. Потім стала тренінг-менеджером, а згодом – арт-директором компанії Shiseido.

В якийсь момент відчула, що вперлася у стелю. Здавалося, живу не своїм життям, бо щасливою не почувалася.

До 20 років не любила готувати. А тоді вийшла заміж, і виявилося, що чоловіка треба годувати. Особливо, якщо він вимогливий.

Цілеспрямовано вчуся останні сім років. Раз на місяць-два відвідую майстер-класи в Україні чи за кордоном: Іспанії, Франції, Бельгії. Вони тривають три дні чи тиждень. Цього завжди здається мало.

По телевізору побачила перший сезон "МайстерШеф", де головний приз – навчання в паризькій школі Le Cordon Bleu. Я зацікавилася нею за кілька років до цього, після перегляду фільму "Джулі і Джулія: Готуємо щастя за рецептом". Навчання у цій школі коштувало 33 тисячі євро. Коли оголосили про набір учасників у другий сезон шоу, зрозуміла, що це шанс. На кастинг прийшла з шоколадним фонданом (десерт, шоколадний кекс із рідкою начинкою. – Країна).

Коли приїхала в Париж, не знала жодного слова французькою. Довелося займатися з репетитором. Тепер, коли в Україну приїжджають тамтешні шефи, з легкістю можу асистувати.

Молоді французи розуміють англійську, але не завжди хочуть відповідати чи вдають, що не розуміють. Якщо в пекарні англійською мовою попросиш круасан, сто разів перепитають. А якщо звернутися французькою, навіть корявою, – одразу ставляться краще.

Я легка на підйом. Якщо є квиток, можу полетіти в Європу на два дні. Люблю блукати містами. А потім вмикаю навігатор і шукаю дорогу назад. Розглядати архітектуру подобається більше, ніж ходити музеями.

2014-го провела перший кондитерський майстер-клас у Харкові. Почали запрошувати в інші міста. Ми з сестрою називали себе "школа на колесах". Так і вийшло. Маємо стаціонар у Києві, але їздимо з майстер-класами по країні. Один хлопчик відвідував їх із 13 років. Зараз йому 18, і він дуже хороший кондитер. Нещодавно зустріла на "МайстерШеф" дівчину, яка перемогла на проекті для підлітків. Розповіла, що кілька років тому приходила на мій майстер-клас. Була так вражена, що вирішила стати кондитером. Пишаюся, що причетна до цього.

Постійно змінювала організаторів майстер-класів, бо зав­жди щось не влаштовувало: то забували взяти квиток, то проб­леми з житлом, то не можуть знайти продукти. Пожалілася сестрі. Таня працювала фармацевтом. На вихідних погодилася мені допомагати. Вона з легкістю організувала захід в Одесі. А через кілька місяців вона пішла з роботи. Структурувала всю мою діяльність. Завдяки їй вийшли дві мої книжки і з'явилася школа. Я – ідейний натхненник, а Таня – мозок.

Довго виношувала мрію про створення кондитерської книжки. Страви, приготовані за рецептами з видань із кондитерського мистецтва, не завжди виходять такими, як на фотографіях. Руки опускаються. Вклала у свою книжку ті знання, яких мені не вистачало, коли почала займатися кондитеркою. Вийшла енциклопедія на 536 сторінок – 17 розділів, 250 рецептів десертів.

На чемпіонаті світу з кондитерського мистецтва в Парижі ми посіли восьме місце з 16 команд. Конкурс тривав два дні. За 20 годин мали виконати п'ять надскладних завдань. Участь у чемпіонаті стала для мене ривком, після якого змогла називати себе професіоналом.

За два тижні до початку проекту "МайстерШеф. Професіонали" щодня по 2 години займалася з викладачем української, щоб покращити рівень мови. Вдома розмовляла тільки нею. Думати українською поки що не виходить. У Криму її не вивчали, але можна було додатково займатися. Ми з сестрою щонеділі ходили на такі уроки.

Зараз ви читаєте новину «До 20 років не любила готувати. А вийшла заміж, і виявилося, що чоловіка треба годувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути