Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 15:19

Церквиця, яку ставили там, звідки далеко йти до церкви

Майже столітня маленька церквиця зберігається у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України в селі Криворівня на Прикарпатті. Її подарував місцевий житель Василь Харук (1934–2017) два десятиліття тому.

 

– Василь Іванович народився в багатодітній гуцульській сім'ї на присілку Заріччя, – розповідає настоятель храму Іван Рибарук, 57 років. – Отримав вісім класів шкільної освіти, ледь не змалку працював на дарабі – сплавляв ліс річкою Чорний Черемош. Одружився з односелицею Анною, на вісім років молодшою, мали двох дітей. Був побожний і добрий чоловік, любив нашу церкву. Різдвяну та Великодню служби стояв від початку опівночі до ранку. Певний час прислуговував, був церковним братом.

Такі церквиці почали робити на віддалених присілках, у горах. До церкви йти довго, особливо взимку, коли випадає багато снігу. Побожні гуцули не хотіли пропускати богослужіння. Вирізали деталі зі смереки, складали докупи, розфарбовували, прикрашали, як могли, та ставили на покуті, біля образів. Намагалися її робити схожою на місцевий храм. Або за гуцульською традицією – хрестоподібну з однією центральною банею, інші бані – декоративні. До тих церквиць і молилися. Особливо багато їх виготовляли за радянських часів, коли походів до храму не толерувала влада.

– Церквицю робив вуйко Василь на прізвище Петринчуків, коли Василь Харук був дитиною, – продовжує отець Рибарук. – Подробиць про того майстра ніхто вже не пам'ятає. 1995 року родина Харука влаштувала в хаті ремонт. Церквиця не вписувалася в новий інтер'єр, то й віддав у храм. Сьогодні такі церквиці ще можна побачити у старих гуцулів. Але традиція потроху відходить у небуття. Натомість з'явилася нова – криворівняни почали ставити каплички на своїх подвір'ях.

Зараз ви читаєте новину «Церквиця, яку ставили там, звідки далеко йти до церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути