вівторок, 17 вересня 2019 15:20

"Якщо хочеш контролювати все, то не контролюєш нічого. Це прямий шлях до великих помилок"

Референдум щодо Донбасу може розколоти країну

XVI конференція Ялтинської європейської стратегії – YES – тривала з 12 по 14 вересня у столичному "Мистецькому Арсеналі". Її тема: "Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі". Запросили понад 400 політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів із 26 країн. Виступив 41 спікер

Автор: Сергій Ільїн
  XVI конференцію Ялтинської європейської стратегії провели в столичному ”Мистецькому Арсеналі” з 12 по 14 вересня. Відкривали захід мер Віталій Кличко й екс-президент Польщі Александр Кваснєвський
XVI конференцію Ялтинської європейської стратегії провели в столичному ”Мистецькому Арсеналі” з 12 по 14 вересня. Відкривали захід мер Віталій Кличко й екс-президент Польщі Александр Кваснєвський

13 вересня

О 8:53 президента Володимира Зеленського з дружиною Оленою у дворі "Арсеналу" зустрічає подружжя Віктор і Олена Пінчуки та колишній президент Польщі Александр Кваснєвський. За ними прибувають президенти: Естонії – Керсті Кальюлайд та Фінляндії – Саулі Нііністьо. Перед входом у головний зал стоїть скульптура "Тюльпани" Джеймса Кунса вартістю понад 25 млн грн. Виготовлена з нержавійки.

Гості сідають у першому ряду перед сценою. Поряд із ними шейх Хамад бін Джасім бін Джабер Аль-Тані, прем'єр-міністр Катару, другий президент України Леонід Кучма. У другому ряду – бізнесмен, футбольний функціонер і народний депутат Григорій Суркіс.

Віктор Пінчук запрошує до слова 43-річного Олега Сенцова. Зал встає й аплодує.

– Я всегда говорю, о чем думаю, и стараюсь – о главном, – каже Олег. Дехто з присутніх плаче. Люди фотографують. – Там, где я был, каждая вещь, каждая мелочь имеет огромное значение. Чай я хранил в банке. И у меня было две тетрадки – желтая и синяя. Я вырезал из них две полоски. Наклеил на эту банку и написал два слова "Слава" и "Украине". И поставил на самое видное место. Все пять лет, пока я путешествовал по тюрьмам РФ, она была со мной. Она раздражала. Ее постоянно забирали. Отрывали флаг, топтали. Это была моя маленькая борьба. Это, конечно, не Иловайск и Дебальцево. Я не был на войне. Меня арестовали за два дня, когда я должен был поехать на Донбасс. Но я вел свою маленькую борьбу за себя, за свою страну и за две полоски – желтую и синюю. Очень хотелось бы, чтобы эта банка как можно быстрее наполнилась бирками тех, кто все еще в плену в Росии, на Донбассе и в Крыму. Пан президент, сделайте, чтобы эта банка поскорее была полной.

Кладе свій тюремний нагрудний знак у банку і віддає Зеленському. Сідає в першому ряду.

"Що для вас щастя?" – англійською питає у присутніх 41-річний Володимир Зеленський. Йому відповідають Віктор Пінчук, президенти Естонії і Фінляндії. Помітно, що вони не готувалися відповідати. Сенцов каже: "Без комментариев". Зеленський іде на сцену і далі говорить українською.

– Ми маємо завершити війну і повернути території. Єдиний шлях до цього – дипломатія, – каже. – І потужна зброя – санкції. Не втомлююся повторювати це нашим світовим партнерам. Але іноді вони думають про зняття санкцій. Ви втрачаєте гроші. Серйозно? Вибачте, ми втрачаємо людей, – зал аплодує. – У цивілізованому світі платити податки – це нормально, в тому числі – для забезпечення порядку. Санкції – це податок заради миру. І поки його не буде відновлено – вони мають бути.

Презентує заходи, де інвестори можуть дізнатися більше про Україну і можливості тут працювати.

– Будемо раді, якщо прийдете в гості зі своїм. Вкладайте гроші в Україну, – каже глава держави англійською.

В іншій частині зали, в передньому ряду, сидять глава СБУ Іван Баканов, секретар РНБО Олександр Данилюк і Юрій Тимошенко з Офісу президента. За ними – екс-прем'єри Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк та головний рабин 54-річний Яков Дов Блайх.

– Найскладніша ситуація в нас буде саме з поверненням Криму. Є декілька форматів, ідей. Але поки не можу про це говорити. Ще зарано, – продовжує Зеленський.

– Десь політичні еліти вважають, що ми вже ближче до фінішу. Але давайте не забувати: Крим ще окупований. Для вирішення цього питання необхідне стратегічне терпіння, – каже президентка Естонії 49-річна Керсті Кальюлайд. На ній бордова сукня-міді. У вухах сережки у формі морських зірок.

Автор: president.gov.ua
  Режисер і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов показує банку, якою користувався в російських тюрмах. Приніс її 13 вересня у ”Мистецький Арсенал”. Цього дня він першим виступив на відкритті форуму. Банку та свою тюремну картку вручив президенту Володимиру Зеленському
Режисер і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов показує банку, якою користувався в російських тюрмах. Приніс її 13 вересня у ”Мистецький Арсенал”. Цього дня він першим виступив на відкритті форуму. Банку та свою тюремну картку вручив президенту Володимиру Зеленському

– І в нас є люди, які люблять Росію. Але з них сміються, тому їх досить мало, – говорить президент Фінляндії Саулі Нііністьо, 71 рік.

Після виступів усі виходять у двір для спільного фото.

– Президент добре розуміє, що ЄС і НАТО – пріоритет для країни. Недво­значно розказує про війну на Донбасі і що Крим має повернутися. Скептики казали, що він цього не робитиме. А він робить, – каже президент Світового конгресу українців Павло Ґрод.

В нашій мережі організації – 64 країни. Минулого тижня ми зібрали в Берліні провід світового українства. Обговорили стратегію – як впливати на уряди країн, де живемо, для підтримки України. І не колись-колись, а щоб тепер ЄС і НАТО визначилися. Причини для відмови нам будуть завжди. Але мусимо ті бар'єри обходити.

Діаспора – понад 20 мільйонів. Важливо, щоб вони розуміли: мають відповідальність допомагати в розбудові. Якщо зможуть голосувати, то будуть відчувати причетність до країни. Ми обговорювали це під час зустрічей із президентом. Це важливо і для українців, які народилися за кордоном. Для таких, як я. Ми хочемо брати участь у житті країни. А не можемо.

Колишній генпрокурор Святослав Піскун п'є каву.

– Політична ситуація незрозуміла. Мені здається, що свіжоспечені пироги не завжди можна їсти. Вони можуть бути сирі. Високий рейтинг і кроки, які подобаються людям, – це тимчасове явище. Є речі, на які українці сподіваються багато років. Якщо протягом чотирьох-п'яти місяців цього не відбуватиметься, рейтинг не втримати. Наприклад, боротьба з корупцією, відповідальність тих, хто розкрадав державу, реальні кроки на відновлення економіки, збереження лісу, копалин. На законне використання наших надр. Це чекають від президента. А розмови? Давайте далі говорити. І пекти закони, які через два-три роки скасує Конституційний суд.

Журналіст Дмитро Гордон шепоче на вухо у дворі "Арсеналу" екс-президенту Леоніду Кучмі. Падають каштани. Поки всі займають місця для фото, 45-річний Арсеній Яценюк курить електронну цигарку.

– Прийдет время, маятник вернется, – усміхається колишній прем'єр. Він у сірому костюмі, на сонці вилискують темно-коричневі туфлі. – Поки що не можу оцінити нинішній уряд. Треба час.

Після колективного фото журналісти перепиняють 41-річного Володимира Гройсмана.

– Я залишаюся в Києві, – каже він. Спростовує інформацію про створення партії з Яценюком. – Давайте дочекаємося, коли будуть місцеві вибори.

Мер Львова Андрій Садовий, 51 рік, поспішає в приміщення.

– Київ зустрів мене сонцем і великою кількістю креативних людей. Познайомився із Сенцовим, запросив до Львова, – каже.

– Нам треба закон про столицю, – коментує протистояння міського голови Києва Віталія Кличка з Офісом Зеленського. – Київ має стати двигуном для всієї країни. Зараз він таким не є. Зеленський хоче це змінити. Жоден із попередніх президентів на це не наважувався.

Близько 13:00 гості йдуть у обідню залу, де офіціанти накривають столи. Вхід за запрошеннями. Журналісти, учасники форуму, гості без спецзапрошень обідають в іншому крилі будівлі. Під ресторани обладнали чотири зали.

По обіді починається панельна дискусія "Нові виклики у XXI столітті".

– Раніше люди думали, що війни – це природна частина світу і тільки Бог може принести мир, – говорить ізраїльський історик 43-річний Юваль Ной Харарі. – Та зрозуміли: можна принести мир на землю, якщо ухвалювати правильні рішення. Війни тривають. І я в Ізраїлі, і ви в Україні знаємо це. Однак багато країн більше не використовують війну як інструмент досягнення політичних цілей. Та вона може повернутися. Достатньо однієї нерозумної людини, щоб почати війну.

Я хотів приїхати в Україну. Це зараз найважливіше місце у світі. Країна – на передовій боротьби за свободу. На неї дивляться очі всього світу. За останні три-чотири роки здобутки ліберальної демократії пішли на спад. Тоталітарні режими є загрозою для майбутнього. Тож якщо в України вийде, це пошириться на інші держави. І кардинально змінить ситуацію в Росії.

Понад десяток журналістів обступають бізнесмена Ігоря Коломойського, 56 років. Він на форумі вперше за 16 років. Говорить кілька годин.

– Я хочу, чтобы все, что на меня наговорили, было отозвано. Я не кровожадный. Но пусть со мной рассчитаются, – каже про Приватбанк. – Меня устроит любой вариант, удобный для государства. У меня там лежали 2 миллиарда долларов. Это не кэш, который я мог забрать. Верните мое, и разойдемся с миром.

– Куда вы в отпуск собираетесь? – питає журналістка.

– Я так отдохнул, что теперь работать буду. Пока никуда не собираюсь. Остаюсь в Днепропетровске, – відповідає.

Автор: Олександр Індичий
  Американський танцюрист Ліл Бак фотографується з гостями на відкритті XVI конференції Ялтинської європейської стратегії 12 вересня
Американський танцюрист Ліл Бак фотографується з гостями на відкритті XVI конференції Ялтинської європейської стратегії 12 вересня

– У мене поганий настрій після сьогоднішнього дня, – каже 53-річний Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи. – Підозрюю, що контрольована Центральна виборча комісія Зеленському потрібна, щоб тиснути по референдуму на Донбасі. А референдум – це амністії бойовикам, народній міліції, вибори під контролем російської зброї, особливий статус, право вето у зовнішній і безпековій політиці. Ця річ здатна розколоти Україну аж до громадянського протистояння. Сьогодні ми наблизилися до найгірших сценаріїв. Сподіваюся, парламенту вистачить здорового глузду думати, читати, обговорювати.

о 17:00 починається дискусія "Бізнес і ринкова економіка – рушії досягнення щастя".

– Президенту США 73 роки, головному кандидату від демократів – 78, і мені 70. То коли бачиш президента, якому 41 рік, кажеш: йой, у цієї людини є багато часу щось зробити, – каже фінансист і меценат Давид Рубінштейн. – На мене справила враження готовність президента діяти.

– Я мав розмову з лідерами бізнесу. У мене оптимістичний настрій. Тут потрібне правовладдя і довіра до керівниц­тва країни, – каже технологічний інвестор зі США Роберт Сміт. – Моя мама щомісяця виписувала чек на 25 доларів у фонд освіти. Я дорікав: "Мамо, я доношую взуття брата, а ти віддаєш такі гроші". Та вона відповідала: "Сину, частина твого призначення – піднімати людей у своїй громаді". Мої діти кожного Різдва приходять зі звітом, які неприбуткові організації підтримали і чому. Я голова "Карнеґі-холу". Ми щороку 625 тисяч дітей навчаємо музики. Цього досягли за рахунок невеликих вкладень. Громаду треба підтримувати. Це робота на перспективу.

Гостей запрошують на вечерю. У програмі анонсований спеціальний гість. Його оголошує Віктор Пінчук. На сцену в ресторані для віп-гостей піднімається голлівудська акторка 53-річна Робін Райт.

Журналістам дозволяють дивитися у прочинені двері. Володимир і Олена Зеленські сидять за одним столом із подружжям Пінчуків. Є глава фракції "Слуги народу" Давид Арахамія, керівник Офісу президента Андрій Богдан, лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук.

Виступають актори з "Кварталу-95". Зеленський виходить на сцену, коли його пародіюють.

14 вересня

Прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук заходить до залу в супроводі Віктора Пінчука. Це його перший публічний виступ на посаді очільника уряду. Починає англійською, переходить на українську.

– Важливо, щоб український бізнес не був змушений вигадувати якісь схеми, щоб виводити гроші з країни. Це – одне із завдань уряду, – каже Гончарук. Виступає близько 40 хв. – Маркером того, що повертається довіра, стануть інвестиції великого українського бізнесу в свою країну. Уряд планує відкрити ринок землі, лібералізувати трудові відносини, навести порядок з монополіями, ввести механізми захисту навколишнього середовища і вирішити проблему демографії.

Хочу згадати чотири роки тому виступ одного молодого політика, який став для всіх сюрпризом. У нього майже ніхто не вірив, але він переміг. Це був президент Америки. І я перефразую його слова: "Давайте зробимо Україну великою і щасливою. Давайте зробимо це разом".

– Коли прокидаєтеся, чи дивитеся у дзеркало? І чи думали колись: шкода, що я за це взявся. Чи ви не дивитеся у дзеркало? Виглядаєте добре. У вас немає сивини. А за п'ять років може з'явитися, – жартує з українським прем'єром модератор Давид Рубінштейн.

– Від того, як впораємося, залежить майбутнє країни. А у дзеркало дивлюся рідко. Це правда, – у залі чути сміх.

Гончарук іде на зустріч із молодими лідерами. Перед цим міняє піджак і сорочку на поло.

– Щоб створити щастя, потрібно створити довіру між громадянами, між громадянами й державою. Другий ключ – верховенство права. І третє – зрозуміти, як змінюється світ і які постають виклики – нові технології, охорона здоров'я, роль освіти, культури, – каже екс-президент Польщі Александр Кваснєвський, 64 роки.

– Україна – велика. Якщо президент думає, що може контролювати в ній усе, то помиляється. Це неможливо.

Якби я міг щось порадити президентові Зеленському, то найголовніше – треба допомогти всім демократичним інститутам бути самостійними і професійними. Це стосується виборчої комісії, судів, правоохоронної системи. Якщо хочеш контролювати все, то не контролюєш нічого. Це прямий шлях до великих помилок.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо хочеш контролювати все, то не контролюєш нічого. Це прямий шлях до великих помилок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути