вівторок, 19 липня 2011 11:53
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Влада боїться армії, людей на Майдані та бути освистаною

Президент Віктор Янукович скасував проведення 24 серпня військових парадів у Києві, Керчі, Одесі, Севастополі, Львові та Вінниці. Також не виготовлятимуть пам'ятний ювілейний знак "20 років незалежності України".

Відміняти паради недоцільно. Такі заходи з'єднюють суспільство, скріплюють почуття солідарності.

У скасуванні парадів зіграли три чинники.

По-перше, влада нутром не перетравлює армію. Бо призначення війська — захищати країну. У теперішніх можновладців зовсім інше завдання — визискувати країну. Звідси і страх: а раптом захисники Вітчизни почнуть діяти за призначенням? Тому бачимо таке ставлення до Збройних сил, яке практично зводиться до їх знищення.

По-друге, влада боїться зібрання великої кількості людей на Майдані. Бо можуть статися стихійні антиурядові акції.

По-третє, вона просто боїться бути освистаною. Адже падіння її рейтингу досить серйозне. Соціологи говорять, що Партію регіонів підтримують 11–12 відсотків. Якщо буде менше ніж 7 відсотків, то Януковича ніхто не підніме.

Президент доручив спрямувати заощаджені кошти на посилення соціального захисту населення. Якби для цього мобілізували й інші резерви, то люди повірили б. Піднімати соціальні стандарти треба не від випадку до випадку, а постійно. Багато коштів можна зекономити на обслуговуванні державного апарата. Натомість бачимо, що держапарат роздувають, ухвалюють пенсійний закон, який зменшить і без того мізерні пенсії українців.

З міркувань економії можна було відмовитися і від параду 9 Травня. Але тут спрацювала ідеологія. Адже можна грати на патріотичних спогадах старшого покоління і збирати політичні дивіденди. Від ветеранів годі чекати протестних виступів. А от націоналісти на День Незалежності могли б підготувати якийсь сюрприз для влади.

Випуск ювілейної медалі обійшовся б у невеликі кошти. Урядовцям освоювати їх нецікаво. Порівняйте: пара сотень тисяч гривень і 5 мільярдів на закупівлю кілочків, якими позначатимуть ділянки під час проведення земельної реформи.

Зараз ви читаєте новину «Влада боїться армії, людей на Майдані та бути освистаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути