вівторок, 24 вересня 2013 17:48
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Для України буде велике щастя, коли "особливі" торговельні стосунки з Росією припиняться

Вчора прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що у разі укладення угоди України з ЄС особливий партнерський режим України з Росією закінчиться. Зазначив, що на двох стільцях, як хоче українське керівництво, "сидіти не вийде". І пригрозив "нехай спробують продати свою продукцію в Європу".

Путін неодноразово робив подібні заяви. Зараз він вже мовчить. Проте ті ж самі балачки продовжують говорити то Глазьєв, то Медведєв. Оскільки, ці беззмістовні слова озвучувати керівництву країни вже не солідно. Все це виглядає достатньо комічно і вага цих слів падає. Україна неодноразово вже заявляла свою позицію. Якщо той же Азаров намагається говорити аргументами чи процентами, то у росіян просто голе малювання невідомо звідки взятих цифр. Немає об'єктивних причин вірити усім цим наріканням. Всі ці заяви від психологічних проблем. Росії здається, що є їхня зона впливу — це так званий "російський світ". Найкращі ліки від цього — це подивитися на себе справжнього.

Російські партнери так за нас турбуються, що просто спати не можуть вночі. З такою наполегливістю ніякий хороший товар не продають. Тільки якийсь залежаний, або підгнилий. Якщо якісь особливі торговельні стосунки припиниться між Україною і Росією — це буде велике щастя для нас. Зараз вони полягають у тому, що Україні продають газ за вищою ціною на 47%, ніж в середньому по Європі. І це називають особливим торговельним партнером.

Всі ці заяви про дефолт, про якісь проблеми, які виникнуть в Україні, нагадують ситуацію, коли людина вже не може зробити нічого поганого, то починає пророкувати різноманітні біди своїм опонентам. Наговорюють різні страшилки з надією, що вони матеріалізуються.

Україна — навпаки, робить крок до можливості самій на себе заробляти на європейському ринку. Мета — війти в європейський розподіл праці, а не отримати якісь пільги чи транші від Євросоюзу чи фінансування з бюджету. Членство України в Євросоюзі дасть можливість і Україні, і Росії оцінити себе реально. Позбавитись від фобій та хибних уявлень. Росія боїться, що будь-які надії на її вплив будуть розмиті всередині самого українського суспільства. Коли український бізнес почне заробляти в Європі більше. Виникнуть нові мільйони людей, які будуть зацікавлені у Європі. Зокрема цей інтерес буде матеріальний.

Митний союз не потрібен не лише Україні, але й Білорусії разом з Казахстаном. Можливо, він потрібен Росії, але не іншим країнам. Якщо хтось від Митного союзу дійшов до дефолту, то це Білорусь, яка живе від кредиту до кредиту. Дали їй чергову подачку за продаж чогось там, а якщо не дали, то в неї інфляція - 300%. Білорусь там перебуває, бо президент загнав країну у глухий кут. Вони не навчились на себе заробляти. Стали ізгоями у міжнародній спільноті, їх нікуди просто більше не звуть. Казахам це потрібно, тому що є великий кордон з Росією. Більше ніякого змісту в існуванні цього утворення немає. Чомусь навчитися там - неможливо. Можна лише законсервувати свою промисловість і зробити її повністю не конкурентноздатною. Тобто піти шляхом Радянського Союзу. Пам'ятаємо, чим закінчився Радянський Союз, коли не було ані зубних паст, ані джинсів. І через ці джинси і жуйки все розвалилось.

Зараз ви читаєте новину «Для України буде велике щастя, коли "особливі" торговельні стосунки з Росією припиняться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути