середа, 04 грудня 2013 18:47
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Банкова діє за сценарієм Кремля

Українська влада обрала силовий варіант протистояння з мітингувальниками за вказівкою Кремля. Це було головною умовою надання Україні допомоги з боку Росії. Зрозуміло, що моральних перешкод для наших можновладців для вчинення жорстоких дій проти мирних людей нема. Тому вони можуть перейти будь-яку межу. Але режим потроху тріщить. Застосувавши надмірні каральні дії, влада позбавила себе будь-якої легітимності навіть на сході України. Країна розділилася на тих, хто вважає, що влада може бити людей, і на тих, хто вважає навпаки. Тепер це основний водоподіл. Розколу на захід і схід вже немає.

Ситуація на Майдані має зовсім не ті наслідки, на які розроховували ініціатори силових дій. Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що він не розуміє масштабів українських протестів. Цим фактично визнав, що Україна — не Росія. У плануванні своєї операції "з приборкання" вони виходили з психології російського народу. А він би уже давно розбігся від кийків спецназівців. Ми ж — козацька лицарська нація, яка реагує зовсім по-іншому. У найближчі вихідні в Києві будуть ще більші мітинги. На залякування українці відповідають згуртованістю і рішучістю.

Знаменно, що в цих подіях лідери опозиції діють досить ефективно. Мітингувальники проникаються до них все більшою довірою, бо бачать, що вони адекватні ситуації. Особливо прибавляє в політичній вазі Віталій Кличко. Адже серед протестувальників багато молоді, а він їм імпонує.

Лідери мають ні на мить не випускати ініціативу і весь час робити нові кроки. Розширення географії Майдану, тобто пікетування генпрокуратури, міністерств освіти і внутрішніх справ, - це правильне рішення. Треба, щоб увесь Київ бурлив, щоб до державних органів ходили великі колективи протестувальників. Українці мають показати владі серйозність своїх намірів і стояти доти, доки вона не почне виконувати головні вимоги. Відправною точкою має стати відставка уряду. У першу чергу прем'єр-міністра Миколи Азарова та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Звичайно, Кремль підштовхуватиме Банкову до тотальної зачистки Києва — розгону всіх мітингів та масових арештів. Володимир Жириновський закликає використати у цьому досвід Москви. Якщо українська влада божевільна, вона може вдастися й до цього. Але в нинішній ситуації найкраще для неї по краплі відновлювати свою легітимність. Вигнати Захарченка, потім Азарова, замість крадіїв призначити уряд технократів. Тоді ситуація почне стабілізуватися, а напруга в суспільстві спадатиме. У іншому разі наслідки для влади будуть найгірші.

Зараз ви читаєте новину «Банкова діє за сценарієм Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути