неділя, 03 листопада 2013 11:04
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Президент має сказати усім: "Досить жерти!"

Жорсткі непопулярні заходи, на які погодився президент України задля стабілізації фінансово-економічної ситуації в країні, назріли давно. Іншого виходу у влади нема — треба отримати кредит від Міжнародного валютного фонду. Підвищувати тарифи для населення на газ, ліквідувати пільги для населення і бізнесу варто було набагато раніше. Коли люди платять за газ близько 150 доларів, а країна купує його по 450, то оздоровлення фінансів неможливе.

Важливо також відпустити гривню у вільне плавання, тобто не стримувати штучно курс. Бо це лише "з'їдає" валютні резерви Нацбанку. Послаблення гривні полегшить життя експортерам, а Україні важливо відвойовувати місця на світових ринках. Зараз економіку рятує аграрний сектор, який нарощує обсяги експорту. Тож валюта в країну заходить. Але експортерів усе одно слід стимулювати.

Кредит Міжнародного валютного фонду справді потрібен. Братня Росія дає нам позики під 11,5 відсотків, а імперіалістичний МВФ — під 4. Крім того, після такого кредиту фінансова система зрозуміє, що рейтинги України покращаться, і наші підприємці зможуть позичати гроші на світових ринках під невеликі відсотки.

Однак набагато важливішими були б заходи по боротьбі з корупцією. Бо в Україні розкрадаються набагато більші кошти, ніж нам може запропонувати МВФ. Щороку реально з державного бюджету крадуть не менше 15 мільярдів доларів. Не кажучи вже про хабарі, які платить населення чиновникам, правоохоронцям, лікарям та іншим службовцям. Тому найправильніше було б ударити по руках корупціонерів з самого верху. Бо всі вже "наїлися", у всіх уже є на кілька поколінь наперед. А потім перейти до населення. Але, очевидно, наших можновладців так притиснула ситуація, що вони вирішили почати з простих українців та підприємців.

Мій знайомий юрист каже: якщо запровадити 10 відсотків податків на хабарі, в Україні можна сформувати ще один бюджет. Гроші, які населення і бізнес країни віддають хабарникам, більші, ніж офіційні податки. Вони перетікають у дачі, вілли, дорогі автівки, вертольоти корупціонерам.

Влада мала б насамперед чесно усім сказати, що ситуація в економіці погана. Якби люди відчули, що влада починає запроваджувати в країні заходи, спрямовані на справедливість, то у президента не було б проблем з рейтингом. Нині люди бачать, що влада їсть і хапає всіма чотирма кінцівками, а громадяни за це розплачуються.

Та поки що внутрішні резерви у вигляді боротьби з корупцією і прикриття лазівок по вивезенню капіталів в офшорні зони влада використовувати не хоче. От з Кіпром переглядали угоду протягом трьох років, але дірки все одно позалишалися. Щороку через них витікає кілька мільярдів доларів.

Люди чекають, коли президент наважиться рявкнути усім: "Досить жерти!" І це має прозвучати і до чужих, і до своїх. Такий посил буде потужніший, ніж усі стабілізаційні заходи, разом узяті. І тоді ніяких проблем з рейтингом у глави держави не буде.

Зараз ви читаєте новину «Президент має сказати усім: "Досить жерти!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути