четвер, 08 листопада 2012 11:13
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

У законі про референдум закладається супермасштабне шахрайство

Янукович вирішив змахнути карти зі столу одним махом, оскільки не набирає 300 голосів у парламенті.

Закон про референдум — фактично заявка на узурпацію. В ньому записано те, чого немає в Конституції. Тобто зміна її через референдум. Крім того, цей закон дозволяє приймати не тільки нову редакцію Конституції, але й окремі закони через референдум. Ставити навіть ті речі, які проти незалежності України.

Там є двояке тлумачення: з одного боку, положення, що виносяться на референдум мають відповідати Конституції і законам України, а з іншого боку, там дуже складна система того, хто буде це відсіювати: за це відповідають і ЦВК, і Мін'юст, і президент. Зроблено таку схему, щоб те, що вигідно владі, вона могла пропихнути, а те що невигідно - заблокувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні немає президента — Яворівський

Цей законопроект надзвичайно маніпулятивний. Він дозволяє виносити на референдум цілі закони. Ви уявляєте собі, щоб наші громадяни прочитали цілий законопроект десь у селі чи райцентрі? Також він дозволяє вносити одночасно кілька питань: хоч десяток. Тобто не обмежена кількість цих законопроектів. Це маячня повна.

У Шотландії цього року прийняли закон про референдум, а в 2014 він тільки відбудеться. Два роки буде йти дискусія. А у нас в Україні робиться таким чином, що ця агітація ведеться в дуже стислий термін. Це суцільна маніпуляція.

Щоб агітувати проти референдуму, треба платити гроші, самі газети не мають права висловлювати свою позицію. А коли президент або Верховна Рада виступає, то їхні виступи не вважаються агітацією і повинні бути об'єктивно висвітлені. Це свідчить про те, що влада намагатиметься нам щось нав'язати, заблокувати суспільну дискусію з цього питання через фінансові механізми, і проштовхнути це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо опозиція проти закону про референдум, то я цього не розумію - експерт

Закон про референдум є заявкою на супермасштабну маніпуляцію. Влада хоче, щоб люди власними руками загубили свою країну, але при цьому думали про демократію. Це шулерство вищого гатунку.

На місці опозиції, я б зараз дуже чітко заявив, що закон був ухвалений у неконституційний спосіб, тобто без особистого голосування. Цей закон потрібно не визнавати.

Якщо у нас будуть проштовхуватися такого роду референдуми, то треба чітко говорити, що в країні немає президента, а є узурпатор. На узурпацію треба відповідати дуже конкретно. Бо під маркою народного волевиявлення насправді закладається супермасштабне шахрайство.

Зараз ви читаєте новину «У законі про референдум закладається супермасштабне шахрайство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути