середа, 13 лютого 2013 17:48
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Опозиція має наполягати на проведенні виборів за системою абсолютної більшості

Народні депутати від Партії регіонів заявляють, що не проти перевиборів у разі довгострокового блокування парламенту опозицією, однак лише за умови, що вони відбуватимуться за мажоритарною системою.

Партія регіонів зацікавлена у мажоритарних виборах, бо саме вона забезпечує функціювання існуючої системи, коли на виборах панує абсолютна нерівність між кандидатам. Переважно гроші мають ті, хто взяв їх з бюджету, або на якомусь етапі захопив частку бізнесу, як правило, незаконно. Так от ті люди з грошима мають більш переваг за інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мохник: "Будемо чинити тиск на президента, щоб він оголосив нові вибори"

Крім того, судова система в Україні повністю деградована і підконтрольна нинішній владі, режиму. Це, так би мовити, "суд за викликом". Що також сприяє порушенням на виборах.

Для влади мажоритарна система вигідна ще й тим, що вона дозволяє розпорошувати увагу по округах і фальсифікувати на місцях.

Влада пропонує не двотурову систему абсолютної більшості, а однотурову систему, яка є абсолютно патологічною у наших умовах. Це така система, де головну роль має не підтримка громади, а маніпуляції.

Тому, головне, що зараз опозиція має ставити наперед, виносити на прапор — це перехід до системи абсолютної більшості. Бо саме така система є некорупційною. Вона не заохочує інтриги чи якісь технічні маніпуляції, а заохочує звертання до громади. Тому ця система — це дуже принципова річ. І це питання зараз треба піднімати з такою самою енергією, як і питання особистого голосування. Бо це і є повернення України до демократії.

Для того, щоби у двотуровій системі сфальсифікувати вибори, треба сфальсифікувати 30 чи 50 тисяч голосів. А у нинішній системі можна сфальсифікувати усього лише 2 чи 5 тисяч, а то й сто. Натомість у системі абсолютної більшості, це було б категорично неможливо.

Якби у нас існувала абсолютно чиста судова система, то теоретично мажоритарна виборча система могла б бути доволі непоганим варіантом. Але за нинішніх умов панування грошей та підкупів, перехід до мажоритарки - це спроба в чергове сфальсифікувати волевиявлення українців.

Крім того, це спроба отримати формальну підтримку з боку народу, коли фактично ти такої підтримки не маєш. Що зараз нинішні депутати від Партії регіонів і зробили. Вони отримали по 20-30% голосів при всіх своїх фальсифікаціях, але ж вони не мають підтримки 70% населення. Та не зважаючи на це, вони все рівно сидять у Верховній Раді. Я вже не кажу про те, яким чином вони отримали ці 30 чи 20%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Логічне рішення - визнати мене депутатом, а не перевибори" - опонент Домбровського на окрузі

Тому для опозиції дуже важливо добиватися максимальної чистоти виборчої системи. Крім того, двотурову систему дуже легко пояснювати і народові і світу. Бо демократія — це влада більшості, а зараз більшості немає, зараз є влада 20-30%.

Не варто забувати, що Європейський союз вимагає від нас зміни виборчого законодавств та наближення його до нормальних цивілізованих норм. Тому, теоретично, це питання до 2015 року має підніматися. Але ж влада його підніматиме зі зворотньою метою — посилити фальсифікації, зробити систему ще більш підконтрольною.

Тому зараз про зміну виборчого законодавства говоритимуть всі. Однак влада відчуває, що втрачає ґрунт під ногами. Електоральний масив Януковича вже від його "покращення" розсипається. По суті, влада стоїть на піску: вона стоїть на грошах і на силових структурах, але суспільна підтримка її розповзається. І на цьому фоні можуть виникнути дуже великі маніпуляції із законодавством, із Конституцією України.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція має наполягати на проведенні виборів за системою абсолютної більшості ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути