Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2012 16:43
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Хорошковський робить виграшну стартову позицію на вибори президента

Перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський подав заяву про відставку. Пояснив це незгодою щодо повторного призначення Миколи Азарова на посаду прем'єр-міністра, вважаючи його нездатним проводити економічні реформи та захищати стратегічний курс нашої держави на євроінтеграцію. У цьому він має рацію, тобто сама суть критики справедлива.

Реформи уряд Азарова не здатен проводити. 1994 року, коли Азаров прийшов в Бюджетний комітет, український валовий продукт був удвічі меншим за польський, і приблизно удвічі більший за румунський. Тепер, за 18 бюджетів, які написав Азаров, в Україні ВВП вчетверо менший за польський і на 20% за румунський.

В той же час, українські олігархи стали найбагатшими за всіх олігархів в Східній Європі. По суті, це є результат діяльності урядування Азарова і його "попєрєдніків", серед яких часто був і він сам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко каже, що розмови про тушок в УДАРі – це провокації

Відсутність реформ — це цілком справедлива оцінка Хорошковського, але з іншої сторони, що ж він там робив в тому уряді сам? Думаю, що його заява про відставку пов'язана із боротьбою фінансово-промислових груп. Можливо, він хотів пересидіти Азарова і готовий був миритися з цим, але зараз треба враховувати і те, що швидше за все, олігархи побачили "несхідний" тренд і Віктора Януковича. Останні вибори, після результатів яких Янукович мовчав 10 днів, показали: опозиція отримала на 7% більше, ніж влада, а це, нагадаю, вдвічі більше, ніж розрив між Тимошенко і Януковичем в 2010 році (за пропорційною частиною виборів). Тобто в наших умовах достатньо серйозний результат, попри всі фальсифікації.

Крім того, є ще політична відповідальність за результати урядування. Зараз уряд було радісно призначено 252-ма голосами, але насправді настали тотальні проблеми для економіки.

Якщо 2010 року міністри рвалися покерувати, то зараз бачимо, що особливо мало хто рветься (не на прем'єрське крісло). Чому? Багато хто знає і всі прекрасно усвідомлюють, яка ситуація з економікою. Справа в тому, якщо в цьому році буде 0% зростання в економіці, то це буде добре, але, швидше за все, 2012 року буде мінусовий ВВП. І це в той час, коли весь світ зріс на 2% в 2012 році, а країни, які розвиваються, більше ніж на 4%. Тобто ми рухаємося не до першої двадцятки країн, як говорив Янукович, а в кращому випадку до першої двадцятки африканських країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самовисуванець щодо приєднання до фракції ПР: "Ми абсолютно самостійні депутати"

В лютому цього року Хорошковського називали претендентом на посаду прем'єра, отже, його прохання про відставку зумовлене і тим, що він не став прем'єром. Ще тим, що буде стартувати на президентських виборах. Він хоче зробити виграшну стартову позицію. Очевидно, йому не сподобались позиції, запропоновані в уряді Азарова. Всі це прекрасно розуміють, але була боротьба за вихід у вищу лігу - за прем'єрську посаду. Очевидно у цій боротьбі у Хорошковського не склалося, бо вибір був зроблений на користь звичного для Януковича кандидата і звідси випливає заява про відставку.

Інша справа, що до цих проблем "доклав зусиль" не лише Азаров (хоч він дуже давно перебуває при владі), але й інші попередні уряди. Звичайно, це не знімає вини з нинішнього уряду, тому що три роки економіка не реформувалась, а були лише слова та якісь дригання із Податковим кодексом, що в результаті призвело до того, що у нас кількість самозайнятого населення скоротилась майже в два рази. Раніше близько 6 мільйонів могли себе прогодувати через малий бізнес, то зараз лише близько трьох. От така ефективність діяльності уряду.

Зараз ви читаєте новину «Хорошковський робить виграшну стартову позицію на вибори президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути