вівторок, 31 травня 2022 10:35

"Захід не має одну кишеню Росії спустошувати санкціями, а іншу – наповнювати нафтодоларами"

Не варто очікувати, що зробить Москва, й тільки тоді на це реагувати, – каже Евген Чолій

У блозі ви зазначили: щоб подолати агресію Росії, Заходу потрібна стратегія Мухаммеда Алі – "Порхай, як метелик, жаль, як бджола". Цим принципом тепер послуговуються?

– Я писав ще в січні 2022 року, що потрібна стратегія Мухаммеда Алі "Порхай, як метелик, жаль, як бджола", закликаючи Захід визнати імперіалістичні амбіції Путіна і здійснювати рішучі дії, щоб забезпечити дотримання основних принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй. А також запобігти більшій кризі, досягнути глобального миру, безпеки та стабільності.

Я наголошував, щоб Захід надав Україні військову підтримку, посилив санкції проти Росії й заборонив використовувати платіжну систему SWIFT, доки Російська Федерація не деокупує України та не знизить напруження на кордоні.

Україна захищає не лише власну територіальну цілісність, а всю Європу

На жаль, у той час Захід тільки попереджував РФ, що буде значна реакція, якщо вона збільшить вторгнення в Україну, замість того щоб вжити превентивних заходів для забезпечення деескалації російських військ на кордоні України. Путін сприйняв це як слабкість Заходу й почав повноцінну війну проти України 24 лютого 2022 року.

Відколи Росія започаткувала повномасштабне вторгнення, Захід надав значну військову, економічну й гуманітарну допомогу та справді посилив санкції проти РФ.

Однак на початку квітня 2022 року Верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки та віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррель заявив Європарламенту: з початку війни ЄС передав Україні мільярд євро на озброєння, водночас сплачуючи Росії за постачання енергоресурсів ту саму суму щоденно, тобто разом 35 мільярдів євро. Захід не має одну кишеню Росії спустошувати санкціями, а іншу – наповнювати нафтодоларами. Потрібно повністю ізолювати Росію. Тоді можна сподіватися на швидшу перемогу України.

Також потрібно, щоб Захід надав необхідну зброю, аби Україна могла захистити свій повітряний простір, цивільне населення та інфраструктуру від подальшого масового руйнування.

Коли Росія здійснює геноцид в Україні, всі зобов'язані робити значно більше, щоб це якнайшвидше припинити.

  Евген Чолій, 63 роки, канадський правник українського походження. Президент громадської організації ”Україна-2050” Народився 20 березня 1959-го в Монреалі, Квебек. Батьки – з Івано-Франківщини, належали до другої хвилі еміграції. Виїхали в Канаду 1944 року. Юрист за освітою, адвокат. Належить до Палати адвокатів Квебеку з 1982-го, старший партнер однієї з найбільших адвокатських фірм Квебеку – ”Лавері, де Біллі”. З 1993-го входить до Ради директорів Світового конгресу українців і протягом 10 років (2008–2018) був його президентом. 2016-го отримав звання доктора Honoris Causa Національного університету ”Львівська політехніка”, а 2019 року – звання Почесного доктора Національного університету  ”Києво-Могилянська академія”. 2020-го був призначений Почесним консулом України в Монреалі. Разом із дружиною Анною виховали трьох дітей – Меланію, Степана і Софію. Мають двох онуків – Захара та Юлію. Живе в Монреалі, Канада
Евген Чолій, 63 роки, канадський правник українського походження. Президент громадської організації ”Україна-2050” Народився 20 березня 1959-го в Монреалі, Квебек. Батьки – з Івано-Франківщини, належали до другої хвилі еміграції. Виїхали в Канаду 1944 року. Юрист за освітою, адвокат. Належить до Палати адвокатів Квебеку з 1982-го, старший партнер однієї з найбільших адвокатських фірм Квебеку – ”Лавері, де Біллі”. З 1993-го входить до Ради директорів Світового конгресу українців і протягом 10 років (2008–2018) був його президентом. 2016-го отримав звання доктора Honoris Causa Національного університету ”Львівська політехніка”, а 2019 року – звання Почесного доктора Національного університету ”Києво-Могилянська академія”. 2020-го був призначений Почесним консулом України в Монреалі. Разом із дружиною Анною виховали трьох дітей – Меланію, Степана і Софію. Мають двох онуків – Захара та Юлію. Живе в Монреалі, Канада

Газ – важлива частина російської зброї. Реально союзникам повністю відмовитися від його використання?

– 12 квітня 2022 року президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що Росія здійснює геноцид в Україні. Цей факт також визнали парламенти всіх трьох Балтійських країн і Палата громад Канади. Якщо світ визнає таку жахливу ситуацію, то Україна має всі підстави вимагати від європейських країн відмовитися не тільки від російської нафти, а також від газу.

Мабуть, найбільш переконливий аргумент: Україна захищає не лише свою територіальну цілісність, а всю Європу від імперських планів Росії. Тому, щоб запевнити мир і стабільність у Європі, потрібно, щоб Україна виграла цю геноцидну війну. А формула перемоги нескладна – Україна має отримати від Заходу достатньо необхідного озброєння, а Захід має повністю ізолювати Росію, зокрема не фінансувати енергетичного ринку. Це питання політичної волі. На початку війни до такого було досить негативне ставлення. Однак що далі, то більше Захід розуміє, що краще піти цим шляхом, щоб у подальшому не платити людськими життями, регіональними та глобальними катастрофами за імперські амбіції Росії.

Рішення про подання заявок Фінляндією та Швецією в НАТО спрацювали для Путіна, як холодний душ, чи навпаки ще більше роз'ярили його апетит?

– Напевно, всі пам'ятають, що в лютому 2022 року Путін назвав НАТО ворогом Росії. Тому він намагатиметься знаходити все більше причин, щоб розвивати імперські плани. Путін вважає розпад Радянського Союзу найбільшою катастрофою ХХ століття й робитиме все можливе, щоб його відновити в новому форматі.

А Захід починає поступово розуміти, що, надаючи Україні військову допомогу, фактично захищає сам себе.

Утім керівники Німеччини та Франції наполягають, що "потрібно дати можливість зберегти Путіну обличчя".

– Заходу потрібно взяти геополітичну ініціативу у свої руки, а не очікувати, що зробить Москва, й тільки тоді на це реагувати. Коли російські війська були ще на кордоні з Україною, Захід мав ставити ультиматум про їх відведення в найкоротший термін. Потрібно було диктувати умови, тоді можливо було б запобігти цій війні. Сьогодні теж треба крокувати вперед згідно з власними інтересами, а не розмірковувати, як зберегти лице нелюдському диктаторові, який нагороджує російських вояків, що вбивають, травмують і ґвалтують цивільне населення, зокрема невинних дітей, дівчат і жінок.

Чи існує на сьогодні можливість виключити Росію з Ради Безпеки ООН? Подейкують, що пуб­лічних рішень про вступ РФ до цієї організації немає, а постійним членом Радбезу (саме цей статус дає право застосовувати вето), за документами, досі є Радянський Союз.

– Структура Організації Об'єднаних Націй себе не виправдовує в теперішній час російської неспровокованої війни проти України. Оскільки країна-агресор, яка є членом Ради Безпеки ООН, має можливість накласти вето на всі рішення цієї ради. Тут потрібна політична воля, щоб усунути таку неефективність або шукати інші механізми. Зокрема, покладатися на статтю 51 Статуту ООН, що не заперечує права на колективну самооборону під час збройного нападу на члена ООН, доки Рада Безпеки не зможе гарантувати мир і безпеку.

Чому останнім часом практично зникли погрози РФ щодо використання тактичної ядерної зброї?

– Важко повністю розшифровувати російську так звану логіку. На початку здавалося, що погрозами використання ядерної зброї Путін знайшов ключ, щоб нейтралізувати навіть і статтю 5 Північноатлантичного договору (згідно з цією статтею, якщо будь-яка з держав – членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, всі інші без винятку члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападом на них усіх і вживуть усіх заходів, які вважатимуть за доцільне, щоб допомогти. – Країна). Однак жорсткі реакції лідерів деяких держав – членів НАТО дали Росії зрозуміти, що вони не піддадуться на такий шантаж. Це повинно бути уроком для Заходу, що Путін розуміє тільки мову сили й такою мовою до нього потрібно звертатися, щоб досягти миру.

Спочатку загарбники були самовпевнені.

– Так, першим планом Москви було захопити Київ за три дні, скинути уряд і панувати. Другий план – до Дня Перемоги завоювати весь Донбас. Ці імперські плани повністю провалилися. РФ і навіть деякі західні лідери не передбачали таких спроможності, за­взятості й героїзму українців. Україна вміло тримає оборону та відвойовує території. Тому можна прогнозувати, що з ефективною підтримкою Заходу відвоює всі тимчасово окуповані території включно з Кримом.

Росія не шанує жодних договорів

Навіщо сьогодні Україні потрібно перебувати в Європейському Союзі? Ми вже маємо підтримку за ленд-лізом, буде "план Маршалла".

– Пригадую, як Блаженніший Святослав казав, що фактично Україна вже є європейською країною. Тому її природне місце – в Євросоюзі. Повноцінне членство дасть іще більше можливостей. Вступ змінить ставлення до країни на краще – Україну вважатимуть повноцінним партнером, вона матиме ті самі права, що й інші члени Союзу. Зможе визначати подальший курс ЄС разом із країнами – іншими його членами.

Чи зникне нарешті остаточно корупція в ­Україні?

– Після всіх страхіть цієї геноцидної війни потрібно буде відбудовувати Україну з підтримкою Заходу, і владні структури, перебуваючи під величезним тиском народу, помітно поборюватимуть корупцію. Думаю, що буде нульова толерантність із боку громадянського суспільства до зловживань олігархічних кланів. Українці вимагатимуть, щоб після перемоги Україна відбудовувалася на сучасну та процвітаючу державу, яка повністю використовує всі свої можливості, що насамперед означає країну без системної корупції.

Але сьогодні висловлювати критику практично немає де, всі телеканали проводять об'єднаний марафон, у ньому немає місця опозиційним непровладним ЗМІ.

– Логіка спільного марафону в час потужної війни з боку Росії, яка включає масштабне фінансування пропаганди та дезінформації, – забезпечити українців перевіреними новинами. Під час війни така координація цілком зрозуміла. Певен, що після перемоги ЗМІ продовжать роботу у звичайному режимі.

Якщо бойові дії затягнуться, є сенс розглядати укладання мирних угод із Росією?

– РФ неодноразово показала, що не шанує жодних договорів. Пригадую, коли підписували Мінські угоди, то ще чорнила не висохли на документі, а домовленості вже було порушено Росією. Тому єдиний варіант – якщо вже щось підписувати, то багатосторонню угоду з юридично зобов'язувальними гарантіями безпеки з боку Заходу, зокрема США, ЄС і Канади.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Захід не має одну кишеню Росії спустошувати санкціями, а іншу – наповнювати нафтодоларами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути