середа, 03 серпня 2016 08:22

Влада ставить людей перед вибором: виконання Мінських домовленостей або воєнний стан

– Безперервні обстріли із застосуванням російськими агресорами забороненої Мінськими угодами потужної зброї, сучасних засобів наведення та корекції вогню призводять до значних втрат серед наших військових. За останню добу загинули семеро бійців, 14 поранено. У разі продовження цих небезпечних тенденцій, Україна вживатиме всіх необхідних заходів для захисту цілісності нашої країни та безпеки громадян. Аж до внесення до порядку денного РНБО питання щодо запровадження воєнного стану, – сказав секретар Ради нацбезпеки й оборони 52-річний Олександр Турчинов 19 липня.

Третій рік країна воює на Донбасі, анексовано Крим. Близько 10 тисяч загиблих, 22 тисячі поранених, понад півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб – такі дані Організації Об'єднаних Націй. Чи не варто було запровадити воєнний стан два роки тому? Чи справді його оголошення зараз на всій території країни, чи тільки на Донбасі, змінить ситуацію на фронті? Які наслідки для громадян і армії матиме воєнний стан?

Автор: reuters
  Український військовий стріляє 26 серпня 2014 року поблизу Іловайська на Донеччині. У ті дні армія зазнала найбільших втрат за весь час війни на Донбасі. Слідство триває досі. Торік заступник генпрокурора України Анатолій Матіос називав задокументованою загибель 459 бійців, 478 – поранені, 157 – невпізнані. Зникли безвісти в Іловайському котлі 158 воїнів.  ”Турчинов, який на той час був спікером парламенту, весь час наполягав на запровадженні воєнного стану. Але не дозволили західні партнери, – вважає директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Бо в такому разі треба було б оголошувати стан війни з Росією”
Український військовий стріляє 26 серпня 2014 року поблизу Іловайська на Донеччині. У ті дні армія зазнала найбільших втрат за весь час війни на Донбасі. Слідство триває досі. Торік заступник генпрокурора України Анатолій Матіос називав задокументованою загибель 459 бійців, 478 – поранені, 157 – невпізнані. Зникли безвісти в Іловайському котлі 158 воїнів. ”Турчинов, який на той час був спікером парламенту, весь час наполягав на запровадженні воєнного стану. Але не дозволили західні партнери, – вважає директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Бо в такому разі треба було б оголошувати стан війни з Росією”

Розмовами про запровадження воєнного стану привертають увагу до загострення ситуації на Донбасі. І українців, для яких війна стала буденністю. І наших партнерів. На фоні турецьких подій Україна посунулася на задній план. Воєнний стан оголошується на контрольованій владою території. Від цього страждатиме Україна. Він НЕ СПРИЯЄ ДІЛОВІЙ АКТИВНОСТІ. Навпаки – заважає. Воєнний стан вигідний провладному класу. Зараз надвелика напруга у суспільстві. Люди зневірилися. Політична еліта розуміє, що потрібно буде випускати пару. Це можна зробити лише через вибори. Їх влада програє. Про це говорять її низькі рейтинги. А воєнний стан не дозволяє проводити вибори.

Ярослав ЧОРНОЗУБ, 45 років, політолог

2014 року у нас фактично БУЛИ ЕЛЕМЕНТИ ВОЄННОГО СТАНУ. Ніхто не знав, де завтра будуть російські танки. Всі інвестори взяли паузу. Не лише іноземні, а й українські. Бізнесмени середньої руки переводили гроші в готівку, ховали у сейфах. Із країни тікала валюта. Ввели обмеження у банківській сфері. Економіка впала. Посилили патрулювання вулиць.

Воєнний стан – це крайня межа, до якої доходить держава. Турчинов весь час наполягав на його запровадженні. Але не дозволили західні партнери. Бо в такому разі треба було б оголошувати стан війни з Росією. Тоді США і Велика Британія мусили б виконувати свої гарантії за Будапештським меморандумом і захищати Україну.

Тепер це – недоцільно. Дуже погано, що щодня гинуть українські воїни. Але це не ті втрати, щоб оголошувати воєнний стан. Єдине пояснення такої пропозиції – уникнути можливих дострокових виборів до Верховної Ради.

Олександр ОХРІМЕНКО, 51 рік, директор Українського аналітичного центру

Оголошення воєнного стану означатиме вихід України з Мінського процесу в односторонньому порядку. Євросоюз і США наголошують на необхідності врегулювання ситуації на Донбасі саме на його основі. Українська влада отримає купу проблем із партнерами – аж до повної втрати підтримки. Постане питання про неможливість взаємодії з Міжнародним валютним фондом. Це – ЗАГРОЗА ІНФЛЯЦІЇ або ДЕФОЛТУ. Влада ставить людей перед вибором: виконання Мінських домовленостей, які передбачають норму про зміну Конституції й особливий статус Донбасу, або воєнний стан. Останнє – це обмеження прав і свобод, загальна мобілізація.

Петро ОЛЕЩУК, 32 роки, політолог

Влада мала би більше можливостей впливати на медіа, якби воєнний стан запровадили 2014-го. Іде війна, а на одному з телеканалів пропагують цінності радянської епохи й країни-агресора. Як це може бути?

Про воєнний стан говорять для прикриття плачевного стану, в якому перебуває країна. Запитую: чому тепер, а не позаторік?

Я три роки не їжджу в Крим, НЕ БАЧУ РОДИЧІВ. Це – обмеження моїх свобод. І я це терплю. Відмовляюся від роботи в Росії, не співпрацюю з тамтешніми компаніями. Це – мій вибір.

Ахтем СЕЇТАБЛАЄВ, 43 роки, режисер

Автор: reuters
  18 лютого 2015 року частини Збройних сил України залишили Дебальцеве на Донеччині. Через два дні помічник міністра оборони Юрій Бірюков сказав, що в боях на цьому плацдармі з 18 січня по 18 лютого 2015 року загинули 179 українських військових, 110 потрапили в полон, а 81 зникли безвісти. Порошенко після відступу з Дебальцевого обіцяв: щойно противник посилить обстріли, одразу ж запровадимо воєнний стан. Але так і не зробили цього
18 лютого 2015 року частини Збройних сил України залишили Дебальцеве на Донеччині. Через два дні помічник міністра оборони Юрій Бірюков сказав, що в боях на цьому плацдармі з 18 січня по 18 лютого 2015 року загинули 179 українських військових, 110 потрапили в полон, а 81 зникли безвісти. Порошенко після відступу з Дебальцевого обіцяв: щойно противник посилить обстріли, одразу ж запровадимо воєнний стан. Але так і не зробили цього

Зараз воєнний стан не потрібен. Він нічого не змінить. Я могла б терпіти економічні негаразди, щоб перемогти у війні. Але обмеження прав і свобод – ні.

Марина ГРИМИЧ, 55 років, історик, видавець

Якби президентом був Кучма, я був би проти запровадження воєнного стану на Донбасі. Якби Ющенко – за. Хоч і слабкий духом, зате патріот. Порошенко не став лідером нації, залишився бізнесменом. Воєнних станів при бізнесменах історія не знає. МАЄМО ПІТИ ­ХОРВАТСЬКИМ ШЛЯХОМ. Хорватія у 1990-х чотири роки воювала із Сербією. За цей час зміцнила армію і потім вирішила все за чотири дні. Тож треба оголосити воєнний стан на Донбасі. Очистити військо, набратися сил. Провести там пропаганду, відключити російські телеканали, інтернет. Бо зараз отримаємо лише територію і проблеми. І аж тоді військовою операцією зайти на окуповані нині землі.

Тарас ЕЛЕЙКО, 43 роки, підприємець, боєць Української добровольчої армії

Воєнний стан потрібен був після перших обстрілів Луганщини й Донеччини. Його, напевне, введуть, якщо бойовики наступатимуть на звільнену нашими військами територію. За такого режиму Україна стане нагадувати Ірак чи Росію. У Луганську й Донецьку бойовики запровадили воєнний стан. Людей після 22:00 ловлять на вулиці і штрафують. Із перегаром – садять у підвал на 15 діб або посилають на виправні роботи. Воєнний стан РУЙНУЄ ПСИХІКУ.

Світлана ДМИТРІЄВА, 37 років, заступник голови громадської організації "Об'єднання переселенців "Спільна справа"

Ми втратили сотні життів, не запровадивши воєнного стану навесні 2014-го. Суспільство сприйняло б цей захід із розумінням. Особливо – на хвилі патріотизму. За умов воєнного стану могли б скоріше і якісніше підняти на ноги Збройні сили. Після двох років неназваної війни робити це пізно. Тепер народ не сприйме оголошення воєнного стану. А загроза посилюється. Цього не бачить тільки сліпий. СЕРПЕНЬ – УЛЮБЛЕНИЙ МІСЯЦЬ РОСІЇ ДЛЯ АГРЕСИВНИХ ДІЙ.

Діана МАКАРОВА, 53 роки, волонтер

2014 року рішення не оголошувати воєнний стан було правильне. Це був би чудовий подарунок для кремлівської пропаганди. Мовляв, у Києві до влади прийшла хунта і проводить тоталітарний терор в умовах воєнного стану.

Такий правовий інструмент має і переваги, і недоліки. Це – не панацея. Воєнний стан – це величезні повноваження для військових. Позаторік багато українських силовиків зрадили присягу. Багато хто ще з радянських часів вважає своїм "справжнім начальством" те, у Москві на Луб'янці. Певен, у Києві добре розуміли, як РИЗИКОВАНО ВІДДАВАТИ НАДЗВИЧАЙНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ТИМ, ЧИЯ ЛОЯЛЬНІСТЬ ДО ДЕРЖАВИ ВИКЛИКАЛА ВЕЛИКІ СУМНІВИ. Тим більше, Україна опанувала ситуацією і без воєнного стану. Країна сконцентрувалася, виникли добробати, розгорнувся всенародний волонтерський рух.

Дмитро ОРЄШКІН, 63 роки, російський політолог

Автор: reuters
  Журналістка фотографує попередні результати президентських виборів 26 травня 2014 року. ”Коли оголошують воєнний стан, виборів не проводять. Тобто Петро Олексійович не став би президентом. А така домовленість була серед олігархів. Ну і вони, олігархи, не мали б своєї Верховної Ради”, – вважає військовий експерт Юрій Касьянов
Журналістка фотографує попередні результати президентських виборів 26 травня 2014 року. ”Коли оголошують воєнний стан, виборів не проводять. Тобто Петро Олексійович не став би президентом. А така домовленість була серед олігархів. Ну і вони, олігархи, не мали б своєї Верховної Ради”, – вважає військовий експерт Юрій Касьянов

Польське суспільство досі розколоте щодо оцінки диктатури Ярузельського (13 грудня 1981-го глава соціалістичної Польщі генерал Войцех Ярузельський, який боровся з опозиційною "Солідарністю", оголосив воєнний стан до 22 липня 1983 року. – Країна). Одні кажуть, що це було правильне рішення, яке допомогло уникнути введення радянських військ і більших жертв. Інші – що це найгірше, що можна було зробити, бо генерал нищив опозицію. Частина документів – досі в Москві, тому картина не до кінця зрозуміла.

Проте події в Польщі 1980-х і можливе запровадження воєнного стану в Україні не мають нічого спільного. Тут потрібен компроміс між суспільством і елітами. Обмеження, які накладає воєнний стан, можуть ударити по економіці, яка щойно почала відновлюватися. Також це ВИКОРИСТАЄ РОСІЙСЬКА ПРОПАГАНДА, щоб показати, ніби Київ бореться з опозицією та обмежує права російськомовних. Цю критику підтримають частина західних експертів із прав людини.

Захід не сприймає конфлікт України з Росією як війну, бо не розірвані дипломатичні відносини, триває торгівля. Розривати їх з боку Києва зараз виглядає не надто розумно. Досі воювали без запровадження воєнного стану. Чому він потрібен саме тепер?

Адам ЛЕЛЬОНЕК, 31 рік, експерт польського Фонду імені Казимира Пуласького, член правління "Центру досліджень "Польща-Україна"

За воєнного стану було б менше провокацій. Однак він створив би незручності для більшості громадян. Зате всі знали б: живемо у війні і мусимо боротися, скоротити свої потреби. Мій чоловік каже, що для економіки це було б гірше. Але часом на перше місце треба поставити моральні цінності. Я погодилася б на обмеження своїх прав і свобод, якби це допомогло закінчити війну. Приходила б додому о 19:00 і писала б книжки, як робила це і раніше.

Ірен РОЗДОБУДЬКО, 53 роки, письменниця

Від початку війни на Донбасі ми намагалися вирішити конфлікт у рамках антитерористичної операції. Воєнний стан означає масштабну мобілізацію всіх ресурсів, зокрема й людських. Позаторік це було б шоком для суспільства. Країна вибухнула б. А в нас не було навіть мережі реалізації воєнного стану. І це при тому, що повідомлення про наближення військової техніки РФ до кордону надходили регулярно. Воєнний стан – крайня міра на випадок, якщо тиск Росії стане критично високий.

Знову маємо ескалацію насилля на Донбасі. Що страшніші бої, то імовірнішим стає запровадження воєнного стану. Звичайно, це шокує наших союзників у світі. Але є рішення, де останнє слово має бути за нами. НІХТО, КРІМ НАС, ЗАХИЩАТИ УКРАЇНУ НЕ БУДЕ.

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ, 59 років, народний депутат, релігієзнавець

Якби воєнний стан запровадили 2014‑го, були б чітко розставлені крапки над "і". Стало б зрозуміло, хто є хто. Але це варто було робити не на папері, а реально. Заарештувати зрадників, тих, хто чіпляв "колорадські" стрічки. Перш ніж оголошувати воєнний стан, потрібно ПОЗВІЛЬНЯТИ ГЕНЕРАЛІВ, які тільки папірці перекладають, половину "тилових щурів", усе СБУ – воно згнило зсередини. Тоді воєнний стан матиме ефект.

Андрій ЄРМОЛЕНКО, 42 роки, художник

  ”Розмовами про запровадження воєнного стану привертають увагу до загострення ситуації на Донбасі. І українців, для яких війна стала буденністю. І наших партнерів”, – вважає політолог Ярослав Чорнозуб. Із ним погоджується художник Володимир Казаневський
”Розмовами про запровадження воєнного стану привертають увагу до загострення ситуації на Донбасі. І українців, для яких війна стала буденністю. І наших партнерів”, – вважає політолог Ярослав Чорнозуб. Із ним погоджується художник Володимир Казаневський

Якби ворог просувався на Маріуполь, пробивав коридор на Крим чи з боку моря, то був би сенс оголошувати воєнний стан. Турчинов сказав про це, щоб перевірити реакцію суспільства. Воєнний стан не запровадять, бо таке рішення не приймуть європейські партнери. Їм не потрібна хвиля біженців ще й з України.

Олена БАЛАБА, 43 роки, керівник кризового медіа-центру

Воєнний стан не оголосять. Логічно це робити на початку конфлікту, на піку патріотизму, волонтерського руху. Я – з Луганська. Пам'ятаю, як Нацгвардія підійшла до обласного центру з боку лікарні і "Металіста" – і не зустріла спротиву. Була можливість визволити місто. Однак надійшов наказ не брати його.

Олександр ВЕРЮХАНОВ, 32 роки, бізнесмен

Воєнний стан дуже ускладнить життя біля лінії фронту. Сподіваюся, цю крайню міру ніколи не доведеться застосувати. І без обмежень воєнного часу ситуація з правами людини в зоні АТО вкрай складна. Викрадення, мародерство, свавілля стали нормою на Донбасі. Запровадити воєнний стан – означає відкрити шлях до ще серйозніших порушень.

Євген ЗАХАРОВ, 63 роки, правозахисник

Зараз ви читаєте новину «Влада ставить людей перед вибором: виконання Мінських домовленостей або воєнний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути