четвер, 31 березня 2011 14:33

В Україні всі церкви діють у режимі конкуренції

 

27 березня нового главу Української греко-католицької церкви 40-річного Святослава Шевчука возвели на престол. Церемонію інтронізації у столиці відвідав глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ, 54 роки, релігієзнавець

В Україні всі церкви діють у режимі конкуренції. Київський патріархат відчуває тиск збоку влади, який торік посилився. Греко-католики, переважно зосереджені в Галичині, відчувають його менше, бо влада там, навпаки, виказує їм повагу. Але вони зберегли відчуття єдиної церкви. Куколь православного Патріарха Філарета проплив у юрбі людей, котрі у неділю прийшли вклонитися греко-католицькому Патріарху Святославу. Цей братерський жест може стати першим внеском до єднання православних і католиків на вселенському рівні.

1965-го Папа Римський Павло VI і Вселенський патріарх Афінагор I зняли взаємні прокляття зі своїх церков, накладені після розколу християнства 1054-го. Але й за останні 45 років католики і православні не можуть причаститися з однієї чаші. Це скандал, як казав Папа Іван Павло ІІ.

Адміністративного об'єднання не буде. Ставати під руку одного лідера, уніфікувати церковні структури - цього не треба для християнської любові. Патріархи Святослав і Філарет можуть розпочати діалог про соціальні справи, благодійництво, церковні загальноосвітні заклади. Але владика Гузар, ідучи з посади, напевно, бачив далі: СОЦІАЛЬНА ЧИ ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНА ПРАЦЯ ВЖЕ НЕ БУДЕ ТАКОЮ ПРЕРОГАТИВОЮ ЦЕРКВИ, ЯК У ХІХ ЧИ ХХ СТОЛІТТІ. ЇЇ ЗАВДАННЯ - РЯТУВАТИ ДУШІ.

Наприкінці 1980-х нам пророкували війни на релігійному ґрунті. Деякі незначні вогнища протистояння залишилися. Загасити їх повністю може тільки діалог, якого греко-католики прагнуть, і не лише з православною церквою Філарета. Бо ВСІ УКРАЇНСЬКІ ЦЕРКВИ ЄДНАЄ ОДНА АРКА - НАЦІОНАЛІЗМ У ДОБРОМУ ПОЛІТИЧНОМУ СЕНСІ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні всі церкви діють у режимі конкуренції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути