четвер, 12 травня 2011 16:05

Сторінка під назвою "Аль-Каїда" вже перегортається

 

Загибель Усами бін Ладена багато міняє для "Аль-Каїди"?

- Звісно, смерть духовного лідера, засновника й фінансового менеджера вносить у  систему певний дисонанс. Скоро ми побачимо й боротьбу за першість та фінанси, і протиріччя, які згладжував усіма визнаний лідер.

"Аль-Каїда" роздрібнена, її регіональні групи давно відіграють більшу роль, ніж мережа як єдина міжнародна структура. Там усе організовано за принципом франшизи: локальні групи можуть підписуватися "Аль-Каїдою", ставати під її знамена. Але їх виникнення й подальше існування в кожній із країн обумовлені внутрішніми причинами. Фінансові потоки кругом свої, рекрутинг - теж.

Найбільша проблема "Аль-Каїди" зараз - розгубленість. Неясно, скільки вона триватиме, але нині керованість структури під питанням. Крутиться інформація, хто здав Усаму, які в них були мотиви. Чутки запускають американські спецслужби, що намагаються розсварити ланки мережі, розхитати цей човен. Кінцева мета - підірвати готовність людей до боротьби. Щоб вони перестали бачити в цьому сенс. Тому загибель бін Ладена подають як результат зради.

Щоб підірвати готовність людей до джихаду, треба переконати їх, що й ідеали цієї боротьби неактуальні.

- Так, і одразу цього не зробиш. Але арабські революції засвідчили, що політична ситуація в регіоні змінилася. Переміна влади давала можливість розвинутися войовничим ідеям. Але ми побачили, що молодь їх відкидає. Це криза джихадизму, і дуже серйозна.

Усама - не Ернесто Че Гевара, не такий герой, навколо якого може виникнути культ

"Аль-Каїда" заснована на принципах так званого "бездумного терору" - завдати максимальної шкоди великій кількості людей без прив'язки до конкретного об'єкта чи особи. Навіть помірковані прихильники джихаду відкидають такі методи. Це почалося ще до смерті Усами. А вона поставила в цій історії крапку.

Скоріше за все, сторінка під назвою "Аль-Каїда" вже перегортається.

Смерть бін Ладена вплине лише на "Аль-Каїду"?

- Загалом так. Він - аж ніяк не духовний лідер, не ісламський вчений. Це - менеджер і політик, який активно використовував для мобілізації населення ісламістські гасла.

Чи правильно зробив Барак Обама, заборонивши показувати фотографії вбитого?

- Так. Вони лише розпалюють зайві пристрасті.

Але ж тепер можливі закиди щодо того, що бін Ладен насправді живий.

- І це добре! Це теж частина інформаційної війни, яка зменшує ймовірність спонтанних терактів. Бо якщо ти готуєшся тривалий час, контактуєш з іншими - спецслужби, скоріше за все, вирахують тебе. Коли ж усе здійснюється спонтанно, убезпечитися від  теракту дуже складно. Людині щось у голову стукнуло, вона вийшла - бах! - і все. Фотографії могли б роздратувати людей до такої межі. А тепер не переклинить.

Говорять про можливість виникнення культу. Але я не дуже в це вірю. Усама бін Ладен - не Ернесто Че Гевара, не такий герой, навколо якого може виникнути культ. Скільки людей виходять зараз на присвячені Усамі мітинги? Півтори, дві тисячі. Це не цифри.

Що буде з Пакистаном? Місцеві політики побоюються хвилі терактів.

- Там справді стало гарячіше. Але це скоріше питання внутрішніх розкладів і гострої потреби для країни обрати чіткий курс. Пакистан намагався всидіти на кількох стільцях одразу. Працювали з американцями, іншою рукою підтримували талібів, ще однією - намагатися знайти компроміс із "Аль-Каїдою". Ця складна гра може обернутися проти самих пакистанців. Але достатньо потужних сил, щоб кардинально змінити ситуацію в країні, не видно. Теракти, звичайно, можливі - однак вони були й раніше.

 

Зараз ви читаєте новину «Сторінка під назвою "Аль-Каїда" вже перегортається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути