Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 09:54

Сон

16 тисяч доларів за ніч заробив американець 26-річний Стівен, який підписується в соцмережах як Asian Andy. Протягом 7 годин вів прямий ефір зі свого ліжка. Намагався заснути, а підписники заважали йому: надсилали дзвін будильника, нявкання котів та голосові повідомлення. Кожну дію треба було оплатити довільною сумою.

Sleep streams – новий тренд в інтернеті. Ефіри сну популярних блогерів переглядають тисячі глядачів. "Користувачі прагнуть соціальної близькості будь-якого моменту, – пояснює Сесилія Д'Анастазіо, журналістка американського журналу Wired. – Це наближає їх до об'єкта пристрасті. Спостерігаючи, як той спить, почуваються менш самотніми"

Сон – фізіологічний стан спокою організму людини і тварини, що настає періодично і супроводжується повним або частковим вимкненням свідомості й ослабленням низки фізіологічних процесів. Це внутрішнє гальмування виникає в корі головного мозку і захищає нервові клітини від перенавантаження.

 

Людина проводить уві сні третину життя – в середньому 25 років. Оптимальний час для висипання залежить від віку. Для немовлят це 10 годин на добу, для дорослих – 8, для літніх – 6. Час без сну протягом 17 годин призводить до порушень у роботі мозку, подібних до тих, що виникають у разі алкогольного сп'яніння.

Сон – це також сновидіння, стан, коли людина сприймає певну спроєктовану мозком реальність, що може включати всі типи відчуттів.

До поширення телебачення 15% людей бачили кольорові сни. Сьогодні ця частка становить 75%.

Свідомий сон – той, під час якого людина розуміє, що спить. У цей момент можна контролювати свої дії, впливати на розвиток сюжету. Вперше його описав давньогрецький філософ Арістотель у праці "Про сновидіння". Термін придумав француз Ерве де Сен-Дені (1822–1892).

"Є кілька методів, щоб пере­йти від несвідомого до свідомого сновидіння, – пише британський сайт Lusidnet. – Спробуйте вві сні порахувати пальці та простромити палець крізь долоню, дихати із закритим носом, подивитись на своє відображення у дзеркалі або почитати книжку. Це допоможе "прокинутись" і взяти сон під свій контроль".

"Бути похованим заживо – без сумнівів одна з найжахливіших тортур, що будь-коли випадала смертному. Ніхто не стане заперечувати, що таке стається часто", – починається оповідання Едгара Алана По (1809–1849) "Передчасне поховання". Письменник стверджував, що не раз сам впадав у летаргічний сон – стан, коли функції та реакції людини уповільнюються настільки, що її можуть сприйняти за мертву.

Американські фізіологи Артур Ґайтон та Джон Голл стверджують: випадки, коли жертв летаргії ховали живцем, – фантазія письменників. Цей стан може бути реакцією на недостатність сну, надмірне виснаження, стрес чи погане харчування. Є одним із симптомів депресії, біполярного розладу, зниження функції щитовидної залози чи побічним ефектом від медичних препаратів. 22 роки провів у летаргічному сні росіянин Іван Качалкін. Увесь цей час його годували через зонд. Помер 1918‑го від серцевої недостатності.

"Сон" – поема Тараса Шевченка (1814–1861). Написана влітку 1844‑го, увійшла до рукописного збірника "Три літа". Автор називав твір комедією. У гротескному тоні змалював самодержавний режим у Російській імперії.

У великодній понеділок 1847‑го Шевченка арештували під час переправи через Дніпро в Києві. Конфіскували три пістолети й рукопис. Текст поеми переклали російською й показали імператору Миколі І (1796–1855). Найбільше того обурили рядки про його дружину:

Мов опеньок засушений,

Тонка, довгонога,

Та ще, на лихо, сердешне

Хита головою.

Автора покарали засланням із забороною писати й малювати. Вперше поему видали окремою книжкою через 4 роки після смерті Шевченка. 1964‑го режисер Володимир Денисенко (1930–1984) зняв за її мотивами фільм.

"Сон" – картина іспанського сюрреаліста Сальвадора Далі (1904–1989), створена 1937‑го. На ній зображена велетенська голова на тонких підпорах. Її форма змальована зі скелі на мисі Креус, де жив художник. Далі надавав великого значення своїм снам. Біля ліжка завжди клав папір і олівець, щоб замальовувати їх, щойно прокинеться.

– Якщо мені присниться, що я займаюся сексом із Бретоном, то я одразу вранці намалюю це – з найменшими подробицями, – якось заявив французькому поету Андре Бретону (1896–1966), з яким конфліктував.

Сон розкритий, у народі сон-­трава, або простріл, – лікарська рослина родини жовтцевих. Назва походить від того, що в холодну пору її квітки закриваються, ніби сплять. За іншою версією, колись зілля сон-трави використовували як снодійне. Вірили: якщо покласти кілька квіток під подушку, то насниться віщий сон. У разі потрапляння на шкіру її сік викликає пухирі.

Польська легенда розповідає, що одного разу восени мисливець побачив, як ведмідь викопав якийсь корінь, лизнув його та пішов у барліг. Мисливцеві стало цікаво, він і собі лизнув корінь – і заснув міцним сном. Коли прокинувся, люди в полі вже орали землю та сіяли хліб. У селі вважали, що він помер кілька місяців тому.

Іспанське слово son перекладається як "приємний звук". Так назвали стиль, що виник наприкінці ХІХ ст. на Кубі як суміш музики фермерів іспанського походження та африканських рабів. Ліг в основу багатьох танцювальних і джазових стилів, зокрема сальси. Виконавці сону використовували шестиструнну гітару, маракаси, гуїро та марімбулу.

"Танець бере за основу африканську манеру "вкорінитися" на землі, – йдеться на сайті київської школи Salsa Swing. – У парі партнер твердо тримає партнерку в закритому квадраті, кладе руку високо на спині. Сон танцюють на слабку долю музики, на рахунок "два". При цьому сам танець ніби доповнює й ускладнює музичний супровід".

Вганяти в сон – бути нудним.

Ні сном ні духом не відати – не знати нічого.

Мов крізь сон – бачити невиразно, нечітко.

Неначе від сну прокинутися – вийти зі стану глибокої задуми, забуття.

Таке й не снилося – щось нереальне.

Сон рябої кобили – повна нісенітниця.

Сон у руку – віще сновидіння.

Спати й бачити – дуже прагнути чогось.

Вічний сон – смерть.

34 роки не може заснути 80-літній Федір Нестерчук із Каменя-Каширського на Волині. Каже, що безсоння почалося через рік після аварії на Чорнобильській АЕС. Снодійні засоби не допомагають. Тиждень за чоловіком спостерігали японські журналісти. За цей час зафіксували 15-хвилинну дрімоту. Феномен Нестерчука не підтверджений науковцями. До Книги рекордів Гіннеса внесено Ренді Ґарднера з американського міста Сан-Дієґо, штат Каліфорнія. 1964-го він 17-річним не спав 264,4 год. – трохи більше 11 діб

Зараз ви читаєте новину «Сон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути