четвер, 23 грудня 2010 13:39

Що зміниться у разі арешту Юлії Тимошенко?

 

Вадим ДЕНИСЕНКО, 42 роки, головний редактор тижневика "Коментарі":

- Боюся, арешт може розкрутити маховик наступних репресій. Як у генерала Франко в Іспанії: "Друзям - усе, ворогам - закон". Кожна наступна влада вважатиме, що може повторювати дії попередників, але робитиме це в квадраті або й у кубі.

Однак проблема в тому, що нинішніх можновладців страх перед майбутнім ніяк не стримує. Вони вважають, що прийшли назавжди. Не розуміють, що ґрати для Тимошенко можуть означати ґрати і для Януковича. Крім того, пишаються, що побудували сильну вертикаль влади. Але в Україні зараз не може діяти формула "сильний президент - сильна країна". Країна - слабка.

Ґрати для Тимошенко можуть означати ґрати і для Януковича

1994-го Кравчук ішов із влади, маючи домовленості з наступником про недоторканість. 2004-го її гарантували Кучмі. Ця традиція триває фактично від 1953 року, коли помер Сталін. Тоді в СРСР еліти уклали негласний пакт, що віднині не застосовуватимуть силу до конкурентів. Але 2010-го між БЮТом і Партією регіонів такої домовленості не відбулося.

Якщо Тимошенко заарештують, на опозиції це позначиться по-різному, бо вона неоднорідна. На Яценюка ніяк не вплине - для нього електоральне поле не розчиститься. Дехто з "Нашої України" вважає, що міг би зайняти нішу Тимошенко, тож будуть не проти її ув'язнення. Половина "бютівців", особливо з її найближчого оточення, уже готові ділити пиріг, який залишився від Блоку - обласні структури, партійне майно. Друга частина шукатиме нового лідера "Батьківщини". Зараз рейтинг БЮТу становить від 10 до 20 відсотків. Від того, буде чи не буде Тимошенко у в'язниці, суттєво він не зміниться. Питання в тому, чи зможе влада задавити "бютівських" спонсорів.

Віктор ЧУМАК, 50 років, директор Українського інституту публічної політики:

- Негласний контракт еліт про ненапад порушила вже "помаранчева" влада, коли затримувала Колеснікова, Кушнарьова та інших. Але тоді не довели справи до кінця. Із Тимошенко можуть довести. Хоча, сподіваюся, не зроблять цього. Бо тоді загостряться відносини влади з опозицією, парламентською і позапарламентською. Це, у свою чергу, радикалізує політичну ситуацію в Україні.

У суспільства немає сумнівів, що в діяльності колишніх урядовців є порушення, зокрема, нецільове використання коштів. Якщо справа дійде до арешту, можемо бути впевнені: кожна наступна влада застосовуватиме такі ж методи до попередньої. Чиновники знатимуть: якщо посів міністерське крісло, не зможеш безкарно красти. Таким чином, серед політичних еліт почнуть формуватися нові правила гри. Громадяни ж матимуть право вимагати від наступної влади розслідування діяльності попередньої.

Зараз бачимо вибіркове застосування права. Адже на повідомлення про можливі зловживання Азарова, Клюєва, Колеснікова правоохоронці ніяк не реагують.

Борис БЕСПАЛИЙ, 57 років, колишній народний депутат:

- Янукович встановлює найжорсткіший режим за всі роки незалежності України, близький за типом до путінського чи лукашенківського. Але забуває, що і в Росії, і в Білорусі авторитаризм спирається на підтримку електорату. Навіть найлютіших тиранів люди підтримували, якщо ті реально покращували рівень життя.

Не казати: усе, що пропонує Янукович - погано, бо це пропонує Янукович

Юлія Тимошенко - єдиний рівноваговий політичний суперник. Лише один стримуючий фактор, і Янукович хоче позбутися його. Для цього не проводить парламентські вибори, форсує кримінальну справу. Ще 2005 року я пропонував замість розмов про люстрацію впровадити аудит попередньої влади. До речі, непогано було б і уряд Азарова перевірити - скоро рік як при владі.

Уявіть собі каюту першого класу на "Титаніку": грає оркестр, палає світло і якось не віриться, що все це може затонути - це і є психологія теперішніх можновладців.

Арештують Тимошенко чи ні, увесь постпомаранчевий простір має об'єднатися в одну політичну партію і стати альтернативою для влади - як свого часу Народний рух для комуністів. І не ставити питання першості, як Юлія Володимирівна: "Мій прапор - найвищий". Друге завдання - зберегти право людей на вуличні протести з будь-якого приводу. І третє - запропонувати народу реальні альтернативи владним проектам. А не казати: усе, що пропонує Янукович - погано, бо це пропонує Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Що зміниться у разі арешту Юлії Тимошенко?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути