Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2018 17:25

Савченко – лише показник того, що ми у складній ситуації. Стоїмо на порозі небезпечних подій

Народного депутата Надію Савченко підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституційного ладу і змові з ватажками бойовиків ДНР.

Генеральний прокурор Юрій Луценко представив у Верховній Раді відеодокази причетності Савченко до підготовки терористичного акту. На відео, датованому груднем 2017 року, чотири людини обговорюють, як фізично знищити владу за один день. Серед них Надія Савченко і керівник центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан. Його затримали 8 березня з мікроавтобусом, повним зброї, й арештували на два місяці.

22 березня парламент підтримав подання Генпрокуратури про зняття недоторканності з Надії Савченко, її затримання й арешт. Шевченківський районний суд Києва арештував народну депутатку на два місяці – без можливості внесення застави. У СІЗО Надія оголосила голодування.

Як військова льотчиця, колишня бранка Кремля, народний депутат, політик із найвищим рейтингом 2016 року, Герой України стала терористкою? Хто стоїть за Надією Савченко, хто виграє, а хто програє від цієї історії та як вона змінить суспільні настрої, – запитуємо в експертів

  ”Надія Савченко відповідає часу, в якому зараз перебуває Україна. Це період турбулентності, перехідної держави. З’являються люди, які також є перехідними, – популісти. Та їхня зірка швидко гасне”, – переконаний експерт із питань права Денис Монастирський. Із ним погоджується художник Дмитро Скаженик
”Надія Савченко відповідає часу, в якому зараз перебуває Україна. Це період турбулентності, перехідної держави. З’являються люди, які також є перехідними, – популісти. Та їхня зірка швидко гасне”, – переконаний експерт із питань права Денис Монастирський. Із ним погоджується художник Дмитро Скаженик

За Савченко стоїть Кремль. Однак не вірю, що вона робить це свідомо. Надя – ІДЕАЛЬНИЙ ЗРАЗОК КОРИСНОЇ ІДІОТКИ. Її використовують всліпу. Повторює московську пропаганду. При цьому щиро вважає себе патріоткою України.

Порошенку краще зайняти позицію людини, яка з'ясовує і мовчить. Що більше коментуватиме, то гіршим буде його імідж.

Медведчук формально тут ні до чого. Інша річ, що Савченко говорить його текстівками. Це – один із найнебезпечніших ворогів, бо розумний і знає наші проблеми.

Із Савченко знайомий по війні та батальйону "Айдар". Бачилися після її звільнення. Надя блискуче зіграла роль політв'язня в московському "Лефортово". Тоді це було дуже потрібно для нашої країни. Після того намагалась бути вождем нації, лідером революції, агентом Кремля і наших спецслужб одночасно, транслятором усіх тез від Путіна й Медведчука. В усіх цих ролях вона провалилася з рейтингом 1 відсоток та репутацією повної ідіотки. Навіть її розмови про теракти – на рівні п'яного базару.

Найголовніше питання: хто і для чого вирішив її знову посадити? Очевидно, Наді вертають єдину успішну роль. Після російського СІЗО вона розмаже наших провінційних працівників Служби безпеки. Робитиме з них ідіотів, а із себе – героїню.

Припускають політичні мотиви. Та чи це складна багатоходівка, щоб вибити Юлію Тимошенко перед виборами президента? Не вірю, у нас так тонко грати не вміють. Є інше пояснення – фантастичний ступінь ідіотизму СБУ, яка ХОЧЕ ВИСЛУЖИТИСЯ ПЕРЕД ПРЕЗИДЕНТОМ. І робить погану послугу і гаранту, і країні. Навіть якщо заколот Савченко не фейковий, її не можна саджати.

Суспільство сприймає її тверезо. Сценарій терактів Савченко – маячня. Голлівудські речі про кулемети під куполом Верховної Ради та обстріли з Труханового острова неможливі. Але Росія може використовувати теракти як частину своєї пропаганди. Через вибори захочуть поновити контроль над Україною. Якщо їхні політтехнологи прорахують, що теракти й жертви допоможуть у цьому, побачимо вибухи. Росія має для цього всі ресурси.

Євген ДИКИЙ, 44 роки, публіцист, колишній командир взводу батальйону "Айдар"

Надія Савченко відповідає часу, в якому зараз перебуває Україна. Це період турбулентності, перехідної держави. З'являються люди, які також є ПЕРЕХІДНИМИ, – популісти. Та їхня зірка гасне швидко.

Справа Савченко – це перевірка української Феміди на спроможність відділити політичне від юридичного. Надія – впізнавана за кордоном. Будь-яке рішення у справі буде оскаржуватися аж до Європейського суду з прав людини. Тому і докази, і послідовність судового процесу, його чистота мають бути абсолютними.

Для українських спецслужб ця справа може виявитись одним із найбільших успіхів або провалів. Якщо докази зберуть неякісно – це викличе ще більшу недовіру до влади.

Українське суспільство вклало в Надію мегаінвестиції довіри. Вони виявилися марними. Це боляче. Але маємо визнати помилку. Поки що ми цьому не навчені.

У суспільстві є ЗАПИТ НА НАСИЛЬСТВО. 14 відсотків українців зі зброєю готові брати участь у поваленні влади, за оцінкою соціологів. Савченко – лише показник того, що ми у складній ситуації, стоїмо на порозі небезпечних подій.

Не можна виключити терактів. Заїзд-виїзд спеціальної групи в Україну й виконання диверсії може зайняти максимум 48 годин.

Денис МОНАСТИРСЬКИЙ, 37 років, експерт програми реформування правоохоронної й судової систем Українського інституту майбутнього

Автор: REUTERS
  Народний депутат Надія Савченко робить непристойний жест під час засідання парламенту 22 червня 2017 року. Згодом вона пояснила: він адресований прем’єр-міністру Володимирові Гройсману і був відповіддю на зневажливий жест глави уряду
Народний депутат Надія Савченко робить непристойний жест під час засідання парламенту 22 червня 2017 року. Згодом вона пояснила: він адресований прем’єр-міністру Володимирові Гройсману і був відповіддю на зневажливий жест глави уряду

Це може бути приводом позакручувати гайки. Поліція обшукувала рекрутингову базу полку "Азов" на території столичного заводу АТЕК. Це виглядає як початок репресій проти політичних партій і громадських організацій.

Сергій ПАНТЮК, 52 роки, письменник і видавець

Надія Савченко – РЕВОЛЮЦІОНЕРКА, яка вірить, що тільки радикальним способом можна швидко змінити лад у суспільстві. Має жагу до влади й уваги. Її використали досвідчені й навчені люди. Вивчили психотип Савченко й маніпулюють нею. Якщо вину Надії доведуть – виграє все суспільство. Якщо ж у справі бракуватиме доказів –

програють усі.

Антон ЗУБКОВ, 42 роки, юрист

Затримання Савченко схоже на якусь дурню. Щоб використати вилучену в Рубана кількість зброї, ПОТРІБНО 50–60 осіб. Для проведення операції, яку шиють Надії, в неї мала бути законспірована організація. Спецслужби спрацювали надто швидко. Будь-який слідчий у такій ситуації чекав би, кому передадуть зброю.

Валерій БОБРОВИЧ, 66 років, начальник головного штабу УНСО

У Рубана розвалився сімейний тютюновий бізнес. Російські спецслужби допомогли відкрити чотири видавництва – для України це дорога справа. Потім – підтримували і впливали.

Савченко теж потрапила під вплив ФСБ. Вона – патріотична, але непередбачувана. Це підтверджують військові з Іраку, які її звідти видворили, бо сп'яну побігла до американців. Льотчики її не визнають своєю. Не стала пілотом через конфлікт з інструкторами. В "Айдарі" без підготовки повела за собою 12 хлопців, через що вони полягли.

Я свого часу перший підняв її в повітря на Мі-2, коли була курсантом Харківського університету Повітряних сил. У неї очі горіли, хотіла літати. Питання в тому, куди спрямована її енергія. Поступово це перетворилося на те, що бачимо сьогодні. ТРЕБА провести чесне розслідування і ПОКАЗАТИ, ХТО Є ХТО, хоч якою гіркою буде правда.

Ігор РОМАНЕНКО, 64 роки, колишній заступник

начальника Генерального штабу, військовий експерт

Проблема в українцях, які схвально відгукуються про Надію Савченко. Такі дії в нормальному суспільстві є жахливими державними злочинами. Це неприйнятний ступінь одуріння народу. Його можна порівняти з суїцидальним синдромом.

Карл ВОЛОХ, 58 років, підприємець

У Надії Савченко, вочевидь, є проблеми з психікою. Здорова людина не висловлюватиме готовність масово вбивати інших. Якщо ж Савченко осудна, її НЕОБХІДНО УВ'ЯЗНИТИ.

Не секрет, що її зникнення 2014 року було операцією ФСБ. Спецслужби Росії розгорнули піар і пошили в дурні українське суспільство.

Ця історія навряд чи зачепить Медведчука. Не впевнений, що у Генпрокуратури достатньо доказів, аби пред'явити йому обвинувачення.

Луценко з Порошенком точно не програли. Якщо спочатку звістку про теракт люди називали маячнею, то після оприлюднення відео сумнівів не залишилося.

Борис КУШНІРУК, 48 років, економіст

На Надію Савченко впливали з кількох центрів. По-перше, її використали люди з оточення. Такі, як Володимир Рубан і сестра Віра. Бойфренд останньої ще 2016-го говорив про підрив Верховної Ради. Його оголосили в міжнародний розшук, утік у Швецію. Надія не приховувала контактів із ватажком ДНР Захарченком. Через нього на неї впливало ФСБ. Так учорашній герой перетворився на терориста. Тепер матимемо епопею в судах. Це чергова точка нестабільності. Людей вганятимуть у зневіру.

Головний висновок із цієї історії: ТРЕБА ПОСИЛЮВАТИ РОБОТУ СПЕЦСЛУЖБ.

Роман КУЛИК, 26 років, офіцер резерву Збройних сил

В українського суспільства з'явився черговий шанс повчитися на власних помилках. Йдеться про порушення однієї з основних заповідей – НЕ СОТВОРИ СОБІ КУМИРА. Сподіваюся, ми подорослішали. В органи влади обиратимемо тих, хто здатен принести реальну користь, а не тримає інформаційну увагу навколо своєї особи популізмом.

Роман МАТИС, 39 років, громадський діяч

Автор: REUTERS
  Народний депутат Надія Савченко на засідання Шевченківського суду міста Києва 23 березня 2018 року вдягла футболку із тризубом. Такі носила під час судового процесу в Росії. Савченко підозрюють у підготовці терористичного акту, насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Суд арештував її на два місяці – до 20 травня, без можливості внесення застави
Народний депутат Надія Савченко на засідання Шевченківського суду міста Києва 23 березня 2018 року вдягла футболку із тризубом. Такі носила під час судового процесу в Росії. Савченко підозрюють у підготовці терористичного акту, насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Суд арештував її на два місяці – до 20 травня, без можливості внесення застави

Що Надія Савченко – це військово-психологічна операція Росії, було очевидно ще на початку війни. Як інакше пояснити, що полонянка з тризубом на футболці на федеральних каналах отримувала більше ефірного часу, ніж Путін?

Вона – жінка нерозумна, з розхитаною психікою. Про це знали всі, хто з нею служив. Її військово-психологічний портрет потрапив до рук російських спецслужб. І стало зрозуміло: з цим матеріалом можна працювати. Це не обов'язково мало бути ВЕРБУВАННЯ. Достатньо використовувати її як носія ідей.

Були два плани. Перший Савченко виконувала протягом 666 днів на свободі. Повторювала слова кремлівського телебачення, тези Медведчука й Партії регіонів. Тут її використали по повній. Тепер почав діяти план Б: вкидання фейків, інформаційного сміття, в тому числі пропагандистського. З точки зору нацбезпеки, такий судовий процес мав би бути закритий.

Чому Росія перелякалася Майдану? Бо це була консолідація людей, які можуть зібратися і робити речі, на які неспроможні ні великі гроші, ні спецслужби, ні армія. Тому Москва намагається ДРОБИТИ українське СУСПІЛЬСТВО.

Роман ЧАЙКА, 49 років, журналіст, музикант

Не можна намагатися фізичними методами змінити владу. Сьогодні кожен може створити партію, висловити свою думку в соціальних мережах чи в медіа. А депутати – тим паче. Надія Савченко РУЙНУЄ ОСНОВИ ДЕМОКРАТІЇ в Україні.

Не здивуюсь, якщо радикальні ідеї були закладені їй у голову в російському полоні. Не виключено, Савченко підштовхували до протиправних дій Кремль або антидемократичні сили в Україні. Людям не обов'язково платити гроші, достатньо вкласти потрібні ідеї: що силові методи допустимі, а зло сконцентроване умовно в трьох особах.

На Тимошенко ситуація не дуже вплине. Всі чудово розуміли: для неї Надія була засобом піару. Здивований, що Медведчук на п'ятому році після Майдану відіграє таку роль в Україні. Загравати з людьми, які мають антиукраїнські настрої, – небезпечно для держави.

Тимофій МИЛОВАНОВ, 43 роки, професор Піттсбурзького університету, співзасновник VoxUkraine, член ради Нацбанку України

Думаю, за Савченко не стоїть ні ФСБ, ні СБУ. Вона не з тих людей, хто служить. Так вона розуміє ситуацію в Україні. Я знайомий із Надією. Немає сумнівів, що вона психічно здорова. Не вірю, що вона організовувала теракт. Скільки проклять можна почути у громадському транспорті на адресу влади і президента. УСІХ БУДЕМО АРЕШТОВУВАТИ ЗА ЗМОВУ? Найстрашніше, що влада може визнати її психічно хворою – аби убезпечити себе. Сподіваюсь, до цього не дійде.

Семен ГЛУЗМАН, 71 рік, психіатр, колишній політв'язень

На думку спадає історія, коли 10-річні однокласники дружини вночі виламали двері магазину. Вкрали два ящики мінералки й лимонаду "Буратіно". А потім усе повиливали, щоб здати пляшки й заробити грошей. Тавро ідіотів на них залишилося на все життя.

Наслідки мають бути для тих, хто не робить екстравагантних учинків, але є НАБАГАТО НЕБЕЗПЕЧНІШИМИ ВОРОГАМИ, ніж Савченко й Рубан.

Володимир ТИХИЙ, 48 років, режисер

Надія виглядала непевно із самого початку. Всі це розуміли, але з неї розкачали героя. Ніколи не треба мати справу із сумнівними людьми, які не відповідають за себе.

Тарас ПРОХАСЬКО, 49 років, письменник

Якщо за Надією Савченко стоїть Росія – буду здивована. Москва може працювати незграбно і грубо, але не так тупо. Однак зараз су­спільство не бачить іншого фігуранта, ніж РФ.

Діана МАКАРОВА, 55 років, волонтер

Те, що пропонує Надія Савченко, – це махновщина. Прагне знищити інститути, що гарантують безпеку й державність країни. Але краще мати погані інститути, ніж не мати ніяких. Розстріл народних депутатів – це не метод. Маховик насильства буде важко зупинити.

Водночас у конфліктології є таке поняття: ВИННИЙ ТОЙ, ХТО СИЛЬНІШИЙ, МУДРІШИЙ І СТАРШИЙ. У цьому випадку мова про державу й еліту. З такими рейтингами і ненавистю до себе владі необхідно йти на перевибори. Щоб зберегти країну.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, 38 років, економіст

  ”Кремль використовує Савченко всліпу. Надя – ідеальний зразок корисної ідіотки. Повторює кремлівську пропаганду. При цьому щиро вважаючи себе патріоткою України”, – каже публіцист Євген Дикий. Художник Володимир Казаневський утілює цю думку в малюнку
”Кремль використовує Савченко всліпу. Надя – ідеальний зразок корисної ідіотки. Повторює кремлівську пропаганду. При цьому щиро вважаючи себе патріоткою України”, – каже публіцист Євген Дикий. Художник Володимир Казаневський утілює цю думку в малюнку

Діяльність Надії Савченко з самого початку була проектом РФ, спрямованим на маніпуляцію політичною ситуацією в Україні. І треба віддати належне російським політтехнологам: доки вони контролювали ситуацію – ПРОЕКТ РОЗГОРТАВСЯ ВДАЛО. Коли ж Савченко повернулася в Україну й почала імпровізувати – все пішло під укіс. Вони помилилися, оцінюючи її особистісні риси.

Але не тільки Савченко є запроданцем. Такий же агент Кремля – Юлія Тимошенко, яка жодними діями не виступала проти інтересів РФ. Є великі підозри, чи в інтересах українського народу працює й Петро Порошенко. Бо якщо президент за чотири роки війни не зміг побудувати завод із виробництва боєприпасів в Україні, то це, вочевидь, на руку Москві.

Звинувачення проти Савченко комічні за своєю суттю. Їхній із Рубаном задум – смішний. І тут простежується асоціативний ланцюжок: Савченко проти Порошенка, Савченко-опозиціонер, Савченко смішна. Відповідно, ВСІ ДІЇ ОПОЗИЦІЇ ПРОТИ ПРЕЗИДЕНТА – СМІШНІ. Тобто розвінчання Надії Савченко у комічному ключі – це політтехнологія не для її нейтралізації, бо вона не становила загрози, а спроба знищити весь опозиційний рух України.

Суспільство ж на інтуїтивному рівні оцінило Савченко і не підтримало її. Це дає надію, що українці володіють інстинктом, що дозволяє розпізнавати зрадників.

Валентин БУШАНСЬКИЙ, 44 роки, політолог

Записали Ірина БАБЕНКО, Богдан БАРАБАНОВ, Юлія БЛИЗНЮК, Анна БОВА, Маргаріта ДИКАЛЮК, Олена КАПНІК, Ангеліна КОВАНДА, Василина КОПИТКО, Катерина ЛУК'ЯШКО, Ірина ПАТЛАТЮК, Анастасія ПРОКАЄВА, Юлія ПУСТОВА, Вікторія ТОПАЛА, Оксана ХУДОЯР, Лілія ШПОТЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Савченко – лише показник того, що ми у складній ситуації. Стоїмо на порозі небезпечних подій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути