середа, 21 грудня 2011 18:42

П'ять світових рекордів серед метрополітенів

27 грудня у Києві відкрили 50-ту станцію метрополітену - "Виставковий центр". Уперше "камеру з'їздів", у якій поїзди розвертаються, збудували не за станцією, а перед нею. Висадивши пасажирів на кінцевій, машиніст робитиме задній хід, в'жджатиме у "камеру", з якої потраплятиме до протилежної платформи.

Від "Васильківської" до "Виставкового центру" проклали євроколію. Метробудівники обіцяють на цій ділянці менше вібрації і шуму. Нову станцію освітлюватимуть великі люстри, виготовлені в Білій Церкві.

При початковій вартості будівництва понад 906 млн грн, зекономили майже 100 млн.

Наступного року на цій лінії відкриють ще дві станції - "Іподром" і "Одеська площа". Столична влада також планує побудувати нову Подільсько-Вигурівську лінію метро до житлового масиву Троєщина, а також продовжити гілку в бік масиву Виноградар. Загалом у проекті розвитку Києва до 2025 року заклали 30 нових станцій метро.

1.  Найглибша станція метро - Арсенальна, Київ, Україна: 102 м під землею.

Це одна з небагатьох у Східній Європі станцій англійського типу, з коротким середнім залом і двома окремими платформами.

2.  Найзавантаженіша станція - Сіндзюку, Токіо, Японія: щодня нею користуються 3,64 млн людей.

Це основна станція для пересадки між центром Токіо та його західними околицями. Разом із торговельним центром над нею має понад 200 виходів

3.  Найбільше станцій у метро Нью-Йорка, США - 468.

Найновішу South Ferry, на лінії Broadway - Seventh Avenue, відкрили 16 березня позаторік. Має дві колії й одну платформу. На будівництво спочатку планували витратити $400 млн, але зрештою станція обійшлася на $530 млн дорожче.

4.  Найбільша станція - подвійна Chtelet - Les Halles у Парижі, Франція.

Chtelet включає платформи п'ятьох ліній метро, з'єднана з нею Les Halles - ще одну. Загалом станція пропускає 120 поїздів на годину. Щодня нею користуються близько 750 тис. пасажирів.

5. Найдовше метро - у Шанхаї, Китай: 434 км завдовжки.

Вартість проїзду залежить від відстані й коштує 3 юані за 3 км (3 грн 77 коп. - "Країна"), 8 юанів - за 46 км (10 грн. - "Країна")

Зараз ви читаєте новину «П'ять світових рекордів серед метрополітенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути