середа, 16 травня 2012 18:02

Проблема Кличка - у виборі масштабу політичної гри

  Лідери партій "Фронт змін" Арсеній Яценюк і "Удар" Віталій Кличко та перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов під час відзначення Дня соборності 22 січня 2012 року. Тоді було заявлено, що об’єднана опозиція сформує єдиний партійний список на осінніх парламентських виборах. Кличко підписав угоду із застереженнями. На форум опозиції 12 травня 2012 року лідер партії "Удар" не прийшов
Лідери партій "Фронт змін" Арсеній Яценюк і "Удар" Віталій Кличко та перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов під час відзначення Дня соборності 22 січня 2012 року. Тоді було заявлено, що об’єднана опозиція сформує єдиний партійний список на осінніх парламентських виборах. Кличко підписав угоду із застереженнями. На форум опозиції 12 травня 2012 року лідер партії "Удар" не прийшов

Лідер партії "Удар" Віталій Кличко не прийшов 12 травня на форум об'єднаної опозиції під проводом "Фронту змін" Арсенія Яценюка та "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Цим він підтвердив намір іти на парламентські вибори окремим партійним списком, сходяться на думці експерти. Водночас відкрите питання його участі у виборах міського голови Києва. У боротьбі за це крісло лідер "Удару" має перемогти голову столичної міськдержадміністрації Олександра Попова. Це буде непросто. Але ще більша проблема - у столиці повноваження мера суттєво менші, ніж у керівника адміністрації, якого призначає президент

Костянтин МАТВІЄНКО, 47 років, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика":

- Cьогодні очевидно, що об'єднана опозиція не зможе виграти вибори й створити більшість у Верховній Раді. Партія регіонів посяде перше або друге місце за партійними списками й протягне більшість своїх кандидатів за мажоритарними округами. Врахуйте, що "Батьківщина" є фабрикою тушок, тож буде перетікання голосів опозиції до Партії регіонів. Увійти Кличку в цей табір означає взяти на себе відповідальність за політичних невдах. Нащо це йому? Він - політик молодий, працювати йому довго. Тому поводитися Віталію треба обережно. Насамперед, не робити категоричних заяв: "йду" чи "не йду". Слід зібрати своїх прихильників і запитати: "Чи йти мені на вибори мера?" Вони, напевне, скажуть: "Зараз не  час". Після цього Кличку варто запропонувати об'єднаній опозиції визначитися з кандидатом на посаду міського голови. Потім сісти поряд із ним, оприлюднити спільну програму й сказати: "Я і вся моя політична сила на боці цього кандидата". Відтоді вже не Кличко, а інший кандидат на посаду мера стане носієм ризиків.

Сергій ТАРАН, 42 роки, директор Міжнародного інституту демократії:

- Кличка підтримують люди, які очікують появи нових політиків. Не ті, хто поділяють погляди традиційної опозиції, мають сентименти до Майдану, а хто проти всіх або розчарований попереднім вибором. Це змушує Кличка демонструвати поведінку, трохи відмінну від об'єднаної опозиції. Саме тому йому треба йти окремо.

Ситуація з київськими виборами складна. Кличко достатньо довго заявляв про свої мерські амбіції. Але Партія регіонів зробила цю посаду суто символічною. Кличкові ж ні до чого ставати весільним генералом. Але якщо він ставить перед собою амбітні політичні цілі, йому варто йти на вибори в столиці та одночасно намагатися провести фракцію до парламенту. А вже там боротися за відновлення повноважень столичного мера. Шанси виграти в Києві у Кличка досить високі.

Олена СИБІРЯКОВА, 35 років, експерт Фонду якісної політики:

- Великий відсоток виборців чекають на нові обличчя. Тому що довше Кличко утримуватиметься від чіткої політичної позиції, то більше людей схиляться на його бік. Згадайте успіх із поверненням у політику Тігіпка на виборах 2010-го.

Нинішня проблема Віталія - у виборі масштабу політичної гри. Гра в мери Києва - це одне. У керівника фракції парламенту та політичної сили "Удар" - зовсім інше. У Кличка виграшна позиція і для першого, і для другого сценарію. Але з мерськими виборами ситуація не зрозуміла - коли вони будуть? А з Верховною Радою все ясно. Я б радила Кличкові спробувати виграти і там, і там.

Політика неприєднання йому вигідна. Головне не зробити перед виборами фатальної помилки - кинутися в опозиційний вир чи реально перейти до влади. Це унеможливить розігрування карти "третьої сили".

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, 35 років, політичний технолог:

- Рейтинги Кличка й голови столичної міськдержадміністрації Олександра Попова фактично зрівнялися. Тому у Віталія шансів виграти майже нема. Його основний електорат - студенти, а їх влітку в Києві не буде. Натомість виборці Попова - "бабусі Черновецького" - нікуди не дінуться. Якщо ж Кличко програє вибори мера, то це може поставити хрест на його парламентській кампанії. Від цього виграють "Фронт змін" і "Батьківщина".

Кличко правильно вирішив іти на парламентські вибори самостійно. Його електорат зосереджений переважно на Півдні, Сході й у Центральній Україні. Тут він відбирає голоси розчарованих прихильників Партії регіонів. Хоча деякі опозиціонери вважають його партію технологічним проектом влади. Ці підозри до виборів посилюватимуться. Проблема "Удару" в тому, що там нема достатньої кількості відомих і впливових людей. Є лише декілька досвідчених кадрів. Віталій Ковальчук - сильний керівник виборчого штабу. Є народний депутат Ірина Геращенко, депутат облради Артур Палатний. Ці троє визначають партійну політику. Партію європейського типу Кличко не створить - для цього потрібен серйозний політичний досвід.

Віктор ЧУМАК, 50 років, директор Українського інституту публічної політики:

- З точки зору політичної доцільності Віталію Кличку невигідно йти в міські голови. Усі виконавчі повноваження зосереджені в руках голови столичної адміністрації. Тобто, мер тільки вестиме засідання ради й підписуватиме протоколи. Але для багатьох киян Кличко є реальною альтернативою Попову. Тому його проситимуть балотуватися. До того ж у нього психологія спортсмена - краще вийти й програти, ніж ухилитися від бою.

Кличку вигідніше, щоб вибори мера пройшли після парламентських. На той час його фракція матиме серйозне представництво у Верховній Раді й зможе ініціювати повернення повноважень київському міському голові. Натомість влада може вирішити провести столичні вибори разом із парламентськими й ухвалити норму, що один кандидат має право балотуватися тільки в один орган. Таким чином заженуть Кличка в кут. Йому доведеться робити серйозний вибір і пояснювати його своїм прихильникам.

Рішення Кличка йти самотужки до парламенту логічне. Об'єднана опозиція - це тактичне утворення, яке дає плюси тільки "Батьківщині" й особисто Яценюку. Сумарний рейтинг її близький до 20 відсотків. А Кличко уже сам підтягується до 10. Він став надією на зміни для широкого кола виборців. Кличко поки що як чистий аркуш, на якому можна написати будь-що. Його виборець шукає альтернативу Турчинову, Тимошенко і Яценюку. Для Кличка ситуація ускладниться напередодні виборів, коли треба буде оголосити ідеологічні засади й показати свою команду.

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, 65 років, директор Київського інституту конфліктології й політичних досліджень:

- Про свою участь у виборах міського голови Кличко говорить не дуже впевнено. Мабуть, розуміє, що йому на цій посаді не бачити реальних повноважень.

Зате в нього хороші перспективи отримати пристойну фракцію в парламенті. Він не матиме політичних зобов'язань перед союзниками та вічних мерських проблем "гарячої-холодної води". Людині, яка жодного місяця не працювала менеджером великої компанії, краще обрати парламентську кар'єру. Вона буде зручним майданчиком для старту на президентських виборах 2015 року.

Опозиційним партіям вигідніше йти в парламент окремими колонами, а потім об'єднатися там, як пропонує Кличко. Треба лише не наробити дурниць під час виборчої кампанії. Єдина засторога до Кличка - він не перевірив своїх людей у реальній політичній роботі, тому не може гарантувати якість кадрів. Можливо, його висуванці захочуть підтримати в парламенті правлячу партію.

 

Зараз ви читаєте новину «Проблема Кличка - у виборі масштабу політичної гри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути