Ексклюзиви
середа, 24 червня 2020 15:25

Президент віддав дружині нирку

Дев'ять досягнень перших леді

Президент України 42-річний Володимир Зеленський запропонував закріпити функції першої леді.

Дружина глави держави 42-річна Олена була співавторкою текстів для студії "Квартал 95".

Після інавгурації Зеленського заявила, що планує просувати проєкти з поліпшення дитячого харчування та пропаганди здорового і збалансованого раціону у школах і дитсадках. Під час карантину через Covid-19 в Україні брала участь у соціальній кампанії Міністерства охорони здоров'я "Підтримую лікарів".

– Олена писала листи підтримки медикам, які захворіли на коронавірус. Навіть тим, які не лікували хворих на цю недугу. Один з адресатів відповів їй: "Що це за листи? Де мої 300 відсотків надбавки?" На жаль, цей лікар не міг отримати їх, бо не рятував людей від коронавірусу. Та й надбавки, й зарплата не залежать від першої леді, – сказав президент 3 червня під час робочої поїздки на Хмельниччину. – Проблема в тому, що немає законодавства, яке регулює інститут першої леді.

Зеленські одружені 17 років. Виховують двох дітей – 16-річну Олександру й 7-річного Кирила

1. На початку липня 2017 року французький президент 40-літній Емманюель Макрон запропонував ухвалити статут першої леді й виділяти кошти з бюджету на зарплату його дружині Бріжіт Макрон, 64 роки. Також кошти мали отримувати двоє її помічників, двоє секретарів та двоє охоронців.

Людей обурила ініціатива президента. Вони поширили петицію проти нового офіційного статусу першої леді. За два тижні її підписали понад 200 тис. французів. Єлисейський палац обмежився "хартією прозорості" – документом, що визначає статус дружини президента країни.

– Дружина президента респуб­ліки не отримує винагороди і не отримуватиме. Навіть незважаючи на те, що весь час супроводжує чоловіка, – повідомив Крістоф Кастанер, прес­секретар Макрона.

Бріжіт на 24 роки старша за Еманюеля. Познайомилися в театральному гуртку єзуїтської школи La Providence. 16-річний школяр Еммануель і 40-літня вчителька Бріжіт працювали над виставою "Мистецтво комедії". 2007-го жінка розлучилася і переїхала до Емманюеля в Париж. Від першого шлюбу має двох дорослих дітей і семеро внуків.

Автор: polvoinfinito.wordpress.com
  Елеонора Рузвельт виховала шістьох дітей у шлюбі із 32-м президентом Сполучених Штатів Америки Франкліном Рузвельтом. У роки Другої світової війни була заступницею міністра оборони. Брала участь у русі за права жінок
Елеонора Рузвельт виховала шістьох дітей у шлюбі із 32-м президентом Сполучених Штатів Америки Франкліном Рузвельтом. У роки Другої світової війни була заступницею міністра оборони. Брала участь у русі за права жінок

2. Ельке Бюденбендер, дружина німецького федерального президента 64-річного Франка-Вальтера Штайнмаєра, заради чоловіка, який 2017-го заступив на цю посаду, на певний час відмовилася від кар'єри судді з адміністративних справ. Їй тоді було 55.

Вони одружилися 1995-го. Жінка вирішила бути непублічною й залишила своє прізвище.

– До десятиліття нашого шлюбу я вирішила зробити Франку подарунок – узяти його прізвище. Але чоловіка призначили міністром закордонних справ – і я передумала. Це видавалося б, наче присвоюю собі його лаври, – казала.

2010-го, після народження доньки Мерит, в Ельке діагностували ниркову недостатність. Штайнмаєр віддав дружині нирку.

3. Дружина короля Йорданії Абдалли II 49-річна Ранія здавала кров для постраждалих у Секторі Гази, підтримувала родини військових і ходила на демонстрації проти "Ісламської держави".

– Наша перша леді любить розкіш. 2011-го на свій 40-й день народження запросила 600 гостей з усього світу. На стінах із рожевого граніту сяяли дві гігантські цифри "40". А в більшості сіл навіть немає електрики, – кажуть йорданці.

Ранія щороку отримує урядові нагороди. Бере участь у проєктах у сфері освіти, здоров'я, кроскультурного діалогу та мікрофінансів. Заявила про право ісламських жінок не носити хіджаба, якщо вони не хочуть.

Разом із королем мають чотирьох дітей – кронпринца Хусейна, принца Хашема, принцес Іман та Сальму.

4. Мішель Обама, дружина 44-го президента США Барака Обами, 2007-го та 2008 року проводила виборчу кампанію чоловіка. Під час неї доповідала на Національній конвенції про демократію. Виступила за нього і на Національній конвенції 2012-го.

2010-го журнал Forbes визнав 56-річну Мішель найвпливовішою жінкою світу.

Обами познайомилися 1989-го, коли 28-річний Барак прийшов на практику в юридичну фірму, де працювала 25-річна Мішель.

– Того дня лив дощ, а я не мав парасолі. Запізнився та ще й прийшов весь мокрий, – згадував 44-й президент США.

Мішель же звернула увагу, що в нього не такі великі вуха й ніс, як на фото.

Через три роки вони одружилися. Перша вагітність закінчилася викиднем. Із Мішель працював психолог. У 34 роки вона згодилася на штучне запліднення. Барака тоді обрали в законодавче зібрання штату.

У подружжя є дві доньки – 22-річна Малія Енн і 19-літня Наташа.

5. Залізною першою леді і королевою ботокса називали Крістіну Елізабет Фернандес де Кіршнер, дружину Нестора Кіршнера, аргентинського президента з 2003-го по 2007 рік. Під час його правління вона була сенатором у провінції Буенос-Айрес. 2007-го Нестор відмовився балотуватися на другий термін. Тоді Крістіна виграла вибори і була президентом до 2015 року.

Після завершення каденції Крістіну звинувачували в корупції та відмиванні державних коштів. Згадали, як 2011-го вона перед зустріччю в Парижі з французьким президентом Ніколя Саркозі ходила на шопінг – купила 20 пар взуття Christian Louboutin за $110 000.

Кіршнери прожили у шлюбі 35 років. Виховали сина Максімо та доньку Флоренсію. 2010-го Нестор помер. Крістіна три роки носила траур.

6. Удову філіппінського експрезидента Фердинанда Маркоса 90-річну Імельду називають залізним метеликом. Прославилася жорстоким характером і грацією. Під час президентства чоловіка, з 1966-го по 1986 рік, обіймала посади губернатора Маніли й міністра, була обраною в парламент. Має ранг надзвичайного та повноважного посла.

Маркоси познайомилися ­1954-го в будинку родичів Імельди, що став штабом Націоналістичної партії. Фердинанд 11 днів залицявся, тоді запропонував їй стати дружиною. У них народилися троє дітей – син Бунбун і доньки Еймі та Айрін.

– Мама завжди їздила з батьком на всі зібрання. Мала унікальний голос, на зустрічах співала. Це сприяло успіху батька в політиці, – згадувала донька Айрін.

У 1980-х Імельда стала найбільшим покупцем нерухомого майна на Мангеттені у США. Викидала мільйони на шопінг-тури у Нью-Йорк і Рим. Багато коштів витратила на колекцію портретів своєї родини.

7. Першу леді США з ­1961-го по 1963 рік Жаклін Кеннеді вважали найпопулярнішою жінкою у світі, законодавицею моди та краси у Сполучених Штатах та Європі. Вона працювала редактором у декількох видавництвах. Американці називали її Джекі.

– У цій жінці поєднувалися інтелігентність, гострий розум і краса. Іншої такої не було, – казав 35-й президент США Джон Кеннеді про їхнє знайомство 1951-го.

Двоє перших дітей подружжя померли при народженні. У Жаклін стався нервовий зрив. Також казали, що Джон зраджує дружину. Серед його коханок називали акторку Мерилін Монро. Жаклін усе пробачала.

Коли перша леді стала матір'ю двох дітей – доньки Кароліни і сина Джона, – то взялася за державні справи. Присвоїла Білому дому статус музею та культурної цінності, провела ремонт усіх його приміщень і почала там організовувати екскурсії. Влаштовувала музичні вечори, на які з'їжджалися керівники країн з усього світу.

1963 року на її очах убили чоловіка Джона. Жаклін намагалася врятувати йому життя, зупиняла кров з рани від вистрілу. На колінах везла непритомного Джона Кеннеді в лікарню, де він помер.

8. Евіту, дружину Хуана Домінго Перона, аргентинського президента з 1946-го до 1952 рік, вважають національним героєм. Колишня актриса й радіоведуча стала основним радником президента у створенні інститутів соціальної допомоги незаможним. Люди вірили, що під її впливом у країні ухвалили закон про надання жінкам права голосу й обиратися на виборні посади.

1949-го Евіта брала участь у написанні конституції Аргентини, де відстоювала права малозабезпечених. 1951-го її висували на посаду віцепрезидента. Через шквал критики зняла свою кандидатуру. За рік померла від раку. Причиною став аборт, який зробила в юності. Їй було 33 роки.

Евіта й 47-річний Хуан познайомилися 1944-го.

– Дякую, що ви є, – сказала вона на зустрічі.

Під час військового перевороту в країні Перон опинився в тюрмі. Звідти написав Евіті листа, де зізнався в коханні. Коли вийшов на волю, відгуляли весілля. Власних дітей Евіта не мала. Але охрестила вісім тисяч немовлят бідняків.

9. Першу леді США Елеонору Рузвельт вважають однією з найвпливовіших жінок у країні. Її чоловік Франклін Рузвельт після поліомієліту опинився в інвалідному візку. З 1932 року, відколи став 32-м президентом Сполучених Штатів, Елеонора завжди була поряд. Брала участь у русі за права жінок, за мир у світі. 1939-го її рейтинг серед американців був 67%, а у Франкліна – 58%. 1941 року США вступили у Другу світову війну, Елеонору призначили заступницею міністра оборони. Вона відвідувала місця дислокації американських військ у Великій Британії, бази в Тихому океані та в Австралії.

– Роби те, що хочеться. Бо тебе в будь-якому разі критикуватимуть. Будуть лаяти, якщо зробив це, і якщо цього не зробив, – казала Елеонора.

1945-го, після смерті Франк­ліна, Елеонору призначили представницею США в Генераль­ній асамб­леї ООН. З 1945-го по ­1951-й вона очолювала Комісію ООН з прав людини.

Елеонора і Франклін були далекими родичами. Виховали шестеро дітей. Президент зраджував дружину. Вона про це знала, але не розлучалася, аби не травмувати дітей.

Зараз ви читаєте новину «Президент віддав дружині нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути