четвер, 07 липня 2011 13:30

Повертається мода на контрабанду предметів мистецтва

  На цигарках можна мати 300 відсотків прибутку, каже інспектор Львівської митниці зі стажем роботи майже 20 років. Починав працювати на митному пункті пропуску кордону з Польщею "Рава-Руська - Гребене"
На цигарках можна мати 300 відсотків прибутку, каже інспектор Львівської митниці зі стажем роботи майже 20 років. Починав працювати на митному пункті пропуску кордону з Польщею "Рава-Руська - Гребене"

Чи змінилася контрабанда за останні 20 років?

- У 1990-х, після розвалу Радянського Союзу, усе кругом розтягували - заводи, ферми. Було багато металів. А за кордоном ціна на нього втричі перевищувала ту, яку пропонували у нас. З України вивозили мідь, нікель, феротитани, дорогий метал для будівництва ракетних двигунів. Нікелеві пластини прив'язували до ніг, вішали на груди. Кілограм міді в Європі коштував 2,5 долара. Тоді це було дуже дорого.

Також масово везли валюту, будь-яку - марки, долари. Було обмеження: не мати при собі більш як 1000 доларів. Тому приховували. Гроші йшли на придбання товару за кордоном. Ховали в аптечках, на собі. Найбільша партія, яку я затримав на "Раві" - 380 тисяч доларів. Поляк ввозив у запасному колесі. Ми сподівалися там цигарки побачити. Аж ахнули, коли звідти купюри вивалилися.

Найбільша партія, яку я затримав на "Раві" - 380 тисяч доларів. Поляк ввозив у запасному колесі. Ми сподівалися там цигарки побачити. Аж ахнули, коли звідти купюри вивалилися

Вивозили популярний тоді спирт Royal із підпільного заводу в Закарпатті. Пам'ятаю польський Fiat-125 із подвійним дном, де все забите плашками. Такий сховок можна зробити лише в заводських умовах чи на станції техобслуговування.

Схема приховування цигарок збереглася до сьогодні: у всіх конструктивних порожнинах автомобіля - дверях, бамперах, дахах, у панелях приладів управління, газових балонах, під сидіннями. Або у деревині - у брусах роблять виїмки.

Як робите висновок, що приховано товар?

- У порушників дуже нервова поведінка. Одного разу відкриває водій BMW для огляду, дверцята заклинило. Він не намагається полагодити, а розбиває скло, аби скоріше. У нього виявили 3,5 кілограма марихуани.

Іншого разу при огляді чоловік старався весь час до мене стояти лицем. Виявилося, на спині ікону перевозив.

Що змінилося в асортимені контрабанди?

- В останні роки в Україні домінує імпорт. Тому й контрабанда більше йде до нас. Переважно занижують вартість товару - зазвичай утричі, або вказують не того відправника. Так везуть кузови до авто, промислові товари, побутову техніку, будматеріали. Менше контрабандою перевозять паливо.

Цигарки з України почали вивозити здебільшого марки Regal. Останню партію затримали на 1,5 мільйона гривень. Колись переважали Marlboro, LM. А найпопулярніші вже 19 років Vest. При такій різниці в цінах за кордоном на цигарках можна мати 300 відсотків прибутку.

Колись Україна постачала наркотичні речовини рослинного походження. Зараз європейські технології пішли вперед, почали виготовляти синтетичні наркотики. А в нас - дуже хороший ринок збуту.

Що надалі возитимуть контрабандою?

- Повертається мода на антикварні речі та мистецькі цінності. Якщо у 1990-х їх вивозили з України, то тепер у нас вистачає багатих людей, які хочуть і мають можливості собі таке придбати.

Завжди було й лишається популярне м'ясо. Адже в Україні воно продовжує дорожчати. М'ясо ввозять у сховках, переважно в колесах. Або декларують меншу кількість товару, чи в декларації зазначено "сало з м'ясом", а насправді там тільки м'ясо.

Зараз ви читаєте новину «Повертається мода на контрабанду предметів мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути