Ексклюзиви
четвер, 20 жовтня 2022 08:43

Підошву виготовили з переробленої жуйки

Шість винаходів, що рятують екологію

Данська пивоварильна компанія Carlsberg почала розливати напої у пляшки з деревного волокна. Першу партію – 8 тисяч – відправили в магазини Німеччини, Британії, Польщі, Франції, Швеції, Норвегії та Фінляндії.

Кажуть, в інноваційній тарі смак напою не зміниться і довше лишатиметься холодним.

Розробляти екопляшки компанія розпочала 2015-го. Хоче до 2030 року досягти нульового рівня вуглецевих викидів зі своїх підприємств

Автор: nzl.theukrainians.org
  Фотокамеру з екологічних матеріалів розробив український стартап Jollylook 2017-го. Корпус, витримка й діафрагма пристрою виготовлені з цупкого паперу та ламінованого картону. Щоб зробити знімок, у камеру треба вставити спеціальну касету. Фото друкує одразу
Фотокамеру з екологічних матеріалів розробив український стартап Jollylook 2017-го. Корпус, витримка й діафрагма пристрою виготовлені з цупкого паперу та ламінованого картону. Щоб зробити знімок, у камеру треба вставити спеціальну касету. Фото друкує одразу

1.Киянин, 17-річний Данило Коваленко, 2019-го придумав спосіб безпечної утилізації шин. Їх варто охолодити рідким азотом до крихкого стану і розбити ультразвуком. З отриманої крихти можна виготовляти м'ячі, спортивні мати.

– Щороку на смітник викидають понад мільярд зношених шин, – каже Данило. – Переробляють 20 відсотків. Бо переробка або дорога, або надто шкідлива для атмосфери. Вирішив глобальніше дослідити цю проблему. Американці, наприклад, закатують використані шини в асфальт, вироб­ляють гумове покриття для спортивних майданчиків, бігових доріжок.

Винахід Данила Коваленка дає змогу за півтори-дві години переробити 1 т шин. Коштує це 3 тис. грн.

– Інновація – екологічна. Усе робимо в охолодженому стані, тому немає викидів в атмосферу, – говорить Олег Козленко, науковий керівник Данила.

Технологію винахідник запатентував. Має пропозиції від закордонних фірм.

2. Технологію створення паперу з опалого листя винайшов 17-річний Валентин Фречка із села Сокирниця Хустського району Закарпатської області 2018-го. У кухонному блендері подрібнив сміття й відокремив целюлозу, з якої роблять папір. Волокна змішав із водою й виклав масу на форму. Після просушування на сонці розгладжував каменем. Так утворилися цупкі аркуші паперу.

За три роки Валентин удосконалив технологію і виробляє папір тоннами. У травні 2021-го його бренд Re-Leaf запустив продажі.

Щодня викидають шість тонн одноразових щіток

– Улітку 2018 року я зі своїм проєктом виграв Олімпіаду геніїв у США, – розповідає. – Заступник директора Житомирського картонного комбінату Сергій Рудковський запросив мене продовжити експерименти на справжньому виробництві. Із часом я зрозумів, що зі шкільного проєкту можна зробити власний бізнес. Для бренду Re-Leaf листя – цінний ресурс, а для міської влади – джерело головного болю. Тільки у столиці щоосені збирають близько 120 тисяч тонн.

Першим на прохання постачати сировину відгукнулося керівництво Солом'янського району Києва. Потім винахідник отримав пропозиції забирати листя з Житомира, Ужгорода, Харкова, Одеси. Довелося навіть відмовляти, бо до таких обсягів стартап не був готовий.

3. Нідерландські дизайнери створили 2018 року кросівки з підошвою з переробленої жуйки. Зібрали на вулицях і отримали синтетичний каучук, з якого виготовили підошву, що не поступається традиційній. Верхню частину взуття пошили зі шкіри.

– Щоб зробити чотири пари кросівок, треба кілограм гумки, – кажуть розробники. – Перші кілька екземплярів вийшли у чорно-червоному та рожевому кольорах. Пара коштує 190 євро.

4. Українці Ольга Коваль та Ілля Кичук створили 2018-го замінник пластику й потрапили до п'ятірки найкращих винахідників світу. Виготовили з кукурудзяного крохмалю одноразовий екопосуд. Він безпечний і розкладається за кілька років. Коштує на кілька копійок дорожче за пластиковий.

– Посуд із кукурудзи – просте й екологічне рішення. Це допоможе зменшити кількість сміття у країні, – каже Ольга Коваль. – У складі матеріалу для посуду – 80 відсотків крохмалю, решта – додаткові інгредієнти. Ніякого хімічного додавання. Після потрапляння в компостну яму стає біодобривом.

Ще одним винаходом науковців стали зубні щітки з целюлози.

Аркуші не рвуться й не бояться води

– Хочу, щоб нові одноразові зубні щітки замінили пластикові, – говорить Ілля Кичук. – Щодня викидають 6 тонн одноразових щіток. Якщо будемо з цим боротися, то скоротимо викиди діоксиду вуглецю і пластику в океан.

5. Київська компанія Jollylook 2017 року з переробленого паперу створила екологічну фотокамеру. У ній немає електроніки – тільки папір, пара лінз і картриджі для миттєвих фото. Компактна, має вінтажний дизайн, нагадує перші фотокамери ХІХ ст. Один картридж дає змогу отримати 10 кольорових або чорно-білих знімків.

– Фотографувати можна з близької відстані і великим планом, що робить камеру універсальною, – каже співзасновник компанії Євген Іванов. – Корпус, витримка і діафрагма виготовлені з цупкого паперу й ламінованого картону.

Ідея виникла, коли показував синові принцип роботи аналогової камери. Подумав: а що, якби саме пакування змогло фотографувати й знімки виходили б одразу?

Паперовий фотоапарат може бути навчальною іграшкою і професійним інструментом. Він має низку налаштувань – фокусну відстань, вісім позицій діафрагми, ручну та автоматичну витримку. Щоб зробити знімок, у камеру варто вставити спеціальну касету. Щоб проявити й отримати готове фото, треба прокрутити ручку. Коштує такий фотоапарат $69.

6. Українці – 19-річний Євген Шило та 16-річні Микита Владикін і Катерина Михалко – 2017-го створили нескінченний блокнот Nuka. Усі троє підробляли у креативній індустрії й занотовувати всі ідеї на папері. За рік кожен використовував близько п'яти блокнотів. Тоді й замислилися про вічний записник.

– Ми протестували понад дві сотні матеріалів, доки обрали найкращий, – каже Євген Шило. – Блокнот Nuka виготовлений із синтетичного паперу на основі пластику. Його аркуші не рвуться й не бояться води. У комплекті йде олівець зі сплаву п'яти металів. Зроблені ним написи з'являються завдяки реакції окиснення між металом і папером. Притому олівець залишається гострим і не списується. Можна писати й звичайною ручкою або маркером. Нотатки стираються спеціальною серветкою або антисептиком.

Стартап Nuka представили на кількох міжнародних технологічних виставках. Залучили інвесторів. Нині його оцінюють в $1 млн.

Розробники працюють над мобільним додатком, що розпізнаватиме, оцифровуватиме і структуруватиме нотатки із записника. Також планують випускати вічні зошити, альбоми та інші товари для школярів і студентів.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Підошву виготовили з переробленої жуйки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути