четвер, 13 жовтня 2022 08:11

Оргія

Понад 10 тисяч людей зареєструвалися в телеграм-чаті "Оргія на Щекавиці, як ї*ане". Учасники обіцяють у разі ядерної атаки на Київ зібратися на горі Щекавиці та влаштувати там оргію. Обмінюються непристойними жартами й порнографічними картинками. Такі чати створюють жителі інших українських міст. Іванофранківці хочуть зібратися на Вовчинецьких горах, рівняни – на пагорбі Слави.

"Багато хто питає, чи буде така оргія у Львові, – пише маркетолог Всеволод Поліщук, 43 роки. – Шановні, це ж Галичина. Тут не буде оргії. Тут буде вечеря, після вечері – дегустація наливок, після дегустації – фестиваль патріотичної пісні, а далі – хресна хода, яка завершиться хакатоном"

Оргія у Стародавній Греції – свято на честь бога плодючості Діоніса. Дійство супроводжувалося розпиванням вина і статевими зносинами. Вважали, що таким чином у богів випрошують хороший врожай. Учасники мали утримуватися від сексу протягом дев'яти днів, щоб активніше долучитися до свята.

 

У Стародавньому Римі оргії влаштовували на честь бога Лібера. Дійство завершувалося священним ритуалом – знатна заміжня жінка привселюдно віддавалася головному жерцеві. Пізніше римляни стали таким чином вшановувати бога Вакха. Свято називали вакхана­лією, воно відбувалося щомісяця. Іноді оргія переростала в бунти проти влади. Так 186 року до нашої ери в Римі заарештували 7 тис. учасників вакханалії, більшість із них стратили.

Оргія в ширшому сенсі – будь-яка нестримна розвага групи людей, що виходить за традиційні норми суспільної моралі, не обов'язково зі статевими зносинами.

Юрій Андрухович у романі 1992 року "Московіада" пише: "Виявляється, в Москві можна було купити все – будь-яке алкогольне питво – від "мартелю" до "малібу". Теоретично про це знають усі, на практиці тільки я. Ми набирали повні торби прегарних за формою та змістом барвистих пляшок, жартуючи при цьому, що нове вино слід наливати до нових міхів, тоді всаджували фантастичні, як на мене, суми в таксівки, здійснюючи колосальні автопробіги з одної околиці мегаполіса в іншу, а потім десантувалися на черговій "хавірі", де розкладали свої торби, пардон, міхи, просто серед підлоги й влаштовували якусь несамовиту за мас­штабами давньоримську оргію, що обов'язково завершувалася співами та биттям пляшок об стіни".

"Оргія" – драматична поема Лесі Українки (1871–1913). Дія відбувається в II ст. до нашої ери в окупованому римлянами Коринфі. Головний герой – грецький музикант Антей. Усе його оточення спів­працює з колонізаторами. Кульмінаційний момент – оргія, на якій дружина головного героя віддається римлянину Префекту. Антей убиває жінку ударом ліри по голові, а тоді душить себе струнами.

Леся Українка дописувала твір навесні 1913-го в Єгипті, де перебувала на лікуванні. Оповіла про себе в листі до Ольги Кобилянської: "Ніяк не докінчить одної речі, початої ще дома літом. Хоч і докінчить, то тямить добре, що то не буде таке, як, наприклад, "Лісова пісня" або "Камінний господар", бо хтось не горить тепер так, як горів над тими двома драмами".

Про можливу ядерну атаку на українські міста заговорили після виступу президента РФ, 69-річного Володимира Путіна. 21 вересня він оголосив про часткову мобілізацію у країні, а також про готовність захищати територіальну цілісність усіма видами зброї.

– Це не блеф, – наголосив російський диктатор.

Нове вино слід наливати до нових міхів

Наступного дня користувачка соцмережі Twitter Наталія Піскова виклала допис: "Не буду вам розказувати довгу історію про те, як я про це дізналась, але в Києві існує спільнота з чатом в Telegram, які планують у разі ядерного вибуху зібратись на Щекавиці та влаштувати оргію. Так що майте на увазі, раптом у когось з вас це нездійснена сексуальна фантазія".

Насправді чат "Оргія на Щекавиці, як ї*ане" створили 23 вересня. Протягом тижня до нього долучилося понад 10 тис. осіб. "Оргія на Щекавиці" стала популярним інтернет-­мемом. Попгурт Latexfauna стверджує, що буде хедлайнером концерту в рамках свята. Кулінар, 35-річний Євген Клопотенко, обіцяє годувати присутніх тирамісу й картопляними пундиками. Мережа супермаркетів "Сільпо" запрошує у свій найближчий магазин, що має 16 кас. А сексшоп Lovespace обіцяє знижку за промокодом "Щекавиця".

"Оце читаю, читаю про ту оргію на Щекавиці й ніц не розумію, – пише столична візажистка Тетяна Дробот. – Судячи з різних постів коментаторів, займатися прямим ділом там ніхто не збирається. Будуть майстер-класи гончарства і плетіння, лекції філософів щодо життя на інших планетах, борщі від Клопотенка, сертифікати на зачіску від "Бекстейдж" і канапки від "Бріджкейтеринг", надування кульок і ще купа різних фішок. Усе це буде відбуватися під тестування системи оповіщення ДСНС. Загалом у цьому сенсі "оргія" – абревіатура від "організована подія". А я три дні чоловіка вмовляла, ех…"

Гора Щекавиця розташована на Подолі в Києві. Висота – 172,2 м. Потрапити на неї можна крутим схилом із вул. Кирилівської або вузькою стежкою з вул. Олегівської. Легенда стверджує, що в IX ст. на горі стояла фортеця князя Щека, одного із засновників міста. Тепер тут розташовані мечеть Ар-Рахма і старообрядницький цвинтар.

"На горі ростуть жовті квіти – мабуть, вони знадобилися б любителям романтики, – описує гору сайт BBC. – Два хрести й розвішені між деревами різнокольорові прапорці з текстами буддійських молитов нагадують, що після смерті життя, можливо, не закінчується. Жодної інфраструктури для оргії тут немає. З другого боку, як для місця, аби провести останні хвилини перед ядерним вибухом, може, і пристойно. Висока, по пояс, трава дає умовну можливість усамітнитись на своєму клаптику землі. Якщо з трави встати, відкривається чудова панорама на осінній Поділ".

"У нашому інформаційному полі нині багато про смерть, і ядерні погрози тільки посилюють цей фон. А оргія і секс – це про життя, яке перемагає попри все. До того ж є певне послаблення соціального контролю, тому що певні правила вже перестають мати таку владу перед обличчям руйнівної загрози", –

Анна ЗБАРАНСЬКА, психологиня, каже в коментарі для сайту "Інформатор"

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Оргія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути