вівторок, 09 серпня 2022 11:59

"Нравится не нравится – империя развалится". Такою є логіка історії

Війну можна завершити тільки там, де її розпочали, – у Кремлі

Що нам насправді відомо про Московію-Росію? Що розуміє про Московію-Росію "західна" цивілізація? Що сама Росія знає про себе? Не про всі ці стереотипи, кліше та шаблони про "душу", "унікальний шлях", горілку, газ, балет, Достоєвського, ведмедів і балалайки, а про реальну ідентичність? Яка вона, в чому її суть, мета?

Будь-яка імперія існувала чи існує досі, як-от китайська свого часу, щоб досягнути якоїсь цілі фундаторів-творців: поширення клану, релігії, багатства, ідеї тощо. А яка ціль і мета цієї, Московської, імперії, особ­ливо в її путінській версії?

  Олег МАГАЛЕЦЬКИЙ, публіцист
Олег МАГАЛЕЦЬКИЙ, публіцист

Можна вдаватись у довгі, предметні та показові історичні екскурси, де будуть Голодомори, геноциди, масові депортації, репресії й купа інших злочинів проти людства та людяності, але головне питання так і залишиться без відповіді: для чого саме все це було?

Територія – і так найбільша у світі, ресурсів – безліч. Що ж тобі ще треба, Левіафане? І ось тут згадується Орвелл, який чітко вказав, що метою будь-якої влади є сама влада. Московський імперіалізм – це не про якесь збочене месіанство, це про категорію психіатрії. Це маса людей, яких єднають прірва та психічне скалічення. І вони цієї пітьми не хочуть ані позбутися, ані подолати її.

Ні, вони прагнуть полонити нею все навколо, щоб не відчувати себе самотніми. Щоб бути, як усі, точніше – опустити всіх до власного рівня, так само знівеченого, покаліченого та рабського, не відчувати власного приниження, позбавивши гідності інших.

Територія – і так найбільша у світі, ресурсів – безліч. Що ж тобі ще треба, Левіафане?

Москва – це, звісно, не третій Рим і навіть далеко не другий Карфаген. Це повний сюрреалізм, немов персонажі творінь Босха й Далі ожили та почали гратись у "величие" (з карго культами а́ la "пабєдобєсіє") та геополітику.

Їхні дії – тотально ірраціо­нальні. Вони позбавлені логіки та – як стратегічних, так часто і тактичних – переваг для них самих, вони саморуйнівні за власною природою. Вони показово завжди жорстокі й каральні, це не німецька версія "замалі для Європи, завеликі для світу" чи бельгійська адаптація Леопольдового "Приватного Конго" як потогінного, для отримання банальних матеріальних благ. Це саме екзистенційна спроба втечі та знищення цілим народом. Бо всім адекватним людям зрозуміло, що Путін і решта воєнних злочинців-керівників держави-терориста – це не причина, а лише черговий із ланцюжка наслідок реальних проблем. Це верхівка айсберга, де під водою справжній "глибинний народ" із його божевільними фобіями та мріями.

Запитання, що робити з Московією-Росією, не те, де відповідь потрібно шукати в категоріях дипломатії, військової справи, політики чи економіки. Це, як і у випадку з прихильниками ІІІ "Тисячолітнього" (Рейху) – суто метафізична категорія. Просто йдеться не про 12 років облуди, а про без малого вже п'ять століть, починаючи десь з Івана Грозного.

"Рецепт" лікування буде той же, що і з німцями після Другої світової – змушення до пробудження, просвітництва, поділу та покаяння через примус.

Московська імперія має бути повністю деколонізована та розділена. На відміну від Німеччини, це не потрібно робити штучно, малюючи та переносячи кордони на конференціях. Як Черчилль робив із польсько-німецьким, намагаючися задовольнити апетити Сталіна й компенсувати втрати полякам. Це може бути цілком природний, органічний процес, звільнення нині окупованих Москвою корінних народів і колонізованих регіонів.

Адже що дає метрополія колоніям? Фонтанів, театрів, метрополітенів, експоцентрів, мальовничих бульварів, архітектурних шедеврів і пишних палаців – вже не говорячи про категорії ефективності освіти, охорони здоров'я чи соціальної підтримки – не було й немає. А от санкції, ізоляція, тавро вбивць і реальні труни в Бурятію, Дагестан, Тиву, Сибір, Хабаровськ реально є.

Ви лише вдумайтеся, де той Владивосток, а де Україна?

Відповіддю всього цивілізованого світу щодо ракової хвороби, яка після поїдання власних клітин намагається отруїти всі інші здорові довкола, має стати негайна та комплексна "хіміотерапія". Абсолютні та незворотні деколонізація, денацифікація – з трибуналом для керівників і люстрацією для виконавців, денуклеаризація – повна й одночасна відмова всіх нових держав постросійського простору як від ядерної зброї, так і від усього іншого озброєння масового невибіркового ураження. Та максимальна демілітаризація й щодо номенклатури "звичайного" озброєння. А також реконструкція – територіальна перебудова на 25–40 незалежних держав із допомогою у функціонуванні їхніх демократичних інституцій і підтримкою економічно-соціального поступу. Щоб унеможливити чергові реваншистські настрої на тлі фантомних імперських болів.

Путін хоче використати ядерну зброю в Європі. І зробить це проти наших міст, якщо ми його не зупинимо. Адже ситуація на фронті схилятиме до цього "особливого рішення". А також інфантильність більшості керівників найпотужніших ліберальних держав світу. Ці лідери наче намагаються сховатися від реалій у якомусь паралельному світі, де з навіженими воєнними злочинцями та терористами можна вести переговори й щодня телефонувати, щоб по-панібратському побазікати. Тому роль провідника й основного мотиватора відповідних процесів "хіміо­терапії" для Московської імперії має взяти на себе Україна.

Російську Федерацію треба повністю деколонізувати

У нас немає вибору.

Якщо ми їх не зупинимо й не переможемо, вони нас знищать. І морально, і фізично. Вони навіть цього не приховують, а прямо декларують. На весь світ. Публічно зізнаються у планах і бажанні геноциду української нації.

А саме в гібридній площині, на відміну від воєнної, ми можемо діяти й асиметрично, й наступально.

Тож, доки хлопці та дівчата на передовій, на бойовищах від Херсона до Харкова, виграють для нас цей безцінний час ціною власного життя та здоров'я, ми маємо знищити зло ізсередини.

Війну можна завершити тільки там, де її розпочали, – у Кремлі. Саме там, у серці Мордору, має бути знищене "кільце всевладдя" та імперське безумство. А потім десь за декілька років на одній зі стін Кремля, що перетвориться на відкриту для екскурсій, прогулянок та селфі локацію, як той же Форум у Римі, буде намальоване пророче: "Нравится не нравится – империя развалится". Адже такою є логіка історії. Добро переможе.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Нравится не нравится – империя развалится". Такою є логіка історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути