Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 09:34

"Нас ніхто не лікує. Вижив – добре, не вижив – теж"

19 травня у гватемальській тюрмі в'язні підняли бунт. Під час заворушень загинули семеро арештантів, 13 охоронців захопили в полон.

– Однією з причин заколоту стала тиснява. Заклад розрахований на 900 місць. А покарання там відбувають 2252 людей. Вимагали більше місця в камерах, – розповідав працівник тюрми. – Розгорівся конфлікт між ворогуючими угрупованнями. Сімох людей убили, тіла розчленували й винесли у двір. Там були потоки крові.

Придушити протистояння викликали військових. Бунтарів пов'язали, заручників звільнили

Відрізаними головами грали у футбол

1. 25 квітня торік у Чернівецькому слідчому ізоляторі стався бунт через новоприбулого в'язня з коронавірусом. Семеро засуджених із трьох камер зачинилися зсередини, троє почали різати собі вени. Відмовлялися впустити тюремний медперсонал. Вимагали забрати інфікованого до лікарні.

– У хворого на Covid-19 температура не піднімалася вище 37,3 градуса. Отримував медичну допомогу. Був в окремій камері. З іншими в'язнями не контактував, – казав 47-річний Леонід Мельников, регіональний представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Чернівецькій області.

Щоб оглянути травмованих, тюремні працівники змушені були надіти на них кайданки. Одного госпіталізували з кровотечею. Двоє з порізаними венами опинилися в карцері.

Автор: REUTERS
  Арештанти протестують на даху бразильської в’язниці Пуракеквара в Манаусі. Сімох охоронців взяли в заручники. Вимагають покращити умови перебування в камерах. А також забезпечити належне тестування та лікування через спалах коронавірусної хвороби
Арештанти протестують на даху бразильської в’язниці Пуракеквара в Манаусі. Сімох охоронців взяли в заручники. Вимагають покращити умови перебування в камерах. А також забезпечити належне тестування та лікування через спалах коронавірусної хвороби

2. У 27 італійських в'язницях спалахнули заворушення в березні 2020-го. Бунтували проти карантинних обмежень, намагалися втекти. Підбурювали до непокори в'язні з міста Модена.

– У нас забрали найдорожче – можливість зустрічатися з родичами, обмежили прогулянки, – говорили.

Пів сотні арештантів спланували втечу. Під час їхнього перехоплення загинули шестеро. Згодом з'явилася інформація, що вони померли від передозування ліками. Деякі в'язні потрапили в лікарню з вогнепальним пораненням. Правоохоронці затримали й повернули в камери 32 особи. Їм надали можливість спілкуватися з рідними по скайпу.

3. 57 людей убили під час заколоту в бразильському відновлювальному центрі "Альтаміра" в липні 2019-го. Члени банди з одного тюремного блоку ввірвалися до другого. Підпалили камеру.

Годують помиями з курячих ший і гнилої картоплі. Попадаються хробаки й таргани

Багато в'язнів задихнулися. 16 покійним бунтарі відрізали голови. В інтернеті з'явилися кадри, як засуджені ними грають у футбол.

– У Бразилії діють дві великі злочинні групи – "Перша столична команда" із Сан-Паулу та "Червона команда" з Ріо-де-Жанейро. Спочатку вони мирно співіснували, налагодили постачання й розповсюдження наркотиків і нелегальної зброї. Згодом посварилися. В одній тюрмі опинилися представники двох банд. Почали з'ясовувати стосунки, – розповідав Італо Ліма з Федеральної лабораторії досліджень насильства. – Голови відрізали, аби показати, хто тут господар.

Заворушення тривало 5 год. Двох працівників колонії взяли в заручники. Згодом відпустили.

4. У Південній виправній колонії №51 на Люст­дорфській дорозі в Одесі у травні 2019-го ув'язнені оголосили акцію протесту. Переросла в тижневий бунт. Обурювалися через погану їжу й відсутність медичної допомоги.

– Нас годують помиями з курячих ший і спинок, гнилої картоплі. Хліб печуть із перемелених цвілих макаронів. В їжі попадаються хробаки й таргани. Нашим рідним забороняють передавати варені овочі, солоне сало й продукти, на яких немає фабричного маркування, – казали. – Нас ніхто не лікує. Захворів і вижив – добре, захворів і не вижив – теж добре. Крім аспірину, в санчастині нічого немає.

Адміністрація все заперечувала. Пояснювали, що це провокації. Мовляв, 10–15 ув'язнених підбурили решту на протест, аби отримати кращі умови.

Під час придушення бунту постраждали два рятувальники – одного побили, другому зламали руку. В'язницю розформували. Приміщення виставили на продаж.

5. Бунт і пожежу в березні 2018 року влаштували в'язні у венесуельській тюрмі штату Караборо. Хотіли привернути увагу до жахливих умов утримання. Загинули 78 осіб – 68 чоловіків і 10 жінок. Останні прийшли провідати своїх чоловіків.

– Арештанти захопили наглядача, але адміністрація закладу не пішла на переговори. Тоді вони підпалили матраци, – казав генеральний прокурор країни Тарек Вільям Сааб.

Частина в'язнів і відвідувачів померли від отруєння димом, решта – від опіків. Родичі засуджених почули про пожежу й зібралися під стінами тюрми.

– Із в'язниці було чути постріли. Потім з'явилися клуби чорного диму. Син встиг мені подзвонити. Казав, що їх збираються вбити. Біля камер розлили бензин, – згадувала події того дня мати одного з арештантів.

Поранених добивали, тіла вивозили рефрижераторами

6. Аргентинську модель 24-річну Джоанну Бірріель убили під час бунту у в'язниці "Павон" у Гватемалі 26 липня 2016-го. Вона прийшла зустрітися з колишнім військовим Байроном Лімою на прізвисько Король Тюрми.

Сидів за вбивство єпископа Хуана Херарді 1998-го. Бірріель керувала однією з його компаній, що займалася захистом довкілля. У тюрму приходила раз на місяць.

Крім Ліми, загинули ще 12 осіб. 18 – опинилися в лікарні.

– Зустрілися дві ворогуючі групи. На волі не могли поділити ринок наркотиків. У тюрмі обидві вимагали лідерства. Одна з них спланувала перестрілку, – пояснювало керівництво колонії.

Згодом довели, що бунт підняли 25 в'язнів. Отримали додаткове покарання.

7. У жіночій колонії №5 грузинської столиці Тбілісі стався заколот у квітні 2009-го. Його прозвали великоднім. Тривав майже 12 год.

– Жінки вийшли у двір колонії. Кричали й відмовлялися повертатися у житловий корпус. Їх обурив указ президента Міхеїла Саакашвілі про помилування 390 ув'язнених напередодні Великодня. Засуджених достроково випускали з місць позбавлення волі, щоб вони могли провести свята з рідними, – розповіла Нана Какабадзе, керівник неурядової організації "Колишні політв'язні за права людини". – Серед помилуваних були 23 жінки. Інші теж забажали амністії.

Бунтівниці розбивали вікна, виламували двері, палили тюремне майно. Їх перевели в іншу в'язницю.

8. 1167 арештантів із 1700 загинули під час бунту в лівійській тюрмі Абу-Салім 29 червня 1996-го. Їх розстріляли й закидали гранатами у камерах.

– Вимагали покращення умов і частіших зустрічей із рідними, – розповідали працівники.

У тюремному блоці №4 в'язні захопили охоронця і втекли з камер. Вимагали переговорів з адміністрацією. Керівництво почало їх. Наступного дня прибули силовики й повстання придушили. Поранених бунтарів добивали військово­службовці урядової армії. Тіла вивозили рефрижераторами.

Шість років влада Лівії заперечувала факт масового вбивства. Заколот і наслідки його придушення визнала 2004-го. Восени 2011 року на території в'язниці Абу-Салім виявили пустир із великою кількістю кісток і фрагментів одягу. Лише тоді родичам повідомили про смерті.

Зараз ви читаєте новину «"Нас ніхто не лікує. Вижив – добре, не вижив – теж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути