вівторок, 03 грудня 2013 17:42

"Мовчанка президента тривала занадто довго"

Чим закінчиться політична і суспільна криза в Україні

Які можливі варіанти розвитку подій після розгону Євромайдану й такої бурхливої реакції на це людей?

– Є кілька сценаріїв. Перший: проведення круглого столу, в якому взяли б участь влада, опозиція та громадськість. Вони там обов'язково мусили б знайти вихід із ситуації. Потім напрацьовані рішення мають бути моментально втілені в життя.

Другий варіант – триватиме міряння силами. Влада декларуватиме безкомпромісність. Не погоджуватиметься на відставки, вимагатиме від опозиції піти з майданів. Опозиція натомість говоритиме про саморозпуск парламенту, звільнення Юлії Тимошенко та імпічмент президента. Тобто розмова буде не предметною, переважатиме популізм. У такому разі ситуація зайде в глухий кут.Третій варіант – найгірший: силовий розв'язок проблеми. Або опозиція і Майдан підуть штурмувати державні установи, або застосувати силу спробує влада. В оточенні Януковича є і яструби, і голуби. Тобто є прихильники як жорсткого сценарію, так і мирного шляху. Таких людей вистачає і в опозиції та на Майдані.

Який із трьох сценаріїв – найімовірніший?

– На сьогодні кожен із них може бути реалізований. Хоча можуть бути ще проміжкові сценарії. Наприклад, міряння силами з виходом на круглий стіл. Найгірше буде, якщо сторони почнуть офіційно запрошувати західних або східних посередників. Тоді вони розпишуться в неспроможності самотужки вирішити проблеми у своїй країні.

Що вам найбільше не сподобалось у подіях після розгону Євромайдану?

– Мовчанка президента тривала занадто довго. У суботу Янукович мав бути в усіх ефірах. Після побиття людей він повинен був пояснити ситуацію, заспокоїти. А глава держави мовчав. Сказав щось невиразне й непереконливе лише ввечері в суботу.

Які передумови такої поведінки президента?

– Або самовпевненість, або недостатня поінформованість.

Опозиція діяла адекватно ситуації?

– Вона мала запропонувати конструктивну програму дій. Показати людям реальну мету, бо відставка президента – це по­пулізм. Навіть підписання Угоди про асоціацію з ЄС – це не мета. Варто було сказати, що вони хочуть і чим відрізнятимуться від нинішнього глави держави. Цього не зробили. Зате опозиція спробувала говорити від імені всього Майдану, хоча це явище – потужніше, ніж три опозиційні партії. Принаймні на вулиці Києва вийшли більше людей, аніж чисельність усіх опозиційних партій.

Чому опозиціонери не пропонують реального плану?

– Бо вони є елементом системи, як і влада. І поза нею втрачають зміст та сенс свого існування. Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок сказали купу гучних слів, але абсолютно порожніх. Навіть дороговкази для людей не встановили.

Чи міг Янукович відмовитись від Угоди про асоціацію, не викликавши такий спротив?

– Йому потрібно було пояснити свою позицію, розказати про плани одразу після Вільнюського саміту. Варто було чесно і розважливо говорити про деталі. Сам факт того, що він організував собі вихідні, не довівши свою позицію і залишивши величезну кількість знаків запитань, призвів до такого резонансу. Народ хотів почути главу держави.

Як зараз йому зберегти обличчя й не втратити політичне майбутнє?

– Варто взяти все під контроль, врегулювати мирним шляхом і знайти компроміс. Але він летить у Китай до 6 грудня – замість того, щоб вирішувати проблеми. Що робити в цей час країні?

Влада очікувала на таку жорстку реакцію людей?

– Навряд чи. Думаю, ані влада, ані опозиція не передбачали, що на вулиці вийдуть понад мільйон осіб.

Чи можливий розкол Партії регіонів?

– Частина депутатів можуть відійти від "Регіонів" і сформувати свої фракції.

Кого підтримають олігархи?

– Кожен із них діятиме від ситуації. Робитимуть різні ставки, як буває завжди за нестабільних розкладів. Підтримувати когось одного – це не справа олігархів.

Чи імовірна відставка уряду?

– Вона висить у повітрі. Президенту варто було хоча б показово покарати винних. Наприклад, звільнити міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, бо саме він відповідає за дії відомства і його підрозділів. Якщо цього буде мало, то поміняти весь уряд.

Лунають пропозиції перейти до парламентської республіки. Це реально зараз?

– Це дуже тривалий процес. Потрібно 300 голосів нардепів стосовно повернення до Конституції 2004 року. Окрім того, Конституційний суд має підтвердити рішення й надати йому юридичної сили.

Що чекає на Майдан?

– Люди не збираються розходитись. Можливий варіант, що опозиція знайде спільну мову з владою й закличе громадян розійтись, а ті її не послухають. Тут важко прогнозувати.

За який час теперішня ситуація може розв'язатись?

– Скоріше за все, приблизно за місяць. Хоча хочеться, щоб усе вирішилось уже на початок наступного тижня. Дуже багато залежатиме від президента. Від того, чи буде він готовий до компромісу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мовчанка президента тривала занадто довго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути