четвер, 29 липня 2010 12:45

Московський патріарх дев'ять днів їздив Україною

 

20 липня, вівторок

Предстоятель Російської православної церкви прилітає до Одеси. На вулицях рекламні плакати: "Добро пожаловать, Ваше Святейшество" та "Україна вітає свого патріарха". З-під головних храмів міста розганяють жебраків. Там, де зазвичай ятки з сувенірами - порожньо. Торговців попросили не виходити на роботу три дні. На час візиту порядок у Одесі забезпечують чотири тисячі міліціонерів.

При вході до Свято-Успенського собору, куди прибуває Кирило, вимощують доріжку з папороті й троянд.

"Давно патріарх Московський не мав можливості прибути сюди, аби разом із братією провести трохи часу і, можливо, відпочити у стінах своєї історичної резиденції", - каже Кирило.

Паломники збирають папороть й троянди, якими пройшов патріарх. Дехто заварюватиме з пелюсток чай.


21 липня, середа

Патріарх освячує відбудований одеський Спасо-Преображенський собор. Біля святині збираються близько трьох тисяч вірян.

Зустрічається з місцевою Світланою Клімовою. Вона писала Святійшому на електронну пошту. Просила благословити хвору на церебральний параліч 5-річну доньку. Кирило благословляє дівчинку, дарує дитячий візок та іконку. Цілує в голову й хрестить.

- Гадаю, якщо патріарх особисто благословив дитину, усі проблеми вирішаться, - каже Світлана після зустрічі з Кирилом.


22 липня, четвер

Кирило отримує ступінь почесного доктора Одеської національної юридичної академії з рук її ректора Сергія Ківалова. Той повідомляє: у вузі навчаються багато студентів із Західної України, але всі вони після другого курсу добре говорять російською.

Увечері предстоятель виступає перед міською громадськістю в Національному театрі опери та балету. Зазначає:

- Якщо люди втрачають здатність розрізняти добро й зло, вони втрачають внутрішній стрижень і перестають бути людьми. А у світі кіборгів може статися все що завгодно.

23 липня, п'ятниця

Патріарх вилітає в Крим на зустріч із Віктором Януковичем. Вручає президентові вищу нагороду російської православної церкви - орден Святого Володимира першого ступеня. Пояснює, це "за увагу до трудів зі зміцнення православ'я в Україні".

- Я радію, що у зв'язку з вашою круглою датою - такою значною - мав можливість у перший рік вашого президентства на знак глибокої поваги РПЦ до ваших трудів і вашої особистості вручити цю нагороду, - каже президентові Кирило.


24 липня, субота

Прилітає до Дніпропетровська. Відправляє молебень у Свято-Преображенському соборі. На богослужінні близько трьох тисяч вірян. У парку біля храму на 180 градусів повернули ракетниці, а на 90 градусів відвернули башту танка Т-34. Трохи розвернули й "Катюші". Військова техніка багато років стоїть там як музейні експонати.

Покладає квіти до монумента загиблим у Кримській війні 1853-1856 років.

На центральній алеї Південного машинобудівного заводу ім. Макарова закладає храм Воскресіння Христового. Святійшому дарують макет двоступеневої ракети "Зеніт", яку випускає "Південмаш". Вручають знімок України з космосу. Його зроблено із супутника, зібраного на заводі.

Паломники збирають папороть й троянди, якими пройшов патріарх. Дехто заварюватиме з пелюсток чай

Увечері в приміщенні Палацу студентів ректор Дніпропетровського національного університету Микола Поляков вручає патріарху ступінь почесного доктора.

Ночує Кирило в президентському номері гранд-готелю "Україна". Вартість - $810 за ніч, але з нього грошей не беруть. Почту патріарха роблять знижку.


25 липня, неділя

Кирило прибуває до Києва. Святійшого в аеропорту Бориспіль зустрічають митрополити, духовенство, чиновники й політики - віце-прем'єр із питань регіонального розвитку Віктор Тихонов, міністр енергетики Юрій Бойко, російський посол Михайло Зурабов.

Патріарх розповідає про свої враження журналістам:

- Отримав змогу зрозуміти сучасне життя України. Побачив енергійний народ, дуже оптимістично налаштований. Народ, який багато в чому мотивується гарячою та сильною православною вірою.

У Києво-Печерській лаврі патріарха зустрічають із короваєм. До візиту територію озеленили, підфарбували, біля Ближніх печер поміняли бруківку. Тротуаром виклали квіти.

Зупиняється в будинку намісника Лаври. Харчується в тамтешній трапезній.


26 липня, понеділок

Прибуває до Софійського собору чорним Cadillac Escalade. Для проїзду патріарха перекривають прилеглі вулиці. Разом із предстоятелем Української православної церкви митрополитом Володимиром проводять у храмі богослужіння. Кирило просить помолитися "за єдинство православ'я тут, на українській землі".

На виїзді кортеж із патріархом зустрічають п'ятеро представників УНА-УНСО. Кричать: "Геть московського попа!"

Міліція відтісняє мітингувальників від соборних воріт.


27 липня, вівторок

Патріарх служить урочистий молебень на столичній Володимирській гірці. На богослужінні понад тисяча вірян. Серед присутніх - прем'єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, міністр економіки Василь Цушко, заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман.

- Я закликаю всі сторони, які втягнуті в політичні, економічні, соціальні, історіософські конфлікти, знизити градус кипіння, щоб народ міг знайти спокій і в світі творити свою свободу, - каже Кирило.

Біля Українського дому кілька десятків активістів Всеукраїнського об'єднання "Свобода" влаштовують театралізоване дійство "Гламурний вояж кагебіста Кирила". За сюжетом, із патріарха зривають рясу, під якою погони офіцера російської федеральної служби безпеки.


28 липня, середа

Уранці Кирило відправляє божественну літургію на Соборній площі Києво-Печерської лаври.

О 15:00 - полетів до Москви.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріарх дев'ять днів їздив Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути