пʼятниця, 07 квітня 2017 13:24

Літній час

У ніч на 26 березня Україна перейшла на літній час. Усі годинники на годину вперед.

"Відмова від цього спричинить між країнами економічні незручності, – йдеться у повідомленні Міністерства економічного розвитку й торгівлі. – Це стосується розкладів транспорту, міжнародних валютних розрахунків, перетину кордонів"

Першим про літній час заговорив американський дипломат Бенджамін Франклін (1706–1790). Він 1784 року працював послом у Франції. В статті для Journal de Paris запропонував від 20 березня до 20 вересня – протягом 183 ночей – не користуватися свічками. Тих, хто зачиняє вікна помешкання рамами, які не пропускають світла, закликав обкладати податками.

Автор: Володимир Казаневський
 

"Кожен цінує довгі світлі вечори. Усі скаржаться, що дні стають коротші. Майже кожен шкодує, що ясне світло раннього ранку під час весняних та літніх місяців так рідко бачили або використовували", – пише британський архітектор Вільям Віллетт (1856–1915) у виданій 1907 року брошурі "Марна витрата денного світла".

Його пропозиція – протягом квітня щонеділі переводити годинник на 20 хв. уперед. Так за місяць набігало 80 хв. Подібне переведення стрілок у зворотному напрямку треба було здійснити протягом вересня. Віллетт безуспішно лобіював свою ідею перед урядом аж до своєї смерті.

30 квітня 1916 року в Німеччині стрілки годинника пересунули на годину вперед. А 1 жовтня – на годину назад. Це перший офіційний перехід на літній час. Зробили так задля економії вугілля. Наступного року ці зміни запровадила Велика Британія, ще через рік – США. Діяли до кінця Першої світової війни 1918-го. Під час Другої світової Німеччина 1940 року запровадила літній час – знову в очікуванні енерго­збереження.

"Акт уніфікації часу" запровадив Конгрес США 1966-го. Літній час уперше запроваджено в мирний період. Будь-який штат або територія могли вийти з-під його дії, чим деякі скористалися. Того ж року в Італії законодавчо закріпили можливість запровадження літнього часу в період енергетичної кризи. У Франції літній час ввели внаслідок перебоїв з нафтою 1973-го.

На території Росії, до складу якої входили території сучасної України, літній час впровадили 30 червня 1917 року. Проте восени відбувся більшовицький переворот, більше до цього нововведення не поверталися. В СРСР почали переводити годинники 1981-го. На літній час переходили 1 квітня, на зимовий – 1 жовтня.

1996 року Європейська економічна комісія ООН рекомендувала переходити на зимовий час в останню неділю жовтня.

110 держав переходять на літній час. Це всі європейські країни, крім Росії. А також США, Канада, Ізраїль, Мексика. В екваторіальних широтах таке переведення не має сенсу.

Перехід на літній час в Україні дозволяє заощадити до 3% електроенергії. Годинники переводять двічі на рік. В останню неділю березня запроваджують літній час, а в останню неділю жовтня – зимовий.

20 вересня 2011 року Верховна Рада намагалася скасувати повернення на зимовий час. Це ініціював тодішній президент Віктор Янукович після того, як подібну постанову прийняли у Росії. Кабмін мав упродовж місяця внести на розгляд проект закону про порядкок обчислення часу в Україні. Але так і не зробив цього – країна готувалася до Євро-2012.

Літній час не діє в анексованому Росією Криму та на території самопроголошених ДНР і ЛНР.

Daylight Saving Time – "збереження денного світла" – так звучить словосполучення "літній час" в американському варіанті англійської мови. У британському – Summer Time.

Пітер Сіріолі народився у штаті Північна Кароліна 2 лис­топада 2007 року о 1:32. Його молодша сестра Елісон – на 34 хв. пізніше. Але оскільки тієї ночі у країні переводили годинники на зимовий час, у документах вказано момент народження 1:02.

"Літній час" – сімейна драма французького режисера Олів'є Ассаяса 2008-го.

"На свято 75-річчя Елен в її заміський будинок приїжджають сини Фредерік і Жеремі, дочка Едріен, – йдеться в описі фільму. – Елен живе пам'яттю про свого дядька, відомого художника. Перетворює будинок на музей. Він оживає лише двічі на рік, коли прибувають діти. А вони байдуже дивляться на картини і знизують плечима: "Інша епоха". Після смерті матері їм треба вирішити долю спадку. Дарують його музею, бо так легше мінімізувати податок на майно".

Summertime – пісня американської джазової виконавиці Елли Фіцджеральд (1917–1996). Її написав 1935 року Джордж Гершвін для опери "Поргі та Бесс". За основу взяв українську колискову "Ой ходить сон коло вікон".

Sommerzeit – "Літній час" – детективний роман шведської письменниці Марі ЮнҐстедт. Виданий 2010 року. У ньому йдеться про розслідування вбивства на шведському острові Форе.

Зараз ви читаєте новину «Літній час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути