середа, 13 лютого 2019 09:58

Лисичка

– Я коротко скажу. Є така північна лисичка з білим пухнастим хвостиком. Згадали? Вона може з'явитися на наших теренах, – говорить художник Лесь Подерв'янський, 66 років. – Так от, щоб вона не з'явилася, принаймні, щоб у неї було менше шансів, я сьогодні тут. Тому що в мене є дочка Настя й онук Тімур. Я все сказав. Слава Україні!

29 січня він виступав на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом", під час якого президент України Петро Порошенко заявив, що висувається на другий термін.

Виступ Подерв'янського тривав 42 секунди.

Художник відомий своїми сатиричними п'єсами, в яких використовує ненормативну лексику. Лисиця, яка водиться у приполярних районах Північної півкулі – песець. Ця назва співзвучна з російським лайливим словом, що означає "неминучий кінець усім сподіванням"

 

Лисиця полярна, або песець, (Vulpes lagopus) – невелика хижа тварина родини псових, що нагадує звичайну лисицю. Поширена в тундрі – переважно на території Росії, також півночі Канади, у Фінляндії, Ісландії, на Алясці та в Грен­ландії. З грецької назва Vulpes lagopus означає "заяча лапа" – бо підошви лап у песців покриті жорстким ворсом. Щосезону змінює забарвлення – бура влітку і чисто біла взимку. Всеїдна. На узбережжі часто супроводжує білих ведмедів і доїдає м'ясо вбитих тюленів. Харчується також тваринами, які потрапили в капкан. Має добре розвинені слух і нюх, дещо слабший зір і гавкаючий голос.

Лисичка – жовто-помаранчевий гриб, поширений по всій Україні. Навіть пере­спілі гриби цього виду не бувають червивими. Містять вітаміни В2, С та каротин. Їх їдять свіжими й маринованими, солять і засушують. Із грибів роблять ліки в капсулах. Допомагають позбутися глистів і очистити печінку.

Лисичка – сузір'я в північній півкулі неба, в галактиці Чумацький шлях. 1690-го його відкрив польський астроном Ян Гевелій. У його атласі "Уранографія" сузір'я зображене як лисиця, що тримає в пащі гуску. Поряд розташоване сузір'я Орла.

"Лисиця – це хитра, жорстока, жадібна і ненажерлива тварина, схожа цим на орла", – пояснював Гевелій таке сусідство.

Лисичка-сестричка – персонаж українських і російських народних казок. Зазвичай виступає негативним героєм – хитрою, підступною, брехливою, лукавою та егоїстичною. Вона обманює вовка, зайця та інших звірів.

"Лисичко-сестричко, любая розмово, ангельський твій голос, але дідьче слово", – пише Іван Франко (1856–1916) у вірші "Лисиця-сповідниця". У творі йдеться про те, як Півень потрапив до лап Лисиці, але заговорив її, що має стати півчим у вельмож і візьме її з собою. Від захоплення Лисиця розвела лапи, а Півень утік.

"Раптом у лукавих очах пробігли дві хитрі лисички. Ще й додала інтимним шепотом: "Не цурайтеся", – пише Андрій Головко (1897–1972) у романі "Артем Гармаш". Лисички вжиті в переносному значенні – веселі іскорки в очах.

Лисичка, або герінохейлус, – акваріумна рибка. Риби жовті з боків і коричнево-сірі на спині. В акваріумах виростають до 12 сантиметрів. Допомагають очищати ємність від водоростей. Ротом присмоктуються до твердих поверхонь і поглинають із них водорості й бактеріальну плівку. Поширені з 1956 року. До того водилися лише в природних водоймах. Коштують від 30 грн.

Лисичка на тюремному жаргоні – складаний ніж або сигарета. Також так називають пристрій для квартирних крадіжок. Це металевий інструмент, подібний до заокругленої в кутку літери "Г". Має розплющений надвоє кінець, яким зривають кріплення вікон.

Спіймати лисицю уві сні означає, що маєте недоброзичливців, стверджує сонник Ванги. Якщо годуєте лисицю або ­граєтеся з нею, то будьте насторожі з приятелями. Убити лисицю – зустріти лицемірних людей.

Дитячий клуб "Лисичка" діє в Червонограді на Львівщині. Пропонують послуги няні, організацію дитячих свят. Є приватний садок. Із розваг – лабіринт, батут і сухий басейн із кульками, гірки. Є облаштовані куточки лікаря, кухаря та пожежника, де дітей ознайомлюють із цими професіями за допомогою іграшок.

Vixen Club – вигаданий стриптиз-клуб в американському Чикаго в онлайн-грі Hitman: Absolution. Назва перекладається як "Мегера" або "Лисичка".

"Найкращою точкою для проникнення в клуб є вікно на другому поверсі, – йдеться в поясненні проходження гри на її сайті. – У клубі переважає рожеве неонове освітлення. Є невеликий танцпол. Там можна влучити в ціль, скинувши на неї дзеркальну кулю. Щоб "убити" власника клубу, згодиться кімната для приватного танцю. Зачекайте, поки вийде стриптизерка, а власник почне говорити по телефону. Вистреліть через скло раніше знайденим пістолетом із глушником".

"Лисичка" – картина російського художника Михайла Нестерова (1862–1942). Зобразив галявину, на якій сидять троє старців. До них підійшла лисичка. Написав картину олією після подорожі Соловками 1914-го.

"Типовий нестеровський колорит – прохолода і якась відчуженість, строгість Північної Русі, тьмяна і холодна прозелень, яка іноді справляє неприємне враження чогось могильного, потойбічного", – пише користувач із ніком Sibariana на сайті Livejournal.

Лисичка і Чайка – перші радянські собаки-космонавти. 28 липня ­1960-го їх відправили в космос на космічному кораблі "Спутник-5–1". Лисичка була улюбленицею конструктора ракетних систем Сергія Корольова.

– Я так хочу, щоб ти повернулася, – казав він перед польотом. Мав незвично сумне обличчя, згадували колеги.

Через 19 секунд після старту зруйнувався один із блоків ракети-носія. Собаки загинули. У пресі нічого про це не написали. Після цього випадку конструктори розробили систему аварійного порятунку космонавтів не тільки в польоті, а й на етапах підготовки до нього і пуску.

49 українців мають прізвище Лисичка. одинадцятеро з них живуть на Донеччині

"Якщо Інтерпол обере генерал-майора Олександра Прокопчука своїм президентом, це виглядатиме так, ніби лисицю поставили відповідальною за курник. Росія регулярно зловживає Інтерполом для врегулювання рахунків і переслідування політичних опонентів, дисидентів і журналістів. Олександр Прокопчук особисто брав участь у цій стратегії залякування, яка в підсумку має на меті послабити демократичні інститути й потурати авторитарному режиму Путіна", –

йшлося в заяві чотирьох американських сенаторів, оприлюдненій перед виборами президента Інтерполу – Міжнародної організації сприяння кримінальній поліції – в листопаді 2018-го. Керівником тоді обрали корейця Кім Чон Яна

Зараз ви читаєте новину «Лисичка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути