четвер, 12 травня 2022 07:54

Ленд-ліз

Законопроєкт про ленд-ліз для України підтримала Палата представників – нижня палата парламенту США – 28 квітня. За проголосували 417 членів, проти – 10. Раніше план підтримав американський Сенат. Тепер документ має підписати глава держави Джо Байден, 79 років.

"Дякую президенту США та американському народові за лідерство в підтримці України в нашій боротьбі з російською агресією, – прокоментував президент України 44-річний Володимир Зеленський у твіттері. – Ми захищаємо спільні цінності – демократію та свободу. Цінуємо допомогу США. Сьогодні вона потрібна, як ніколи!"

 

Термін "ленд-ліз" походить від англійських слів lend – "позичати" – і lease – давати в оренду. Так називають програму, за якою президент США отримує право надавати необмежену допомогу будь-якій країні, чия оборона визначається життєво важливою для США.

Уперше по допомогу до американців звернувся британський прем'єр-міністр Вінстон Черчилль під час Другої світової війни. Улітку 1940 року США передали союзникам пів сотні літаків в обмін на кілька військових баз в Атлантичному океані. Президент Франклін Делано Рузвельт (1882–1945) запропонував розробити ширшу програму, щоб розгромити нацистську Німеччину та її спільників.

– Коли в сусіда горить будинок, ви віддасте йому свій шланг із водою, щоб вогонь не перекинувся до вас, – пояснив.

Вціліле майно після перемоги треба викупити

11 березня 1941-го Рузвельт підписав "Закон для забезпечення захисту США". Обсяг наданої в наступні роки допомоги оцінюють у понад $50 млрд – близько $700 млрд на теперішні гроші. Там були зброя, промислове обладнання, продукти, пальне, медикаменти. Матеріали, використані або знищені в боях, не підлягали оплаті. Вціліле майно після перемоги треба було викупити за кредитами під невисокі відсотки.

Ленд-лізом скористалися 42 країни. Понад половину допомоги отримала Велика Британія, п'яту частину – СРСР. Серед іншого радянцям надали 200 тис. вантажних автомобілів Studebacker US6. На них, зокрема, встановлювали системи ракетного вогню "Катюша". Легенда оповідає, що в комплекті до автівок ішли шкіряні пальта, звичні для американських водіїв. На місці одяг швидко позабирали командири. Коли через рік у Москву прибула делегація Держдепартаменту США, в аеропорту їх зустрічали генерали у "шкірянках".

– Чому до нас вийшли самі шофери? – не розуміли гості.

Москва ухилялася від повернення боргу за надані матеріали. Остаточно кошти віддала Росія як правонаступниця СРСР 2006 року. У радянській історіографії применшували роль ленд-лізу в перемозі над нацистами. Стверджували, начебто постачання від американців становило лише 4% вітчизняного виробництва.

У статті виданого 1973 року 14-го тому "Большой советской энциклопедии" йдеться: "Постачання за ленд-лізом сприяли розширенню виробництва США в роки війни та збагаченню монополій коштом урядових замовлень. Після завершення війни США використовували систему ленд-ліз і пов'язані з нею питання врегулювання розрахунків із метою економічного та політичного проникнення у країни Європи та Азії".

Сучасні незалежні історики впевнені, що без ленд-лізу Радянський Союз не відбив би наступу нацистів, а отже й не виграв би війни.

Колишній посол України у США Валерій Чалий і редактор сайту "Європейська правда" Сергій Сидоренко аналізують ключові позиції нового законопроєкту:

1. Запроваджується особливий режим щодо постачання озброєння та обладнання. Вирішили, що треба надати систему Х – і вона поїхала в Україну. Без додаткових узгоджень регуляторними органами.

Україна відчуває потребу в певній зброї

2. Озброєння, військову техніку чи обладнання не треба буде купувати з оплатою "вже зараз". Йдеться або про її надання з відстроченою оплатою, у вигляді позики, або про оренду з поверненням. Що так, що так – йдеться про вигідні умови.

3. На відміну від попередніх постачань, нинішнє рішення не фіксує конкретних типів і видів озброєння. Натомість законопроєкт визначає рамкові умови постачання, які будуть застосовані щодо широкого переліку техніки.

4. Останнє слово щодо кожного постачання залишається за Джо Байденом. Україна відчуває потребу в певній зброї – передає інформацію про це у Вашингтон – і якщо Білий дім на це згідний, зброя їде до Європи.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Ленд-ліз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути