Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 15:19

Із жіночого монастиря вкрали найстаріше Євангеліє

Вісім історій зниклих артефактів, які вдалося знайти

Іспанська поліція конфіскувала викрадені з України стародавні золоті прикраси вартістю майже 64 мільйони доларів. Злодії намагалися продати їх у Мадриді. Серед 11 вилучених артефактів – намиста, браслети, сережки. Датуються греко-скіфським періодом, VIII–IV століттями до нашої ери. Прикраси зберігали в одному з київських музеїв. 2016-го їх контрабандою вивезли з України. Злочинці підробили на них документи, ніби належать Українській православній церкві.

Розслідувати справу почали 2021-го. Затримали трьох іспанців і двох громадян України. Їх вирахували, коли на приватному аукціоні в іспанському Мадриді продали одну з крадених прикрас – золотий пояс із головами баранів.

Вилучені експонати вивчають у Національному археологічному музеї та Інституті культурної спадщини Іспанії, за даними тамтешньої поліції

Автор: 20minutos.es
  Викрадені в Україні старовинні золоті прикраси іспанська поліція знайшла в Мадриді наприкінці жовтня цьогоріч. Вартість одинадцяти конфіскованих артефактів – майже 64 мільйони доларів
Викрадені в Україні старовинні золоті прикраси іспанська поліція знайшла в Мадриді наприкінці жовтня цьогоріч. Вартість одинадцяти конфіскованих артефактів – майже 64 мільйони доларів

1. 20 жовтня Національний заповідник "Києво­Печерська лавра" отримав на зберігання артефакти, викрадені росіянами з тимчасово окупованих територій України.

14 археологічних пам'яток розшукали за кордоном. Серед них – мечі, наконечники списів, крем'яна сокира. Знахідки належать до князівської доби ХІІ-ХІІІ ст., за даними експертів.

Згадані артефакти хотіли вивезти з російського Краснодара до митної території Сполучених Штатів Америки. Але там їх вилучили. Спочатку ідентифікували старожитності за фотографіями, потім – за участі експертів.

– Ворог і колаборанти хочуть залишити нашу землю без культурних цінностей. Але їм це не вдасться, – каже тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. – Як довго ми повертатимемо наші артефакти, сказати важко. Адже досі повертаємо незаконно вивезене з України ще з часів Другої світової війни.

Оцінити масштаби вкрадених з окупованих територій культурних цінностей складно. Попередній керівник Мінкульту Олександр Ткаченко торік говорив про 40 українських музеїв, які розграбували російські військові.

2. Про крадіжку понад 1,5 тис. артефактів повідомив один із найбільших музеїв у світі – Британський. У серпні цьогоріч на сайті установи створили окремий розділ із зображеннями зниклих експонатів.

"Якщо переймаєтеся, що у вас можуть бути чи були предмети з Британського музею, чи якщо маєте будь-яку іншу інформацію, що може допомогти з пошуком експонатів, зв'яжіться з нами", – звернулися музейники до читачів.

Більшість зниклих предметів – це грецькі та римські дорогоцінні камені й коштовності. Головним підозрюваним у крадіжках називають куратора й експерта зі старожитностей Пітера Хіґґса. У музеї він пропрацював понад 30 років. Деякі вкрадені експонати продавав в інтернеті.

Поліції вдалося повернути 60 артефактів, з'ясували місцезнаходження ще 300.

Британський музей заснували 1753 року. Має одну з найбільших колекцій світу. У його фондах зберігають понад 8 млн експонатів.

3. 226 артефактів вдалося повернути Італії зі Сполучених Штатів Америки в серпні цьогоріч. У США вони потрапили наприкінці 1990-х через міжнародну мережу контрабандистів. Серед експонатів – керамічний посуд, голова статуї, фрагменти мозаїки та монети. Найдавніші з них датуються IX ст. Належать до етруської цивілізації, доби Великої Греції та Римської імперії.

Повернути артефакти вдалося завдяки співпраці судових органів Італії та США, повідомили у спеціалізованому підрозділі італійських карабінерів.

4. Одне з найстаріших рукописних Євангелій повернули в монастир Косиниця на півночі Греції в жовтні торік. Його вкрали 1917-го під час Першої світової війни, коли болгарська армія вторглася до Греції. Солдати розграбували жіночий монастир, винесли звідти понад 400 цінних манускриптів. Частину з них продали в Європі, деякі опинилися в американських музеях.

2011-го рукопис продали на аукціоні Christie's. Згодом його подарували Музею Біблії у США. Грецька православна церква звернулася до кількох американських установ із проханням повернути артефакт монастирю.

– Коли в музеї з'ясували, що мають незаконно й по-хижацькому вивезений із монастиря рукопис, швидко зайнялися його відновленням і репатріацією, – розповів архієпископ Елпідофор, який представляв Вселенського патріарха Варфоломія на церемонії повернення манускрипту.

Євангеліє було написане в монастирі на півдні Італії на межі X–XI ст. До Косиниці його перевезли через кілька сотень років, використовували в релігійних службах.

5. Найбільшу в історії України колекцію старожитностей правоохоронці знайшли в червні торік у колишнього народного депутата Валерія Горбатова – понад 6 тис. предметів. Зокрема, скіфські мечі акінаки, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу ХІІ ст., шоломи періоду еллінізму, посуд трипільської культури.

Повторні обшуки в ексдепутата працівники Державного бюро розслідувань провели у травні цьогоріч. Виявили ще один сховок із понад тисячею артефактів, які належать епохам від бронзового віку до пізнього Середньовіччя. Попередньо, їх украли з Музейного фонду України й отримали від чорних археологів.

Артефакти зберігали в неналежних умовах. Вони потребують реставрації. Їх передали на зберігання в Національний музей історії України. Згодом мають провести судово-мистецтвознавчу експертизу, щоб установити їх культурну цінність.

Попередньо знайдені колекції оцінюють у мільйони доларів.

Валерій Горбатов – голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим у 2001–2002 роках, народний депутат України у 1994–2006 роках. У квітні торік його викрили на фінансуванні ДНР.

6. Канадка через 15 років повернула артефакти, вкрадені з археологічного парку Помпеїв на півдні Італії. У жовтні 2020-го поштою надіслала дві мозаїчні плитки, частину амфори, шматок кераміки. Додала записку: "Будь ласка, поверніть їх на місце, вони приносять нещастя".

За словами жінки, Помпеї вона відвідала у 20-річному віці. Старожитності взяла, бо хотіла мати вдома шматочок історії. Після того в її житті почалася чорна смуга. У неї двічі діагностували рак грудей, мала фінансові труднощі.

У посилці був лист іще від однієї пари туристів, які також додали кілька вкрадених каменів.

"Ми взяли їх, не думаючи про біль і страждання, які бідні душі відчули під час виверження Везувію. Їхні жахливі смерті. Вибачте", – написали вони.

Помпеї – одна з найбільш відвідуваних пам'яток Італії. Крадіжка артефактів там була поширеним явищем. За останні кілька років почастішали їх повернення. Керівники парку зробили з них окрему експозицію.

7. Влітку 2012-го Британський музей допоміг Афгані­стану повернути кілька сотень артефактів.

Серед них – кам'яні статуї Будди, вироби зі слонової кістки. Деяким близько чотирьох тисяч років. Більшість експонатів було вкрадено з Національного музею Кабула під час війни у країні.

Старожитності шукали кілька років. Частину вилучили прикордонники, Британський музей викуповував експонати з приватних колекцій. Одну статую Будди знайшли в Японії.

– Сьогодні ми відзначаємо повернення до Афганістану понад восьми сотень предметів, що становлять культурну цінність. Вони нагадують нам, що боротьба з Талібаном (радикальний ісламістський рух, зародився в Афганістані 1994 року. – Країна) – відносно незначна подія, якщо спри­ймати історію глобально, – сказав генерал британського консульства Колін Кроклін.

8. В Ірак восени 2010-го повернули 542 музейні артефакти із США та Європи.

Більшість із них – реліквії месопотамської цивілізації. Найцінніша – статуя лагаського царя Ентемени. Її вага – 136 кг, є найстарішим зображенням монарха стародавньої Месопотамії. Крадіжку статуї ФБР назвало одним із десяти найгучніших викрадень витворів мистецтва у світі. Її зна­йшли 2006-го у США внаслідок спецоперації.

Артефакти вивезли після початку війни у країні 2003-го. Тоді розграбували Національний музей Іраку та місця архео­логічних розкопок. Загалом зникли майже 15 тис. музейних раритетів. Розшукали половину з них.

Зараз ви читаєте новину «Із жіночого монастиря вкрали найстаріше Євангеліє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути