четвер, 15 березня 2018 18:18

Ідіот

– Ассельборн – ідіот, а угорці – ні. Божевільні ідеї міністра закордонних справ Люксембургу не потрібні народу Угорщини, – каже міністр закордонних справ Угорщини 39-річний Петер Сіярто 20 лютого. Напередодні Жан Ассельборн, 68 років, закликав Євросоюз протистояти планам угорської влади. Та планує зупинити роботу організацій, що допомагають мігрантам. Вважає, що біженці перенасичують Європу

В англійській і німецькій мові ідіот – це дурень. Японською ідіот звучить як "бака". Іноземців японці називають "гайдзин". "Бака-гайдзин" у розмовній мові означає "американець".

У медицині термін "ідіотизм" означає розумову відсталість. Із цією вадою народжуються чи наживають її в ранньому віці. Проявляється у недорозвиненості інтелекту й психіки людини.

"Ідіоти – нежиттєздатні істоти. Зазвичай, гинуть у перші роки життя. Хвороба виникає через проблеми зі щитоподібною залозою", – пише радянський науково-популярний журнал "Наука и жизнь" 1962 року. Сучасна медицина додає: ідіотами можна стати через травму голови при народженні, інфекційне захворювання, генетичну схильність чи алкоголізм батьків. Діти-ідіоти не розмовляють, не їдять самостійно, не відчувають на дотик.

Автор: Дмитро Скаженик
 

Ідіотами в розмовній мові називають нерозумних людей. Також – бовдурами, недотепами, тупицями, тупаками, нетямами, недоумками, дурилами, дурниками.

Термін "корисні ідіоти" застосовують, коли говорять про вигідних дурнів. Уперше словосполучення використала газета L'Umanita 1948-го у статті про італійських політиків. Так називали прихильників Радянського Союзу в західних країнах. "Корисними ідіотами" Йосипа Сталіна вважали британських письменників Герберта Веллса й Доріс Лессінґ, ірландського драматурга Джорджа Бернарда Шоу, американського журналіста Волтера Дюранті.

"Корисні ідіоти" підтримують радянську владу. Не розуміють, що вона пов'язана з репресіями, голодом та іншими життєвими негараздами", – писала служба Бі-Бі-Сі.

Роман "Ідіот" видав 1868 року російський письменник Федір Достоєвський. Головний герой – психічно хворий князь Лев Мишкін. Радіє дрібницям, почувається щасливим, уміє пробачати.

"Автор задумав образ "позитивно прекрасної людини". Але він перетворився на хвору людину з безліччю внутрішніх страждань. Князь не може вирішити жодної життєвої ситуації. Розуміє життя та людей, але не може на них впливати", – пояснював російський письменник Михайло Салтиков-Щедрін.

"Артистом, як і ідіотом, треба народитися", – повторював народний артист України Богдан Ступка (1941–2012).

– Ідіоту Туці наб'ю морду, якщо лізтиме на Закарпаття, – у грудні торік обурювався голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль, 67 років. – Сепаратизму на Закарпатті не було, немає і ніколи не буде. Пан Тука не розуміє, що таке національна символіка й державний прапор Угорщини. Ми не вішаємо прапори ДНР, ЛНР або РФ. Демонструємо символіку, дозволену трьома законами України.

Напередодні заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб 54-річний Георгій Тука заявив про "м'який сепаратизм" на Закарпатті.

Шоколадний пиріг "Ідіот" печуть із двох склянок борошна, п'яти курячих яєць, 200 г масла, склянки цукру, какао та чорного шоколаду. Назву дав французький кондитер Девід Лейбовіц, 58 років:

– Якось покуштував шоколадний пиріг у нью-йоркському ресторані. Одразу розгадав рецепт. У десерту настільки простий склад і спосіб приготування, що спекти його не зможе лише повний ідіот.

– Ви ідіот? – журналіст 61-річний Данило Яневський запитав у депутата від Партії регіонів 61-річного Володимира Олійника в прямому ефірі "Громадського" в січні 2014-го. Нардеп не хотів обговорювати дії бійців "Беркута", які стріляли в журналістів.

– Ви мене ображаєте? – відповів політик.

– Просто запитую.

Нардеп не відповів і пообіцяв більше не приходити на канал.

"Мій господар – ідіот" – таку назву має колекція фото та відео з домашніми тваринами на сайті patamba.com. Власники малюють улюбленцям брови, одягають у дитяче вбрання, чіпляють перуки.

"Декому такі забавки здаються прикольними. Але розумна людина ніколи не буде знущатися з тварини. Ще й показувати це всім", – написала гість сайту 25-річна Світлана.

– Ну ідіот він, пардон. Що тут сказати, – у грудні торік польська актриса 76-річна Барбара Брильська сказала про лідера Ліберально-демократичної партії Росії Володимира Жириновського, 71 рік. Той дорікнув, що фільм "Іронія долі, або З легкою парою!" пропагує пияцтво.

Комедію "Ідіократія" режисера 55-річного Майка Джаджа показували у США 2006-го. Двоє людей взяли участь у надсекретному експерименті глибокого сну. Прокинулися за 500 років в отупілому суспільстві.

"Чому дурні переважають над розумними? Інтелектуали відмовляються чи відкладають народження дітей, а дурні розмножуються бездумно", – йдеться на початку стрічки.

Ресторан "Ідіот" працює в російському Санкт-Петербурзі з 1999 року. Розташований у напівпідвальному приміщенні. Інтер'єр нагадує квартиру кінця ХІХ ст. – смугасті шпалери, потерті дивани, на столах лежать книжки з романом "Ідіот" Достоєвського фінською мовою. Відвідувачі грають у шахи, нарди.

– У меню є лише морепродукти. Взимку кожному відвідувачеві даруємо чарку горілки, – кажуть у адміністрації ресторану.

"Чому я – ідіот?" – таке запитання в пошуковій системі Google із першим словом "чому" було на третьому місці серед запитів українців 2013 року. Найпопулярнішим було: "Чому помер Панін?", на другому місці – "Чому я шампунь?"

"Ідіотом в оточенні клоунів" на­звав президента США 71-річного Дональда Трампа голова Національної економічної ради Гері Кон. Про це йдеться в книжці журналіста Майкла Вулффа, що надійшла у продаж 9 січня 2018-го.

"Трамп не читає ні односторінкових доповідей, ні коротких довідок. Закінчує переговори зі світовими лідерами лише тому, що втомився", – йдеться в книжці.

Анекдот

У кабінеті в невропатолога мати та 4-річний син.

– Хлопчику, а скільки в кота лап? – питає лікар.

– Чотири.

– А вух?

– Два.

– А в кота є хвіст?

– Мамо, цей ідіот ніколи не бачив котів?

Зараз ви читаєте новину «Ідіот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути