Ексклюзиви
четвер, 12 травня 2011 16:07

"Господню армію опору" називають найбільш незрозумілою. Найактивніші терористичні організації світу

 

Армія Бога. Також відома під назвою "Армія чистих". Створена 1990 року, від початку відкрито набирала бійців та збирала пожертви. Отримувала офіційну підтримку від пакистанського уряду. Голова мета - встановлення ісламської держави на території від Ірану до Шрі-Ланки, об'єднання всіх мусульман регіону для священного джихаду. Основними ворогами "Армія Бога" оголосила індусів та євреїв, хоче їх повного знищення. Бореться за контроль над індійським штатом Джамму й Кашмір. Із 2002-го діє нелегально.

Найгучніший теракт - вибухи в Мумбаї 26 листопада 2008 року. Тоді загинули 174 людини.

Брайтон, Велика Британія

Фронт визволення Землі. Створений 1992 року в британському місті Брайтон для боротьби з експлуатацією та нищенням природи. Нині його осередки діють у 17 країнах, переважно в Європі та Північній Америці. Лідерів організація не має, ієрархія відсутня.

2001 року Федеральне бюро розслідувань США назвало Фронт "внутрішньою терористичною загрозою №1". Їхню діяльність класифікувало як екотероризм.

Людей ФВЗ не вбиває. Його методи - нищення майна, завдання економічних збитків, екологічний саботаж, бойкот виробників. Серед останніх - здебільшого компанії, що вирубують ліс, проводять генетичні експерименти, розводять тварин і виробляють надто дорогі товари. Поширений метод боротьби - підпали.

Найвідоміша акція - пожежа на курорті Вейл в американському штаті Колорадо 19 жовтня 1998 року. Так активісти Фронту намагалися завадити розширенню курорту, що загрожувало популяції рисей. Пожежа знищила п'ять будинків та чотири підйомники, завдала збитків на $12 млн.

Тигри звільнення Таміл-Ілама. Повстанська організація, створена 1976 року. З 1983-го по 2009-й вела громадянську війну з урядовими військами Шрі-Ланки, захищаючи самопроголошену тамільську державу. Протягом майже 20 років "Тигри" повністю контролювали північ і схід країни.

Чисельність організації в кращі часи становила від восьми до 10 тис. бойовиків - з автоматами, гранатометами, вогнеметами, бронетранспортерами, танками, навіть кількома літаками. Повстанці мали спецзагони: "повітряних тигрів" - військово-повітряних військ, "морських тигрів" - бійців на легких моторних човнах, та елітних "чорних тигрів" - терористів-смертників. Тамільські тигри першими з терористичних організацій почали використовувати "пояс смертника" й вербувати до своїх лав жінок.

Серед влаштованих "Тиграми" терактів - убивства президента Шрі-Ланки Ранасінгхе Премадаса та колишнього прем'єр-міністра Індії Раджива Ганді. Всього від їхньої діяльності загинули понад 70 тис. людей. У травні позаторік, після вбивства урядовими військами незмінного лідера організації Велупілаї Прабхакарана, "Тигри" офіційно оголосили про припинення бойових дій. Підпільна боротьба триває досі.

"Аль-Шабааб", у перекладі - "партія молодих моджахедів". Входить до складу "Аль-Каїди". Через активну діяльність "Аль-Шабааб" у Сомалі за минулий рік сталося найбільше терактів у світі.

Організація почала діяти як військове молодіжне крило "Союзу ісламських судів", активного в 1990-х мусульманського повстанського руху. Його представники заміняли світські суди Сомалі своїми, які керувалися законами шаріату. Здобули прихильність населення, бо боролися з безчинствами, наркоторгівлею та аморальною поведінкою. На певний час припинили активність сомалійських піратів. 2006-го "Суди" розгромила армія сусідньої Ефіопії. Залишки організації створили "Аль-Шабааб". Мета її діяльності - мир і шаріат, але спершу - джихад, священна боротьба проти "ворогів ісламу". До останніх належить нинішній уряд Сомалі, ООН, західні неурядові організації та всі, хто порушує норми шаріату.

Здобули прихильність населення, оскільки боролися з наркоторгівлею

Найбільший теракт "Аль-Шабааб" - вибух двох бомб 11 липня торік у місті Кампала, Уганда. Вибухи сталися на площі та стадіоні, де транслювали фінал Кубка світу з футболу. 74 людей загинули, 70 - отримали поранення.

4 лютого "Аль-Шаабааб" запустила власний телеканал.

Господня армія опору. Напіввоєнна, напіврелігійна організація. Виникла 1986-го для боротьби з тодішньою владою. Спочатку організація називалася "Рухом Святого Духа" й керувала нею Еліс Лаквена. Вона вірила, що уряд можна побороти, виконуючи вказівки Святого Духа, отримані нею самою. Серед таких вказівок були: відмовитися від практикування язичницьких ритуалів, для захисту від куль мастити тіло олією ши, не ховатися під час бою, не вбивати змій та бджіл.

За рік Армію очолив Джозеф Коні. Він називає себе речником Бога і вмістилищем Святого Духа. Бореться за встановлення на території Уганди теократії, яка б керувалася 10 заповідями. Офіційна мета організації: повалення диктатури в країні, встановлення основних демократичних свобод, дотримання прав людини, економічний та соціальний добробут.

У складі Господньої армії опору - кілька тисяч дітей віком від 5 років. Бійці армії регулярно нападають на школи й викрадають учнів. Хлопчиків тренують на солдатів, дівчаток перетворюють на секс-рабинь. Армію звинувачують у викраденні 66 тис. дітей, позбавленні домівок двох мільйонів людей та вбивстві кількох тисяч.

Переважно бійці Армії нападають на церкви, де вирізають або розстрілюють парафіян. Її називають найбільш незрозумілою повстанською організацією у світі.

"Революційні збройні сили Колумбії", відомі за абревіатурою ФАРК. Найбільше та найстаріше в Західній півкулі повстанське угруповання.

Ліві радикали, сформовані 1964-го з бідних селян як збройне крило Комуністичної партії Колумбії. Борються за побудову ладу, де панувала б соціальна справедливість, проти імперіалістів, багатіїв і транснаціональних корпорацій. Основна діяльність, а також джерела фінансування - викрадення людей для отримання викупу та торгівля наркотиками. Остання приносить ФАРК до $100 млн на рік. За різними даними, у складі організації від дев'яти до 18 тис. бійців. Зокрема чимало жінок та неповнолітніх. ФАРК контролює близько третини території Колумбії, переважно в джунглях та передгір'ях Анд. У полоні ФАРК побували близько 10 тис. осіб. Найгучнішим стало викрадення 2002 року кандидата в президенти Колумбії Інґрід Бетанкур. Вона провела в полоні понад шість років.

ФАРК вважають відповідальними за 70% скоєних на території Колумбії терактів.

Раніше мала радіомережу, що транслювала політичні звернення й популярну музику.

"Батьківщина басків та свобода", відома під абревіатурою ЕТА. Створена 1959 року як рух спротиву диктатурі Франко. Із часом перетворилася на ліворадикальне націоналістичне угруповання. Бореться за створення Країни басків,нині це - територія Іспанії та Франції. Основні методи - напади на жандармів, військових та чиновників, організація вибухів на залізниці, у поліцейських відділках та казармах, псування державної власності, зокрема нанесення малюнків на іспанські пам'ятки архітектури.

Після повалення режиму Франко 1975-го "Країна басків та свобода" здобула в складі Іспанії широку автономію. Втім, збройну боротьбу за повну незалежність регіону ЕТА не припинила. Усі спроби іспанської влади розпочати з лідерами руху переговори закінчувалися терактами. 10 січня 2011-го ЕТА вкотре заявила про повне припинення воєнних дій.

Із 1968 року на рахунку організації 829 убитих, кілька тисяч поранених та викрадених людей.

Робітнича партія Курдистану, РПК. Заснована 1978-го в Туреччині як партія студентів-комуністів. Із 1984-го веде збройну боротьбу за створення держави Курдистан на землях, де мешкають етнічні курди - біля кордонів Туреччини, Ірану, Сирії, Іраку. Військові бази РПК розташовано переважно на півночі Іраку, але мішенями бойовиків найчастіше стають турецькі сили безпеки, чиновники та нелояльні до партії мешканці регіону. Із середини 1990-х активно практикує теракти із залученням жінок-смертниць. Гроші збирає переважно через пожертви й наркоторгівлю.

Із початку збройного конфлікту загинули 37 тис. людей і близько чотирьох мільйонів стали біженцями.

Хамас. Ісламський рух та політична партія, активні в Палестині. Початок діяльності припадає на 1987 рік, основою стала єгипетська організація "Брати-мусульмани". ХАМАС був противагою ліворадикальній "Організації визволення Палестини" на чолі з Ясиром Арафатом. Рух підтримував ізраїльський уряд. Однак у середині 1990-х організації помінялися ролями: ОВП відмовилася від терористичних методів, а ХАМАС почав їх опановувати.

Основна мета - знищити Ізраїль та сіоністів, збудувати на території Палестини ісламську державу.

Збройну боротьбу веде підрозділ "Бригади Аль-Касама", учасниками якого є близько 40 тис. палестинців. Переважно обстрілюють ракетами прилеглі до Сектору Гази території й організовують теракти. Від них загинули близько 300 ізраїльських військових та мирних жителів.

ХАМАС має сайт для дітей, на якому розповідають про подвиги дітей-шахідів.

"Аль-Каїда", в дослівному перекладі - "База". Міжнародна терористична мережа, заснована Усамою бін Ладеном наприкінці 1980-х. Основу для неї було закладено під час війни в Афганістані. Перші члени мережі пройшли підготовку у військових таборах як учасники джихаду проти Радянського Союзу.

На початку 1990-х "Аль-Каїда" діяла переважно на території Судану, а після приходу до влади талібів 1996-го її оплотом став Афганістан. До мережі належать організації з Іраку, Пакистану, Алжиру, Лівії, Ємену, Саудівської Аравії, Узбекистану, Сомалі, Малайзії та Китаю.

Найнебезпечнішими терористами світу "Аль-Каїду" оголосили після нападів на посольства США в Кенїі й Танзанії в серпні 1998 року. Тоді загинуло понад 200 людей, майже п'ять тисяч зазнали поранень. Найгучніші теракти - знищення Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку 2001-го та синхронний вибух декількох автівок в іракському окрузі Язіді 2007-го, коли  загинули майже 700 людей.

Зараз ви читаєте новину «"Господню армію опору" називають найбільш незрозумілою. Найактивніші терористичні організації світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути