Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2012 18:58

Головною проблемою Януковича буде не опозиція, а власне оточення

 

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, 46 років, колишній віце-прем'єр і заступник керівника Секретаріату президента України:

– Наступні два з половиною роки для Віктора Януковича пройдуть у роздумах та діях довкола питання: як і де жити ­після президентства? Період спокійного життя в самотності "Межигір'я" закінчується. Ці парламентські вибори дадуть президентському оточенню певний час для перепочинку та роздумів. "Регіони" з мажоритарниками сформують більшість. Мабуть, візьмуть до компанії ще й комуністів. Але це буде коротка передишка. Чому?

У своїй політиці Янукович ­багато в чому копіює Леоніда ­Кучму. Але другий президент ставився до таких питань, як, наприклад, мова суто технічно. Він це використовував, але знав, що російська – мертвий бог. Саме це дозволило Кучмі створити ­ситуацію, коли перший раз за ­нього проголосували Схід та ­Південь, а другий – ­Захід і Центр. Він змістив своє електоральне поле. У Яну­ковича так не ­вийде, бо він справді вірить у мертвих богів. Мовний закон – це крах можливого сценарію виведення в другий тур президентських ­перегонів зручної для нього людини – такої, як Симоненко, наприклад. А те, що Схід уже шукає собі щось нове або просто не піде на вибори 2015 року – зрозуміло зі зростання рейтингу ­комуністів.

Мовним законом Янукович загнав себе в клінч, перейшов ­Рубікон. Тепер буде тільки послаб­лення. Зберігати прихиль­ників на Сході неможливо, здобувати бодай ситуативну лояль­ність на Заході – те саме. В міру послаблення рейтингу президента та наближення виборів його партія буде рідшати з кожним місяцем. Якому притомному олігарху чи політику хочеться програвати? Тому Янукович опиниться в ситуації: бог із тими опозиційними недобитками, що робити зі своїми кадрами? Тут дуже вірогідні кадрові ротації на користь "сім'ї".

У такій ситуації президент може не витримати й шукати опертя зовні.

Володимир ЦИБУЛЬКО, 47 років, поет та політолог:

– Всі думки Януковича будуть у 2015 році, коли відбудуться чергові президентські вибори. Основна ціль – збереження влади. Тому він вдасться до кількох кроків.

Перше: вже створена Конституційна асамблея. Вона діятиме за обставинами. Якщо буде дуже туго, то перейдуть до обирання президента в парламенті.

Друге: Януковичу треба, щоб ­еліти групувалися як завгодно, але не проти нього. Це можна зробити, з одного боку, надаючи гарантії теперішнім олігархам у збереженні та примноженні їхнього капіталу. З іншого – створювати ситуацію конкурентності між різними групами, де Янукович виступатиме в ролі судді.

У всьому цьому є одна важлива суперечність. Ми живемо в умовах кризи, а наша економіка та соціальна структура не побудовані так, що годуючи олігархів – ви годуєте і народ. ­Перед виборами треба давати ­людям подачки: бідним одне, середньому класу – інше. Тому президент напряму почне апелювати до громадян. Не виключаю, що риторика Віктора Федоровича ­стане більш популіст­ською і жорсткою. Головними ворогами ­держави він може оголосити олігархів та суди.

Президентська кампанія почне­ться навесні 2013 року. ­Точна поведінка Януковича читатиметься після формування нового парламенту та ­розкладу сил у ньому. Важливу роль ­відводитимуть провладним мажоритарникам. Вони можуть представляти інте­реси Януковича в своїх регіонах.

­

Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, 49 років, ­економічний експерт, старший економіст Центру ­соціально-­економічних дослі­д­жень "САSE-Україна":

– Янукович скористався тим, що економіка була в кризі. ­Після його приходу до влади ситуація покращилася, бо змінилася кон'юнктура. Українську сировину почали купувати у ­світі. Бо ж світова економіка теж оговталась від кризи. Але засоби, якими він цього досягнув, не усували причин кризи у віт­чизняній економіці. Тільки відкладали її на майбутнє. ­Зараз маємо не таку різку кризу, як 2008-го, але вона буде тривалою. На Україну ­чекає економічний спад та, можливо, навіть рецесія. Це наслідок як глобальних економічних ­проблем, так і структури ­нашої економіки. Якби її вчасно змінили, то наслідки були б не такі серйозні. Але уряд Миколи Азарова не зрозумів причин кризи 2008-го і не виніс із неї ­уроків. Україна дуже вразлива, бо основа її економіки – це експорт ­продуктів металургії. Малий і середній бізнес дуже погано розвинуті. А "Регіони" продовжили ставити на старі галузі, нічого не змінивши. Потрібно було сприяти бізнес-клімату, інвестиціям, спрощувати оподаткування, розгалужувати економіку. Вони зробили все навпаки – ­закон­сервували великий бізнес. І він, справді, дуже успішно розвивається. Але все це не допоможе. Бо світовий ринок металургії падає, ми скоро не матимемо куди її збувати. А ціни на газ зростають.

До виборів, до кінця 2012-го цієї кризи ще не буде видно. ­Великого падіння ВВП не буде. Але влада не зможе підіймати соціальні стандарти, а змушена буде ­підвищувати тарифи. Бо не буде резерву. Дуже добре, якщо цей рік закінчимо з нульовими темпами зростання. 2013-го і 2014-го на нас очікує мінусове зростання. Буде велике соціальне розчарування у політиці Януковича.

Олександр СУШКО, 39 років, експерт із міжнародних питань, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва:

– У наступні два з половиною роки зовнішня політика виходитиме з тих меж можливого, які Янукович установив у першу половину президентства. Зовнішньополітичний коридор дуже звузився. Це та ціна, яку Янукович платить за розв'язані руки у внутрішній політиці. Очевидно, його відносини з ЄС будуть остаточно зіпсовані, а користі від зближення з Росією не буде. Янукович переконається, що в обмін на зміну гуманітарних, мовних та політичних пріоритетів України Росія нічого не дасть, не піде на поступки в питаннях енергетики та економіки. Отже, зовнішня політика проводитиметься під знаком розчарування української влади в іноземних партнерах. Бо наша влада не розуміє, що винна сама.

У наступні роки не очікую жодних зрушень. Було б дуже ­бажано, щоб підписали ­угоду про асоціацію з ЄС, але за нинішніх обставин – це нереально. З іншого боку, малоймовірно, що Янукович погодиться і на вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Адже той пакет, який Україні пропонують, не відповідає його амбіціям – як економічним, так і політичним. Вступ до Митного союзу може трапитись лише при дуже сильному загостренні економічної ситуації в Україні, коли влада просто не матиме іншого вибору. Але більшість людей, які формують думку президента, на поступки Росії йти не готові.

Відносини зі Сполученими ­Штатами не мають жодного потенціалу для змін, хоч хто там ­переможе на президентських виборах. Якщо оберуть ­Мітта ­Ромні й загостряться американсько-­російські відносини, Україна намагатиметься на цьому грати. Але нині ми не готові скористатись ані загостренням, ані покращенням їх відносин.

Єдиний перспективний напрямок на другу половину терміну Януковича – розвивати спів­працю з "третіми" країнами. Тими, для яких політичні розборки в Україні не відіграють суттєвої ролі. Це – Китай, ­Індія, Бразилія, інші держави Латин­ської Америки. Економічно це буде вигідно, бо це – нові ринки для нас. Але на політичні здобутки годі очікувати.

Зараз ви читаєте новину «Головною проблемою Януковича буде не опозиція, а власне оточення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути