вівторок, 19 квітня 2022 13:16

Епоха великих кораблів для російського флоту завершилася

Збулося пророцтво прикордонника з острова Зміїний

Крейсер "Москва" затонув. Це визнало міністерство оборони Московії. Тим часом спеціалісти з морської гідрофізики кажуть, що це був гнів Нептуна. А приводом для його люті стали піратські дії російського флоту в Чорному морі, варварські ракетні бомбардування мирних українських міст. Нептун цього не любить, мститься. Збулося пророцтво прикордонника з острова Зміїний: "Русский военный корабль, иди нах*й". Пішов.

"Москві" капець" – звучить символічно

Ракетний крейсер "Москва" радянського 1164-го проєкту донедавна був флагманом і найбільшим кораблем Чорноморського флоту Росії. У СРСР і пострадянській РФ крейсери класу "Слава" – так називалася "Москва" при "на­родженні" – гучно називали вбивцями авіаносців. Утім за свою історію жодного авіаносця жоден із них не уразив. Будували кораблі цього проєкту на Миколаївському суднобудівному заводі ім. 61 ко­мунара. Загалом планували побудувати шість кораблів, устигли три. Четвертий – довгобуд, досі стоїть на Миколаївському заводі.

  Павло ЛАКІЙЧУК, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики ”Стратегія XXI”
Павло ЛАКІЙЧУК, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики ”Стратегія XXI”

Кораблі цього проєкту – роки будівництва 1976–1990 – тоннажністю понад 9 тисяч тонн. Головний ударний комплекс – "Базальт": 12 важких протикорабельних ракет П500 (дальність до 500 км. – Країна). Пізніше комплекс модернізували, додавши до ракет твердопаливні прискорювачі – в Росії він став зватися "Вулкан П-1000". Тобто стріляє на тисячу кілометрів. Артилерійська система "Москви" – двоствольна АК-130 калібру 130 міліметри. Слід розуміти, що, хоча калібр АК-130 і не набагато більший, ніж у танкової гармати, це значно серйозніша система. Вона веде вогонь за даними радіолокаційної станції. І темп вогню у корабельних гармат – 45 пострілів за хвилину на ствол. Тобто гатить, як танкова рота разом. Але в ракетному флоті це все-таки засіб самозахисту. Або нападу на беззбройних. Наприклад, на прикордонників острова Зміїний. Важливо, що головний засіб протиповітряної оборони 1164-го проєкту – зенітно-ракетний комплекс середньої дальності С-300Ф "Форт", корабельний варіант "трьохсотки". С-300 забезпечує протиповітряну оборону не тільки корабля-­носія, а й ­ордера – групи суден.

"Москва" – найстаріший корабель проєкту. Спущений на воду з назвою "Слава". Це вже потім Лужков і Ко домоглися перейменування корабля на честь російської столиці. Але тепер "Москві" капець" – звучить символічно.

Нахабства й самовпевненості поменшає

1985 року Михайло Горбачов хотів зустрітись у Рейк'явіку з президентом США Рональдом Рейганом на борту радянського крейсера. Для цієї зустрічі, що все-таки відбулася на березі, на "Славі" одну з кают-компаній переобладнали на віп-салон. Але флагманом Чорноморського флоту "Слава-Москва" стала 1999-го.

Дві "сестри" "Москви" – "Маршал Устінов" і "Варяг" – колишня "Червона Україна" – прийшли в лютому в Середземне море з Північного і Тихоокеанського флотів і залишилися там. Через чорноморські протоки Туреччина їх не пропустила. "Москва" донедавна піратила в Чорному морі, паралельно виконуючи "паркетну" функцію флагмана ЧФ.

Отже 13 квітня крейсер "Москва", який у цей час шкалив із групою собі подібних недалеко від острова Зміїний, "раптово" вибухнув. Російські пропагандистські ресурси про причини мовчать. А що казати, що "укропи розфігачили "Москву"? Нехай і не ту, що на семи пагорбах. Ще нестерпніше визнати, що "гордість Чорноморського флоту" знищена українською ракетою. Генеральний штаб ЗСУ теж не афішує, хто, чим, як і за яких умов знищив російський флагман. Вважаєте, що "Москву" уразив американський "Гарпун" чи французький "Екзосет"? Будь ласка. І вони в нас будуть. Скоро нищитимемо ворогів у нашому морі і "Гарпунами", і "Екзосетами", і "Томагавками". І "Нептунами" теж. Усе буде. А сьогодні викликає захоплення майстерна тактика наших ракетників.

Береговий протикорабельний ракетний комплекс "Нептун", з якого поцілили російський флагман, – розробка Київського конструкторського бюро "Луч". Улюблене дітище генерального конструктора Олега Коростельова. Його створювали, коли вже розуміли та знали, з ким будемо воювати на морі і як. Передали на озброєння 2020-го, а перший дивізіон мав стати на службу у квітні цього року. Російська агресія спонукала діяти швидше. Дальність стрільби по надводних цілях – до 270 кілометрів, інтервал пуску ракет – 2–5 секунд. Але росіяни, судячи з їхніх дій, не вірили в ефективність і боєздатність українських ракет. Пересвідчилися.

Знищити таку ціль – ціла операція: хтось має дезінформувати противника, відволікати його увагу. Хтось забезпечити ефективне придушення його радіоелектронних засобів – так, щоб приховати й одночасно не зашкодити роботі наших РЛС, таємно підготувати місце пусків, здійснити розгортання комплексу, знищити ворога і швидко змінити позиції. І зробити це все чітко, скоординовано за часом і місцем, в умовах переваги сил противника. Це справжня майстерність.

Автор: rnbo.gov.ua
  Український протикорабельний комплекс Р-360 ”Нептун” створений у Київському конструкторському бюро ”Луч”. Призначений для знищення кораблів різних класів і берегових цілей. Максимальна дальність ураження – 280 кілометрів над морем. 13 квітня 2022 року знищив флагман ворожого російського Чорноморського флоту, крейсер ”Москва”
Український протикорабельний комплекс Р-360 ”Нептун” створений у Київському конструкторському бюро ”Луч”. Призначений для знищення кораблів різних класів і берегових цілей. Максимальна дальність ураження – 280 кілометрів над морем. 13 квітня 2022 року знищив флагман ворожого російського Чорноморського флоту, крейсер ”Москва”

"Москву" вразили двома "Нептунами" в лівий борт. Здетонував боєзапас. Шансів у ворога не було. Штатний екіпаж "Москви" – близько 480 моряків і 30–50 офіцерів. Разом десь 520–530 осіб. Є сподівання, що більшість із них пішла на корм чорноморським бичкам. Такий він, гнів Нептуна.

Яка була роль "Москви" в морському угрупованні сил ворога? Головний ударний комплекс – "Базальт" – не придатний для стрільби по берегових цілях. Утім, говорити, що крейсер не становив небезпеки для нас, неправильно. "Москва" була командним пунктом усього угруповання російських кораблів, що діяли в західній частині Чорного моря. І ударних, тих що стріляють "Калібрами" по мирних українських містах. І морського десантного загону, що час від часу намагається висадитися на узбережжя біля Одеси. Командний пункт – центр опрацювання інформації, прийняття рішень, видавання вказівок. Тепер у ворогів його нема. Допоки не знайдуть йому тимчасової заміни. А це час. Теоретично роль флагмана флоту може взяти на себе один із нових фрегатів Чорноморського флоту 11356-го проєкту – крім, звісно, вже підстреленого на початку квітня, ймовірно тим же "Нептуном", "Адмірала Ессена". Наприклад, головний із них "Адмірал Григорович". Єдине, що стоїть на заваді, – російська любов до гігантоманії. У них завжди флагманським кораблем має бути найбільше одоробло на зразок "Петра Великого".

Захоплення викликає майстерна тактика наших ракетників

Але, судячи з усього, епоха великих кораблів для російського флоту завершилася остаточно й безповоротно. Військове кораблебудування прямує у фарватері за Роскосмосом.

По-друге, "Москва" була для сил російського флоту, що воює з Україною в Чорному морі, протиповітряною парасолькою – забезпечувала групове ППО з'єднання кораблів своїм комплексом С-300Ф "Форт". Тепер у піратського угруповання протиповітряного захисту немає – не буде кому прикрити ані ударні групи, ані можливий морський десант. Доведеться компенсувати ці втрати винищувальною авіацією. А вона потрібна окупантам в іншому місці, на критично важливих напрямках битви за Донбас. Отже, без надійного протиракетного і протиповітряного прикриття кораблям російського флоту в Чорному морі буде значно складніше. Нахабства й самовпевненості поменшає. Росіяни тепер знатимуть, що будь-де від Тарханкуту до Зміїного можна отримати "Нептуна" в борт.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Епоха великих кораблів для російського флоту завершилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути