Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2022 09:35

Доброго вечора! Ми з України

Спортивні светри з гаслом "Доброго вечора! Ми з України" випустило українське відділення американської IT-компанії JustAnswer. Ціни не вказують. Обіцяють, що всі вторговані кошти передадуть родинам своїх працівників, які постраждали від воєнних дій.

"Ця фраза вже стала крилатою, – йдеться в дописі на фейсбук-сторінці компанії. – Кажуть, якщо вдягнути світшот із таким написом, то наче справді виростають крила, які несуть до перемоги. Якщо вам теж припав до душі такий принт і ви маєте бажання долучитись до благодійного збору, зголошуйтесь у повідомленнях"

Відео проглянули чотири мільйони разів

"Доброго вечора (Where are you from?)" – музична композиція дуету Probass & Hardi. Це двоє діджеїв із Кременчука Полтавської області – Артем Ткаченко і Максим Мокренко. Для треку використали електронні семпли та звуки традиційних інструментів – сопілки, трембіти, скрипки. Єдина фраза, яка лунає двічі, – "Доброго вечора! Ми з України" голосом 40-річного Марка Галаневича, лідера фолькгурту "ДахаБраха".

– Ми шукали частинки аудіо, які можна було б використати для нашої задумки, – каже Артем Ткаченко в інтерв'ю "НВ". – Оскільки я фанат "ДахаБраха", то слухав їхнє інтерв'ю англійською. Ця фраза була єдиною українськомовною в ньому. Хоч би яка була зброя, з окопу тебе може підняти одна пісня. Тому, якщо цей трек здатен якимось чином допомагати, він повинен це робити.

Відео з піснею музиканти виклали на ютюбі в жовтні торік. Відтоді його проглянули майже 4 млн разів, залишили понад 6 тис. коментарів. Часто пишуть жителі інших країн:

"Добрага вечара, мы з Беларусi! Свет победит тьму. Мы верим"

"Держитесь, братья, ­назло всем врагам держитесь! Вы уже победители! ­Слава Украине! Добро вечеро из Азербайджана".

 

"Украина алға! Қазақтар сіздермен! Слава Украине!"

"Glory to Ukraine from Ireland!"

Привітання "Добрий вечір, ми з України!" використовує у відеозверненнях 41-річний Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА. Поза тим спілкується переважно російською.

– Добрий вечір, ми з України! – говорить у записі, викладеному ютюб-каналом "Новини.live" 25 березня. – Продолжаю удивляться тупости орков. Не хотят они воевать. Такое ощущение, что командиры дают им команду: "Вперёд! В атаку!" – они выезжают, куда-то там двигаются, но даже не доезжают. По ним даже не стреляют, они разворачиваются, говорят: "Отчитались, мы пытались прорваться, встретили ожесточённое сопротивление и вернулись". Там у них своё кино. Может, они бензин списывают или как-то показывают видимость действий своих.

Борди – на їжаки, будки – на передову

Заспокійливі відео від Кіма популярні серед українців. Киянка Ксенія Семенова пише у фейсбуку:

"Я у принципі розуміла, чому Кім – краш українців. Але мені не йокало. Аж до сьогодні. Віталій Кім – латентний урбаніст! Каже, борди і будки (ларьки) в місті – це "засрано всьо". Тому борди – на їжаки, будки – на передову, грітися захисникам. Усе. Моє серденько розтануло. Кличко, забирай ідею!"

Серія з чотирьох концертів "Доброго вечора! Ми з України" відбулася 1–3 квітня у Варшаві та Вроцлаві з ініціативи Фонду Маші Єфросініної "Фонд Маша". Серед учасників – українські музиканти: Monatik, Сергій Бабкін, Alina Pash, Jerry Heil. 100% зборів планують віддати на гуманітарну допомогу дітям.

"Цього разу ми зберемося на одній сцені не лише для того, щоб просто веселитися, як раніше! – йдеться на сайті дійства. – Ми зберемося тому, що нашій країні потрібна наша і ваша допомога. Ми ніколи не виступали в такому складі, більше того, деякі з нас до війни працювали в проєктах, що конкурували. Але сьогодні час об'єднуватись і діяти! Задля перемоги кожен робить те, що вміє! Ми, артисти, ми вміємо дарувати емоції! І ми будемо робити це надалі! Впевнені, що на цьому концерті ми з вами зможемо і посміятися, і поплакати. Разом. Тому що зараз ми всі – одне ціле!"

– Убогі росіяни намагаються використовувати нашу фразу, – дорікає ведучий "24 каналу" Ігор Гаврищак, 35 років. – Вони ніколи не вміли створювати щось власне якісне, тому просто підло вкрали. До них долучилися й білоруси.

Гаврищак демонструє кілька відео російських тікток-блогерів, які на трек Probass & Hardi накладають слова "Добрый вечер! Мы из России".

– Дико і по-дурному виглядає, – коментує ведучий.

Вираз "Доброго вечора" невластивий українській мові, вважає мовознавець Олександр Авраменко, 50 років. Про це він говорив під час експрес-уроку в ефірі телепрограми "Сніданок з "1+1".

– Вітаючись уранці, ми використовуємо родовий відмінок: кого/чого? – "Доброго ранку". А вдень і ввечері – називний: хто/що? – "Добрий день", "Добрий вечір", а не "Доброго дня", "Доброго вечора". Така мовна традиція. Етикетні формули – це стійкі сполуки слів, фразеологізми. От згадаймо слова з колядки, яка сягає сивої давнини: "Добрий вечір, пане господарю". Не "Доброго вечора, пане господарю".

Час об'єднуватись і діяти

Такої ж думки дотримувався професор Олександр Пономарів (1935–2020) у блозі на сайті української служби BBC News:

"Є офіційні формули: "­Доброго ранку", "Добрий день", "­Добрий вечір". Менш офіційні – "­Добридень" і "Добривечір". Наша мова належить до тих, які у формулах вітання мають слова і "ранок", і "день", і "вечір". Так само в білорусів, чехів, німців, росіян. В інших мовах у вітаннях обходяться без "ранку". Поляки одразу кажуть "Добрий день!" Так само і греки. У відповідь українці кажуть "Доброго здоров'я" або відповідають так само: "Доброго ранку", "Добрий день", "Добрий вечір".

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Доброго вечора! Ми з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути