Ексклюзиви
середа, 21 червня 2017 14:58

Дев'ять місяців люди вимагали відставки президента

Правителі, які добровільно відмовлялися від влади

Японський імператор 84-річний Акіхіто заявив, що через вік йому важко займатися державними справами. Хоче, щоб трон перейшов до старшого сина – 57-річного принца Нарухіто. Припускають, це станеться 2018-го. Наприкінці травня уряд затвердив законопроект про зречення імператора від престолу. Досі правителі залишалися на троні пожиттєво

1. Королева Нідерландів Беатрікс 30 квітня 2013-го підписала акт зречення від престолу на користь сина Віллема-Олександра. Вперше за 123 роки на трон сів чоловік.

– Беатрікс ще 2012-го мала намір передати владу. Але в неї сталося горе. Її середній син катався на лижах в Австрії і потрапив під снігову лавину. Досі лежить у комі, – каже прем'єр-міністр Нідерландів 46-річний Марк Рутте.

Беатрікс була королевою 33 роки. 30 квітня 1980-го її матір, королева Юліана, зреклася престолу на користь старшої доньки.

2. Президент Ємену Алі Абдулла Салех у листопаді 2011-го зрікся влади через тиск опозиції. Дев'ять місяців люди вимагали його відставки. Під час масових протестів загинули 350 людей.

Салех отримав недоторканість від судового переслідування. Після відставки живе в Сполучених Штатах Америки.

Автор: wikimedia.org
  Образ румунського короля Міхая І зображений у чоловічому монастирі Симбета-де-Сус у Трансільванії. Міхай був одним із його засновників. За комуністів портрет короля замалювали вапном, щоб приховати. Відновили зображення наприкінці 1960-х
Образ румунського короля Міхая І зображений у чоловічому монастирі Симбета-де-Сус у Трансільванії. Міхай був одним із його засновників. За комуністів портрет короля замалювали вапном, щоб приховати. Відновили зображення наприкінці 1960-х

3. Президент Гаїті Жан Бертран Аристид 29 лютого 2004 року підписав листа про відмову від влади і покинув країну. Там почалися масові заворушення. Главу держави звинувачували в корупції.

Вперше Аристид став президентом 1990-го. На виборах отримав 67% голосів. За рік у країні стався військовий переворот. Аристид втратив владу. 2001-го знову переміг на виборах. До 2011 року жив у Південно-Африканській Республіці. Потім повернувся на батьківщину.

4. Глава Перу Альберто Фухіморі заявив про відставку після семи тижнів на посаді:

– Я прийняв рішення розпустити систему національної розвідки й негайно призначити загальні вибори, в яких не братиму участі, – сказав у вересні 2000 року.

Сталося це після оприлюднення відеозапису, де керівник розвідувальної служби Владіміро Монтесінос передає $15 тиc. конгресмену Луїсу Альберто Коурі – під час останніх президентських виборів. Конгресмен мав допомогти команді Фухіморі втримати владу. Це була його третя каденція.

5. Румунський король Міхай I зрікся трону 30 грудня 1947-го – після приходу до влади комуністів. Сів на престол 6-річним. Через три роки його змістив батько Кароль II.

1940-го Бессарабію приєднали до СРСР, частина Трансільванії відійшла до Угорщини. У країні Іон Антонеску вчинив переворот і змістив Кароля ІІ. Престол знову посів Міхай. Йому тоді було 19. 1944 року, коли радянські війська наблизилися до кордону Румунії, Міхай наказав заарештувати Антонеску і пронімецьких генералів. Оголосив війну Третьому рейху.

1947-го уряд скасував монархію. Міхай склав повноваження й емігрував.

6. 11 грудня 1936-го король Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії 42-річний Едуард VIII відмовився від престолу. Закохався у двічі розлучену американку Волліс Сімпсон. Розумів, що громадськість не дозволить їй стати дружиною британського монарха.

Радники короля переконували його розірвати стосунки. Мати Едуарда королева Марія майбутню невістку називала "американською авантюристкою". Церква теж виступила проти цих стосунків. Едуард відмовився від влади і запропонував Волліс одружитися. Престол передав своєму молодшому брату королю Георгу VI.

Едуард і Волліс у шлюбі прожили 35 років.

7. Римський імператор Діоклетіан відрікся від влади 1 травня 305-го. Він був на троні 20 років. Цей час називають "золотим віком". Діоклетіан став часто хворіти. Зять Галерій переконав його, що народові буде краще з молодим правителем. Діоклетіан подався на батьківщину в Салон. Доглядав за садом, вирощував овочі. За кілька років йому запропонували повернутися на трон. Діоклетіан сказав:

– Мені більше радості дає доглядати за садом, ніж керувати усім світом.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ять місяців люди вимагали відставки президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути