четвер, 04 березня 2010 17:19

Чому Лозінський здався тепер?

Автор: фото: УНІАН
 

Колишній народний депутат-"бютівець" 46-річний Віктор Лозінський 1 березня прийшов до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України. Перед цим його розшукували сім місяців за причетність до вбивства чоловіка в Голованівському районі на Кіровоградщині. Чому Лозінський здався саме тепер, після виборів президента?

Вадим КАРАСЬОВ, 53 роки, директор Інституту глобальних стратегій:

Смішно, коли силовики розповідають, як вони півроку за ним стежили й чекали, аж поки сам прийде. Просто раніше не брали, бо мали сумніви: а раптом на президентських виборах переможе Тимошенко? Вибори скінчилися, затримання Лозінського зажадав від генерального прокурора новий президент. Але не думаю, що цю справу використовуватимуть проти Тимошенко. Це було б можливо, якби Лозінський був її соратником. А він не такий. У Блок потрапив випадково - хтось привів.


Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, 60 років, депутат від фракції "Наша Україна - Народна Самооброна":

Якщо сам здався, значить, була якась домовленість. Не знаю, яка і з ким, але коли працюють домовленості, резонансні справи не розкривають.

Слідчі відчули себе розкутішими й незалежнішими в момент зміни влади й учинили, як уважали за потрібне

Тетяна МОНТЯН, 37 років, адвокат:

Скоріше за все, йому пообіцяли підтримку, а потім здали. В Україні геть нікого не турбує наявність чи відсутність у чиїхось діях складу злочину. Річ винятково в тому, скільки грошей людина готова інвестувати, щоб відмазатися. Те саме з Лозінським. За півроку з гаком його активи роздерибанили, бідоласі не залишилося нічого іншого, як здатися.


Борис БЕЗПАЛИЙ, колишній депутат від фракції "Наша Україна":

Гадаю, його ховали краще, ніж шукали. А тепер "стріха протекла" - захист зняли. Пов'язано це з політичними змінами вгорі: може, й знали раніше, де шукати, але не було команди.

Іще один варіант: слідчі відчули себе розкутішими й незалежнішими в момент зміни влади й учинили, як уважали за потрібне. Для них це може бути не лише боротьба за честь, а й сильний кар'єрний крок. Бо раніше могли б і вигнати за те, що зловили, а так, можливо, ще й нагородять.

Не вважаю, що з Лозінським про щось домовлялися - просто скасували мораторій на його затримання

Далі будуть політичні торги. Така людина як Лозінський завжди може дати одні свідчення або інші. Навіть коли факти очевидні, можна так розставити акценти, щоб якась політична сила щось здобула - бо гарно його шукала. Або втратила - бо шукала погано. Головне питання тепер таке: чи постане Лозінський перед судом.


Станіслав БЄЛКОВСЬКИЙ, 39 років, директор Інституту національної стратегії, Росія:

Усе для затримання Лозінського давно було готове. Але Юлія Тимошенко, очевидно, робила усе можливе, щоб його не арештували до виборів. Тепер це не так важливо, адже якоїсь фатальної небезпеки для БЮТу він не несе. Та й вони від нього досить недвозначно відмежувалися.

Не вважаю, що з Лозінським про щось домовлялися - просто скасували мораторій на його затримання. Сигналом від нової влади це назвати важко. В Україні надто багато справ, які гучно починалися, але нічим не закінчувалися. У нового президента своїх скелетів у шафі достатньо, тому в повномасштабній боротьбі зі злочинцями він не зацікавлений. Хоча деякі кримінальні справи можуть привернути його увагу. Наприклад, отруєння попередника або спроба організації вибуху в передвиборному штабі Ющенка 2004-го. Завдяки цим справам Янукович зможе не лише притягнути до відповідальності певних людей, але й схилити їх до політичної співпраці.

Зараз ви читаєте новину «Чому Лозінський здався тепер?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути