Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 16:46

Чи назріває революційна ситуація в Україні? - оцінки експертів

 

5 листопада у вечірній програмі Шустер Live провели опитування серед глядачів. 100 присутнім у студії українцям із різних областей запропонували відповісти на запитання: "Чи створена в Україні революційна ситуація?" 64% опитаних сказали: "Так".

"Країна" поцікавилася у кількох експертів: чи назріває революційна ситуація в Україні?

 

Віталій КАПРАНОВ, 43 роки, видавець:

- Історичний матеріалізм визначав єдину причину революційної ситуації - економічну. "Верхи не хочуть, низи не можуть". Наш історик казав, що, якщо покласти імпотента на фригідну жінку, то саме це й буде такою ситуацією.

Але що, крім добробуту, повинне керувати революцією? Я не пам'ятаю революції з гаслами "За добробут!" або "За сало!" Всі революції робилися під романтичними гаслами - "За волю!", "За щастя!" тощо. Така напруга справді зараз є. Минула п'ятирічка її просто трохи послабила. А зараз вона лише збільшилась. Що це? Нездійснені мрії та розчарування. "Недобиті" шістдесятники, сімдесятники тощо. Вони зараз сходять із політичної сцени. А їхня мрія фактично руйнується. Мрія про незалежну, стабільну, сформовану українську державу. І для них, які ще дієздатні, але відчувають, що двері поволі зачиняються за ними, це єдиний шанс урятувати власну мрію. Важко сказати про молодші покоління, чи мали вони таку саму мрію, чи вже живуть у іншій системі координат. Але джерелом буде саме відносно старше покоління, яке прожило вже середину життя і раптом опинилося без нічого. Ці люди захочуть хоч щось урятувати, а не піти з цього світу поколінням невдах і кінчених, що все проґавили й нічого не встигли.

Переломним моментом буде насильство з боку влади. Їхні менти сьогодні гарчать, рвуться з ланцюгів. Їхні податківці оскотинилися й осатаніли. Вони зірвуться з повідка - не за командою вищої влади, а самі, відчуваючи лють і безкарність. І от, коли вони зірвуться, це й буде вибух. На жаль, не мирний.

 

Вікторія СЮМАР, 33 роки, директор Інституту масової інформації:

- Щоб усі незадоволені зійшлися в єдиному протесті, потрібна сила, яка здатна їх об'єднати. Такої зараз немає. "Регіонали" зацікавлені у виборах 2011 року, бо альтернатива ще не доросте, а незадоволення не сягне апогею. Тому "заморозять" ситуацію на чотири роки. А за цей час нова сила виросте й стане дуже небезпечною. Бо, за законом збереження енергії, якщо не випускати пару, вона скине кришку. Революція може стати таким випусканням пари. Боюся, що ідеї щодо поділу країни при цьому можуть видатись не такими вже й фантастичними. Балканського варіанту, звісно, нікому не хочеться, але й мирне "розлучення" складно собі уявити.

 

Михайло ПОГРЕБІНСЬКИЙ, 64 роки, політолог:

- Не вважаю, що назріває якийсь вибух. Критична напруга виникає, коли людям немає чого втрачати. А зараз абсолютна більшість людей, навіть ті, хто потерпає від економічного становища, браку роботи, мають якусь власність. Тобто, їм є що втрачати. Податковий кодекс, за всіх його мінусів, теж не трагедія. Коли затвердять остаточний варіант, люди спокійніше до нього ставитимуться.

 

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, 46 років, політик, громадський діяч:

- Революція - річ завжди дуже несподівана. Для самих революціонерів передусім. Усе начебто спокійно-депресивно, аж раптом вибухає. Люди бунтують не тоді, коли голодні, а коли обурені, прагнуть справедливості. Помаранчеві події відбулись якраз за економічного підйому. Не варто думати, що провал економічної політики уряду Азарова сам по собі призведе до революції. Мають бути певні моральні причини. Обурення зараз, безумовно, є. Але бунт починають ті, хто найближче стоїть до правлячого режиму. Є підстави думати, що її почнуть, приміром, Коломойський, Ахметов, брати Клюєви - навколишньопрезидентські олігархи, із якими поведуться несправедливо.

Віталій ПОРТНІКОВ, 43 роки, журналіст:

- Революційна ситуація цілком можлива. Янукович та його "команда професіоналів" були останньою надією на професіоналізм. А ми побачили кричущу некомпетентність цих людей в усіх галузях. Маємо некомпетентного президента, некомпетентний уряд, некомпетентний Конституційний суд і такі самі СБУ, МВС, міську владу. Єдиний вихід - контроль суспільства. Влада має щодня бачити перед вікнами в Межигір'ї, на Банковій, на Грушевського сотні тисяч людей. Своєю присутністю вони мають примушувати її працювати. Суспільство повинне усвідомити, що ніхто не принесе йому халяви - ні Бог, ні герой, ні Янукович.

 

Антін МУХАРСЬКИЙ, 41 рік, шоумен:

-  Зовні ніби все спокійно, але реальна ситуація видається відверто революційною. Бізнесмени дуже незадоволені, "новий" середній клас вийшов на боротьбу з Податковим кодексом. Визріває обурення серед пенсіонерів, яким купу всього наобіцяли. До того ж повертаються часи, коли в газетах кажуть, що усе добре, а насправді дуже погано. Мені здається, у певний момент підійметься хвиля, і все це змете.

Важко сказати, коли саме це станеться. Але час, коли держава буде нездатною виконувати свої соціальні зобов'язання перед населенням, не за горами. І час, коли приватний бізнес не зможе забезпечувати людей робочими місцями і, відповідно, можливістю вижити, - теж не за горами. У такій ситуації держава зіткнеться з величезними проблемами, про які зараз здебільшого знає лише старше покоління. Гроші, які нічого не варті, робочі місця, що нічого не гарантують і не дають мінімальної змоги прожити, відсутність самої роботи.

Зараз ви читаєте новину «Чи назріває революційна ситуація в Україні? - оцінки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути