четвер, 10 лютого 2022 09:26

"Часто за однією проблемою криється інша, значно глибша"

Як український стартап HoldYou переводить ринок психологічної допомоги в онлайн

– Кілька років тому мені потрібна була допомога психолога. Спочатку я вважав, що впораюся сам. А потім зрозумів, що не справляюся. Почав шукати фахівця через друзів, знайомих, родичів, ґуґл.

Я перелопатив купу інформації про види й типи психологічних методик, про напрямки, витратив багато часу і грошей, перш ніж знайшов потрібного спеціаліста, – розповідає засновник стартапу HoldYou 41‑річний Артем БІТЮКОВ.

  Артем БІТЮКОВ,41 рік, підприємець. Народився 10 лютого 1980 року в Києві. Закінчив столичний політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського за спеціальністю ”Порош­кова металургія і композиційні матеріали” та Університет державної фіскальної служби України за спеціальністю ”Фінанси”. 12 років пропрацював у сфері міжнародної телекомунікації. 2019-го почав створювати сервіс психологічної онлайн-допомоги HoldYou. За два роки проєкт отримав два гранти від Українського фонду стартапів на 75 тисяч доларів. Про особисте життя не розповідає
Артем БІТЮКОВ,41 рік, підприємець. Народився 10 лютого 1980 року в Києві. Закінчив столичний політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського за спеціальністю ”Порош­кова металургія і композиційні матеріали” та Університет державної фіскальної служби України за спеціальністю ”Фінанси”. 12 років пропрацював у сфері міжнародної телекомунікації. 2019-го почав створювати сервіс психологічної онлайн-допомоги HoldYou. За два роки проєкт отримав два гранти від Українського фонду стартапів на 75 тисяч доларів. Про особисте життя не розповідає

– В Україні низька культура споживання психологічних послуг. Держава їх майже не контролює і не регулює. Достатньо закінчити короткі курси, щоб повісити собі на кабінет табличку "Психолог". Звична картина, коли людина без вищої психологічної освіти отримує сертифікат і називає себе фахівцем. Без досвіду і знань починає працювати з тими, хто потребує допомоги. І добре, якщо клієнт зрозуміє це й піде далі. Але, на жаль, більшість замість лікування отримує нові психологічні травми.

Коли людина вперше йде до психолога, вона очікує отримати швидкий і простий рецепт вирішення проблем. І не готова прийняти, що потрібно налаштовуватися на тривалу й тяжку працю над собою.

Фахівець повинен пояснити пацієнту природу психологічної проблеми та як слід працювати над її усуненням. Він не в змозі сказати, скільки на це піде часу. Бо часто за проблемою, з якою прийшов клієнт, криється інша, значно глибша.

Псевдопсихологи на першому ж сеансі починають давати практичні рекомендації. Це найбільша помилка. Такі поради можна порівняти з ситуацією, коли в тебе пневмонія, а лікар замість ретельного обстеження та призначення курсу антибіотиків дає жаро­знижувальну пігулку. Температура спала, а запалення залишилося і може призвести до ще більших проблем.

Замість лікування отримують нові травми

Я був змушений змінити двох спеціалістів, перш ніж зна­йшов того, з ким результативно працював досить довго. Цей виснажливий пошук і наштовх­нув мене на думку про створення стартапу HoldYou. Якраз у той час вів проєкт, в рамках якого люди з різних країн здійснювали міжнародні дзвінки на платні

номери. Там отримували гороскопи, новини, брали участь у лотереях. Найцікавішою послугою були тематичні групові чат-дзвінки – 5–10 осіб телефонували в певну тематичну "кімнату" і спілкувалися між собою.

Я часто запитував себе, що змушує цих клієнтів платити чималі гроші, щоб розмовляти з незнайомцями? І зрозумів: це все самотні люди або соціофоби. Тоді виникла ідея зробити онлайн-сервіс психологічної допомоги. Він мав бути доступний незалежно від часу й місця перебування. Економити час, який витрачався на пошук психолога, дорогу, затори. Давав би змогу отримати консультацію вдома. Пропонував лише перевірених фахівців, які працюють за різноманітними напрямками.

Розробку програмного забезпечення для HoldYou Артем розпочав 2019 року, а запустили сервіс 11 березня 2020‑го. Нині він доступний через вебсайт або через мобільні додатки для пристроїв iOS і Android. Необхідно зареєструватися, перейти в особистий кабінет, обрати тарифний план, оплатити його, забронювати зручний час і чекати на дзвінок психолога.

Тривалість консультації – 50 хв. Вона відбувається через вебсайт HoldYou або мобільний додаток HoldYou у форматі відео або аудіо. Вартість – 790 грн. Сервіс дає змогу придбати одну, п'ять або 10 консультацій.

На платформі працюють 30 фахівців, 17 із них – жінки. Це сімейні й підліткові психологи, психотерапевти, психологи-сексологи. Вони допомагають подолати такі проблеми, як любовна залежність, депресія, агресія, стрес, розлучення, смерть близької людини, зрада, панічні атаки, імпотенція, посттравматичний та постковідний синдроми.

Під час добору спеціалістів HoldYou використовує перелік вимог, яким повинен відповідати психолог. Їх надав Інститут психології імені Григорія Костюка Національної академії педагогічних наук України. Весь первинний добір представники сервісу проводять самостійно – пошук кандидатів, співбесіду, перевірку на відповідність вимогам. Далі кандидат проходить співбесіду з фахівцем з Інституту психології.

Артем не каже, скільки грошей інвестував у створення сервісу HoldYou. Тільки зазначає, що це лише його заощадження. Суттєву роль в успішному розвитку проєкту зіграли гранти від Українського фонду старт­апів. Після успішного пітчу (усна чи візуальна презентація проєкту з метою залучення інвесторів. – Країна) у березні 2020 року проєкт отримав $25 тис. передпосівних інвестицій, рre-seed – перші кроки проєкту. В жовтні 2021‑го Артем провів пітч на стадії отримання інвестицій для завершення розробки продукту і виграв грант на $50 тис. від УФС.

Виграв грант на 50 тисяч доларів

Основна стаття витрат проєкту – розробка мобільного додатка й вебсайту. В неї потрібно постійно вкладати гроші, бо одразу створити якісний продукт неможливо. Його слід доопрацьовувати ще й тому, що під час роботи з користувачами виникають все нові вимоги.

Друга за розміром стаття витрат – маркетинг і реклама, все, що пов'язано з просуванням продукту. І невелика частина витрат – адміністративні послуги, оплата роботи юристів, оренда офісу й зарплата працівникам.

– Розробляють мобільний додаток і вебсайт програмісти на аутсорсі. Безпосередньо вдосконалює продукт HoldYou та просуває його команда з чотирьох осіб. Катерина Мандрика – головна операційна директорка, працює з психологами та клієнтами, забезпечує досягнення цілей проєкту. Владислава Палінка здійснює просування, рекламу та PR. За роботу з лідерами думок, внутрішню SЕО-оптимізацію сайту та email-маркетинг відповідає Ганна Малюк. СЕО стартапу HoldYou – Артем Бітюков.

Через HoldYou проведено понад 2500 сеансів. В середньому за місяць на платформі відбувається 200 консультацій. Одна людина здебільшого оплачує п'ять-шість сеансів, в окремих випадках – до 20.

Артем не розкриває, в якій пропорції розподіляються доходи між платформою та психологами. Але каже, що сервіс ще не вийшов на самоокупність. За його прогнозами, це повинно відбутися в березні цього року за умови залучення більшої кількості клієнтів.

– Триває розробка нового сервісу – щоб, окрім консультацій, люди могли отримати корисні навчальні курси. З виховання дітей, особистого та професійного розвитку, із запобігання професійному вигоранню та багато інших, – говорить Артем. – У найближчих планах – закінчення розробки технічної частини сервісу.

Прагнемо масштабувати сервіс на інші країни через локалізацію. В кожній країні буде локальний HoldYou, де тамтешні психологи консультуватимуть рідною мовою. Плануємо розпочати з Великої Британії та Австралії. Для цього шукаємо інвестора, готового вкласти не менш як 200 тисяч доларів. Ці гроші підуть на переформатування продукту під локальний ринок. Потрібно трохи перероб­ляти мобільний додаток і вебсайт, відкривати нову юридичну особу, забезпечувати ведення місцевого оподаткування. Але найзатратнішою частиною буде маркетинг.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН

Зараз ви читаєте новину «"Часто за однією проблемою криється інша, значно глибша"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути