четвер, 09 червня 2022 09:28

Бавовна

"У Курській області знову "бавовна": росіяни звинувачують Україну, хоча водночас гатять по Сумщині", – повідомляє сайт телеканалу "24".

У замітці йдеться про те, що губернатор російської області Роман Старовойт повідомив, начебто українці обстріляли їхню територію з мінометів та важкої артилерії. Прикордонники відкрили вогонь у відповідь.

 

"Поки російські чиновники вигадують обстріли на власній території, під вогнем перебуває Сумська область, – пише сайт. – Майже о дев'ятій ранку Росія зі своєї території вела артобстріл територій Білопільської громади. Окрім того, понад годину війська ворога вели вогонь зі своєї території з ракетних систем залпового вогню по території Сумського району"

Бавовник звичайний середньоволокнистий, латиною gossypium hirsutum – багаторічна рослина, кущ родини мальвових. Стебло – пряме, гілчасте, здерев'яніле, висотою 1–1,5 м, квіти одиничні п'ятипелюсткові, білі або кремові з пурпуровим відтінком. Цвіте в липні-вересні. Налічують 50 видів рослини, 20 із них вирощують для використання в легкій промисловості.

У Середньовіччі вважали, що квіти бавовнику ростуть на деревах. Німці називали їх baumwolle – "дерев'яна вовна". З німецької мови слово перекочувало в українську, де трансформувалось у "бавовну". Натомість у російській мові рослину називають "хлопок" – від "хлопать", відділяти.

Бавовну почали використовувати як сировину для виготовлення тканини 12 тис. років тому. Найдавніші знайдені матеріали – в Перу, Мексиці, Судані. Перше знаряддя для очищення квітів від насіння винайшли в Індії. "Чурка" складалась із двох валиків – верхній був нерухомий, а нижній обертався ручкою. Нею два-три змінні робітники могли за день очистити 6–8 кг волокна, що містить 85–90% чистої целюлози.

Відкривалося неозоре поле для фантазій

"Про індійську дивовижу згадував і Геродот, – пише журналіст Олексій Мустафін, 51 рік. – Однак він так далеко на схід від Греції не мандрував, тож його розповідь більше нагадує байку. Бавовну він описував як вовну, що росте на деревах, міцнішу та кращу за овечу. Для того, хто бачив бавовник, цей опис може видатися кумедним, але вони принаймні розуміють, про що саме розповідав грецький історик. А ось для сучасників Геродота, які лише слухали або читали його "Історію", відкривалося неозоре поле для фантазій".

У 1930-х бавовник почали культивувати в причорноморських областях України. На початку 1950-х площі посівів перевищували 475 тис. га. Але рослина виснажує ґрунт, тож незабаром вирощування припинили.

Бавовняна справа – розслідування корупційних схем в Узбецькій РСР на початку 1980-х. Ініціатором був голова ЦК КПРС Юрій Андропов (1914–1984). Викрито багатомільйонні зловживання навколо виробництва та збуту бавовни. Серед підозрюваних – керівник республіки Шараф Рашидов (1917–1983), але він помер до висунення обвинувачень – за офіційною версією, від серцевого нападу. Загалом порушили 800 кримінальних справ, за якими тюремні терміни отримали понад 4 тис. осіб.

Депутатка Верховної Ради СРСР Ядгар Насриддінова (1920–2006) згадувала: "Щороку Узбекистан звітував перед державою 3 мільйонами тонн бавовни. Насправді ж не поставляв і половини цього. Словом, приписування, обман, окозамилювання. 1983-го Андропов телефонує Рашидову: "Шараф, 3 мільйони тонн буде?" – "Буде, Юрію Володимировичу". І ось уже жовтень, а здали тільки 20 відсотків запланованого. Рашидов збирає голів районів на актив: "Чому не здаєте?" Мовчать. Знають, що бавовни нема.

За три дні він машиною об'їхав пів Узбекистану – нема бавовни. Повернувся в Ташкент, знову дзвінок Андропова: "Шараф, ну що, буде бавовна? Якщо нема, матимеш справу зі мною". Того ж дня Рашидов поїхав додому й застрелився".

Російські пропагандисти уникають вживання термінів, що стосуються війни в Україні. Називають її спеціальною військовою операцією, а звуки вибухів на своїй території – "хлопками".

ПоІ"хав додому й застрелився

"Хлопки, которые были слышны в приграничных районах на севере полуострова, доносились из Херсонской области, – повідомляє сайт газети "Московский комсомолец". – Советник главы Крыма по информполитике Олег Крючков заявил, что таким образом уничтожаются украинские боеприпасы".

"Жители Белгорода в очередной раз услышали хлопок, – пише сайт "Бел.ru". – Предположительно, сработала ПВО. Также это мог быть звук после разминирования в Яковлевском горокруге. Официальной информации о каких-либо происшествиях пока не поступало".

25 квітня івано-франківський сайт "Місто" опублікував замітку про вибухи в Брянську. Імовірно, інформацію брали з російського джерела. Слово "хлопок" автоматично переклали як "бавовна":

"Повідомляється, що горять резервуари з пальним. Даних про постраждалих не надходило. За словами жителів, перед початком пожежі було чути потужну бавовну, а заграву від вогню зараз видно з різних точок міста".

На помилку звернула увагу Анастасія Кирпичник. Вона опублікувала скриншот новини у твітері. "Сьогодні я – потужна бавовна", – дописала.

"Немає сечі терпіти ці борошна", – прокоментував користувач Лях Злющий.

Відтоді українці поширюють у соцмережах жарти, що виникають внаслідок неправильного перекладу багатозначного російського слова "хлопок". Як-от:

"Шановні бєлгородці! Сьогодні, о 5:14, по вашому місту ЗСУ виконуватимуть тестові запуски нових ракет класу "Бавовна".

"Треба цинічніше дивитися на це й розуміти, що бавовна в Бєлґороді це лише ще одне налагодження промисловості в історії регіону".

Благодійний рок-концерт "Бавовна. Дуже потужна" влаштував волонтерський фонд "Патронус" 21 травня в ресторані First Wave у Дніпрі. Виступали місцеві виконавці: MANTU, Ольга Журавель, Red Wolf acoustic. Діяв ярмарок, був куточок від тату-студії VeAn, де можна було зробити патріотичне татуювання. Вхід – довільна пожертва. Вдалося зібрати 50 тис. грн. Усі кошти організатори передали на закупівлю медикаментів, форми та інших засобів для 25-ї та 93-ї бригад і полку "Азов".

"Україна вже третій місяць протистоїть агресії країни-терориста, – йдеться в описі події. – Сотні тисяч людей об'єдналися заради перемоги, і ми серед них".

25 мільйонів тонн бавовни збирають щороку у 80 країнах світу. Вона становить 40% усіх текстильних волокон, що їх використовують у легкій промисловості. Виготовлять одяг, домашній текстиль, застосовують як допоміжні матеріали в медицині та косметології

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Бавовна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути