Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2011 16:31

Якщо в першій статті сказано, що Україна - демократична, соціальна, правова держава, то тепер що, буде якась монархія чи анархія?

 

21 лютого Віктор Янукович оголосив про початок конституційної реформи. Оновлену редакцію Основного закону розроблятиме Конституційна асамблея, що складатиметься переважно з юристів та громадських діячів. Її створює група експертів, яку очолив екс-президент Леонід Кравчук

Віктор МУСІЯКА, 64 роки, професор права, один з авторів Конституції

- Кравчук каже, що по суті це буде нова Конституція. Яка нова? Якщо в першій статті сказано, що Україна - демократична, соціальна, правова держава, то тепер що, буде якась монархія чи анархія? У другому розділі йдеться про права людини і громадянина -  їх викинуть? Поки незрозуміло, що і як змінюватимуть в Основному законі. Але, почавши цей процес, влада точно матиме що сказати Венеціанській комісії, якій дуже не сподобалось скасування політреформи 2004 року: "Бачите, процес іде, готуємо зміни, як ви нам і радили". А процес цей може тривати всю каденцію Януковича - і весь цей час країна житиме за авторитарною Конституцією 1996 року.

Зміни до Конституції потрібні. Наприклад, варто уточнити норму щодо персонального голосування депутатів, щоб один не голосував за кількох. Але який це має сенс, якщо влада не дотримується чинних законів? Хай спочатку привчать себе жити за законодавством - лише тоді такі ініціативи будуть чогось варті.

Зараз ви читаєте новину «Якщо в першій статті сказано, що Україна - демократична, соціальна, правова держава, то тепер що, буде якась монархія чи анархія?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути