четвер, 07 листопада 2019 17:13

42

– Послухай, я президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь, – каже президент України Володимир Зеленський 26 жовтня у селищі Золоте Луганської області. Спілкувався з воїнами-добровольцями, які виступають проти відведення українських військ від лінії фронту. Відбулася коротка перепалка.

– Я тобі прийшов і сказав: "Зброю прибери", – звернувся до ветерана полку "Азов" Дениса на позивний "Янтар". – А ти мене не переводь на акції. Я хотів побачити в очах розуміння. А побачив хлопця, який вирішив, що перед ним якийсь лопух стоїть, і переводить мене на іншу тему

42 – натуральне число між 41 і 43. Римськими цифрами – XLII, у двійковій системі числення – 101010, у вісімковій – 52, у шістнадцятковій – 2А.

42 гріхи повинен спокутувати небіжчик на смертному суді, за "Книгою мертвих". Релігійний посібник створений у Стародавньому Єгипті близько 2700 року до н. е. Уперше опублікований у Франції 1821-го. Для цього треба звернутися до 42 богів:

"Вітаю, Там-Сапу, що приходить із Бусірісу, я не чаклував проти фараона.

– Вітаю, Арі-ем-аб-еф, що приходить із Тібі, я ніколи не перешкоджав течії води.

– Вітаю, Ахі, що приходить із Ну, я ніколи не підвищував свого голосу".

І так далі.

Автор: Bолодимир Kазаневський
 

42 покоління – три по 14 – було в родині Ісуса Христа. У Євангелії від Матвія про це йдеться: "А всіх поколінь від Авраама аж до Давида – 14, і від Давида аж до вавилонського переселення 14 поколінь, і від вавилонського переселення до Христа поколінь 14".

42 місяці триватиме влада Антихриста перед Судним Днем, відповідно до "Апокаліпсису" Івана Богослова – останньої книги Нового Заповіту:

"І я бачив звірину, що виходила з моря, яка мала десять рогів і сім голів, а на рогах її було десять вінців, а на її головах богозневажні імена. І їй дано уста, що говорили зухвале та богозневажне. І їй дано владу діяти 42 місяці".

42 рядки було на кожній сторінці латинського перекладу Святого Письма, виданого німцем Йоганом Ґутенберґом на початку 1450-х. Це була одна з перших друкованих книг. Її називають 42-рядковою Біблією, скорочено – В42. Мала 1272 сторінки, тираж – близько 180 примірників. До наших днів збереглися два десятки повних екземплярів.

42 ілюстрації містить перше видання роману-казки Льюїса Керрола (1832–1898) "Аліса у Дивокраї" 1865 року. На цьому наполіг автор. В одному з епізодів Білий Король зачитує розпорядження:

"- Закон 42: усім особам заввишки в одну милю і вищим залишити судову залу.

– Це я – заввишки в одну милю? – перепитує Аліса.

– Так.

– А може і в дві, – додає Королева.

– Ну і нехай, але я не вийду. Тим більше що це неправильне правило – ви його щойно вигадали.

– Це найдавніший закон у записнику, – заперечує Король.

– Тоді це мав би бути Закон 1".

42 замахи здійснили на життя лідера Третього рейху Адольфа Гітлера (1889–1945). Таку кількість вказує німецький дослідник Вілль Бертхольд (1924–2000). Книжку Die 42 Attentate auf Hitler видав 1981-го. Українського перекладу немає.

Перший замах – восени 1921-го. Під час промови у берлінській пивній у молодого політика стріляв гомосексуаліст, невдоволений його твердженнями, що представники секс-меншин були боягузами під час Першої світової війни.

Останній спланували британські спецслужби. Мали реалізувати навесні 1945 року. На той момент Німеччина вже практично програла війну. Прем'єр-міністр Вінстон Черчилль наказав скасувати операцію.

"42" – американський художній фільм режисера Браяна Гелґеленда 2013 року. Розповідає про початок кар'єри Джекі Робінсона (1919–1972) – першого темношкірого гравця в Головній лізі бейсболу США. Під №42 він виступав у команді "Бруклін Доджерс". 1997-го Головна ліга закріпила цей номер за всіма командами. Гравці можуть користуватися ним тільки 15 квітня – в день народження Робінсона.

"У Росії таке треба крутити весь рік, – йдеться у відгуку на фільм на сайті Kinopoisk. – Теми расизму й нацизму – наче двоє братів. Сьогодні це актуально, як ніколи. Країну захлиснула міжетнічна ненависть. Пора людям нагадати, що є ще щось, крім нації та кольору. Щось, що нас об'єднує і робить людьми. Націю і расу не вибирають. Судити по ній про людину – дикунство".

42 роки – середній вік кандидатів у народні депутати під час виборів до Верховної Ради влітку цьогоріч. Загалом таких було зареєстровано 3171 в одномандатних виборчих округах і 2674 – у списках політичних партій.

– У цьому плані в нас стабільність, – говорила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, 51 рік. – Порівняно з виборами 2014-го майже не змінився вік найстаршого і наймолодшого кандидатів, а також середній вік. 42 роки – це особа, яка має і певний досвід, і розуміння, для чого вона балотується в парламент.

42 донедавна залишалося єдиним цілим числом до 100, яке не вдалося розкласти на суму трьох кубів. Відповідну задачу 1954 року сформулювали вчені Кембриджського університету. 6 вересня 2019-го британський математик Ендрю Букер і його американський колега Ендрю Сазерленд повідомили відповідь. Вона виглядає так:

42 = (–80538738812075974) ^3 + 80435758145817515^3 + 12602123297335631^3

Після 42 років у шлюбі відзначають перламутрове весілля. На святкування запрошують тільки родичів і найближчих друзів. Подружжя дарує одне одному перламутрові ґудзики. Через рік – перед 43-ю річницею – потрібно опустити їх у посудину з водою. Вважається, що за добу така вода набуде цілющих властивостей.

"Перламутр – батько перлів, – пише жіночий портал ProLedi. – Міцний склад речовини, що покриває внутрішній шар черепашок, прирівнюється до міцних уз прожитих років".

42 роки – якудосі – критичний вік для чоловіків у синто, традиційній релігії Японії. Тамтешньою мовою число 42 звучить як "сі ні" – аналогічно до виразу "смерть людини". Після досягнення якудосі синтоїсти проходять обряд очищення від злих духів. Найкращим подарунком на такий день народження вважають ніж або інший гострий предмет – аби можна було відсікти від себе погану долю.

Зараз ви читаєте новину «42». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути