неділя, 23 жовтня 2016 09:10
Олена Павлова
Олена Павлова
Олена Павлова

Моя сусідка Наталі Портман

"Рівне багато разів переходило із рук у руки, наче маленьке кошеня, з якого знущаються хулігани, перекидаючи одне одному: Росія – Польща – Німеччина – Росія. А тепер місто належить Україні. Чи Білорусі? А може, якійсь місцевій банді? Я і сама не знаю, кому воно зараз належить. Та і не дуже хочу знати", – каже тітка Соня у романі "Історія про любов і темряву".

Це автобіографічний твір ізраїльського письменника 77-річного Амоса Оза.

Щороку Оз – серед лідерів ставок на Нобелівку. Яким же здивуванням було прочитати, що його мати – із мого рідного міста Рівне. У понад 700-сторінковому романі письменник реконструює своє дитинство. І намагається зрозуміти, чому його мати вкоротила віку.

Однойменний фільм за романом зняла голлівудська акторка Наталі Портман. Зіграла в ньому й головну роль – матір Амоса. Її героїня – донька багатого мельника Фаня Мусман. У рівненській єврейській гімназії дівчина мріє про життя в Ізраїлі – "землі молока і меду". Там виходить заміж і народжує сина. Жодного молока та меду, лише кпини свекрухи, нескінченне прання, безсоння і все сильніші ліки від депресії.

Про Рівне у фільмі згадують нечасто. Це край кришталевих люстр і срібнохут­рих лисиць, місто божевільних, самогубців і антисемітів. У книжці – об'ємніше. Це було Рівне, якого я не знала.

Кинулася шукати щось про Оза у місцевій пресі. Виявилося, будинок Фані Мусман – на сусідній вулиці, Дубенській. Меморіальну табличку там повісили кілька років тому. Напис за парканом – не видно.

Я щодня проходила повз будинок жінки, яку зіграла Наталі Портман. І нічого про неї не чула. Про Амоса Оза – теж. Таку історію міста нам не викладали.

Зараз ви читаєте новину «Моя сусідка Наталі Портман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути