понеділок, 14 жовтня 2013 14:38
Олександр Жолудь
Олександр Жолудь
економіст Міжнародного центру перспективних досліджень

Азаров не домовиться з Медведєвим про дешевий газ

10 жовтня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна в найближчі декілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий договір не буде переглянутий. У вівторок 15 жовтня у Калузі заплановано зустріч прем'єр-міністра України з головою уряду РФ Дмитром Медведєвим, під час якої глави урядів обговорять питання економічного співробітництва між Україною і Росією, у тому числі й газові відносини.

Питання відмови від російського газу залежить від того, настільки можливо в Україні скоротити споживання газу. В нас дві проблеми з газом і енергією. З одного боку, дуже енерговитратні виробництва і не ефективно використовується енергія, і, з другого боку, в нас велика кількість енергії в самих виробництвах, і навіть якби вони були енергоефективніші, все одно споживали б багато газу.

Ми маємо два основних споживачі газу — це хімічна і металургійна промисловості. В хімічній промисловості в нас основним є виробництво аміаку і азотних добрив. Там газ входить як ресурс, джерело з якого виробляють. Тут на сьогоднішній день газ складає понад половину загальних витрат. Навіть на аналогічних підприємствах в інших країнах, які є більш ефективні, все одно газ як сировина складає 30-40%. Ми можемо покращити виробництво, але воно все одно буде вагомим споживачем газу.

Інший варіант — закривати ті підприємства, які в нас є значними споживачами газу. Бо, наприклад, що стосується хімічної промисловості, то немає більше жодної країни в світі, яка експортувала азотні добрива, що зроблені з привезеного газу. Україна єдина країна в світі, яка експортує добрива, що зроблені на чужому газі. Це пов'язано з тим, що на початку 60-70-их роках Україна була забезпечена власним газом і відповідно тут були підприємства з його переробки. Сьогодні ситуація змінилася. Питання енергоефективності полягає в тому, чи можемо ми собі дозволити закрити найбільш газововажливі підприємства просто через те, що вони завжди будуть споживати багато газу.

На сьогоднішній день весь газ на ці підприємства постачається з Росії. В нас звичайно вже є домовленості постачання газу з інших країн. Але по-перше це реекспорт російського газу. І по-друге, треба розуміти, що ми залежні від того як експортується газ. Сьогодні він транспортується через газотранспортну систему. Йдуть розмови про танкери і постачання скрапленого газу в Чорне море. Але поки це тільки розмови, бо сюди єдиний шлях через Босфор. Зараз Анкара забороняє вхід будь-яким газотранспортним судам. Бояться, бо є небезпека вибуху і може бути катастрофа. Відповідно в нас немає сьогодні альтернативного шляху отримання газу. Навіть якщо ми домовляємося з Туркменістаном, ми можемо отримати їх газ лише через російську територію.

Сьогодні закупівля російського газу в нас скоротилася на третину. Водночас споживання газу в Україні скоротився лише на 7%. Це дуже дивно — як ми могли скоротили споживання на одну десяту, а закупівлю на третину, при тому, що власного газу в нас лише 20%?

Не можна виключати, що Росія знизить ціну на газ найближчим часом. Але з іншого боку, уряд Азарова робив спробу домовитися про зниження ціни на газ ще з 2010 року. Оскільки за 3 роки вони не домовилися, то чекати, що вони зараз домовляться не варто. Говорити, що зараз є якісь специфічні умови через підписання Україною угоди з ЄС, не варто. Нічого принципово іншого цієї осені в газових переговорах Росії і України не відбудеться.

Зараз ви читаєте новину «Азаров не домовиться з Медведєвим про дешевий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути