Ексклюзиви
неділя, 22 грудня 2013 14:39
Олександр Жолудь
Олександр Жолудь
економіст Міжнародного центру перспективних досліджень

Уряд подав занадто оптимістичний бюджет

Доопрацьований проект державного бюджету на 2014 рік оприлюднено на сайті Верховної Ради. Кабмін зберіг прогноз зростання ВВП на 3% в 2014 році. При цьому він погіршив прогноз номінального ВВП з 1,694 млрд  до 1,653 млрд гривень. За прогнозами уряду, інфляція становитиме 4,3%.

Нагадаємо, 14 вересня в парламенті був зареєстрований проект державного бюджету на 2014 рік, розроблений Кабінетом міністрів. 11 вересня Кабмін схвалив проект держбюджету на 2014 рік з дефіцитом 2,7%, зростанням ВВП 3%, інфляцією 8%.

Із точки зору макропоказників, Державний бюджет на наступний рік є занадто оптимістичним. Оскільки, згідно з нашим прогнозом, як інфляція, так і економічне зростання в Україні наступного року будуть меншими. Відповідно, податкова база для того, аби зібрати той бюджет, який планується, буде менше.

Переконаний, що його варто було б зробити більш песимістичним. Прогноз має бути реалістичним. А потім, якщо би дійсно реалізувався розвиток економіки за їхнім сценарієм, то просто переглянути бюджет в бік збільшення. Це зробити значно легше, ніж навпаки, бо важко по суті передбачити ситуацію в країні, особливо, коли все зараз так нестабільно. Треба було робити так, бо зарано казати, що рецесія в Україні на початку року зупиниться.

Певно, уряд вдався до такого сценарію, бо йому потрібно було збільшити видаткову частину бюджету. Кабінет міністрів спланував частину спрямувати на збільшення соціальних виплат. Під це робили і дохідну частину бюджету, і оцінку розвитку економіки.

Окрім того, парламенту запропонували затвердити бюджет із дефіцитом майже 60 мільярдів гривень. Не варто, звичайно, було настільки збільшувати дефіцит, зважаючи на те, що частина видатків йде на поточні, а не капітальні витрати. В принципі, враховуючи заплановане отримання кредиту з Росії, такий бюджет можна буде профінансувати цього року. А от наскільки коректно фінансувати запозиченими грошима поточні видатки, які не дадуть потім зиск, і що не дозволить віддати ці кредити - це інше питання. Основний ризик – збільшення боргового навантаження, і питання втому, як Україна виплачуватиме їх потім.

Водночас, прогнозований рівень інфляції у 4,3% доволі реалістичний. Є можливість, що саме такий рівень інфляції буде. Те, що її знизили з понад 8%, пов'язано з тим, що в попередній варіант проекту було закладено підвищення тарифів на адміністративні послуги для населення. Тоді розраховували на гроші від МВФ, який ставив саме такі умови. Нагадаю, що минулого і цього року рівень інфляції був значно нижчим, - близько нуля.

Також Кабмін зберіг прогноз зростання ВВП на 3% в 2014 році. Наш прогноз – нульове зростання. Бо буде падіння в першому півріччі, і зростання відновиться лише в другому півріччі. Наш центр переконаний, що варто було закласти менші темпи зростання. Зауважу, що він значною мірою повторює бюджети минулих років, бо із наявними коштами важко щось змінювати кардинально в державному бюджеті.

Зараз ви читаєте новину «Уряд подав занадто оптимістичний бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути