вівторок, 22 травня 2012 13:41
Олександр Жолудь
Олександр Жолудь
економіст Міжнародного центру перспективних досліджень

Гривні потрібне вільніше курсоутворення, а не плавна девальвація

Національний банк України очікує притоку іноземної валюти до країни завдяки проведенню Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 та парламентських виборів. Фінансові експерти навіть називають цифру - близько $2,7 млрд.

Проте, на моє переконання, Євро-2012 дасть дуже незначний приплив валюти. Я би оцінив його у кількасот мільйонів доларів. Це приблизно дорівнює тому, на скільки населення за один місяць купує більше валюти, ніж продає. Наприклад, за даними Нацбанку, чиста купівля українцями у банків іноземної валюти в квітні 2012 року становила $209,9 млн. Тобто Євро-2012 дасть такий приплив валюти, що лише на один місяць буде перекрито її дефіцит, який створює населення. Це зовсім не той показник, який суттєво змінює картину на валютному ринку. Що ж до "залиття" іноземної валюти через вибори до Ради, то тут мій прогноз ще песимістичніший: обсяг буде меншим, ніж через футбол.

Після заяв Нацбанку щодо зміцнення курсу гривні стали ширитися чутки про повторення ситуації, яка склалася 2008-го року. Нагадаю, тоді після ревальвації стався різкий обвал української національної валюти. Але порівнювати тодішні події з теперішньою ситуацією не зовсім коректно. Річ у тім, що зміцнення курсу гривні 2008 року було спричинене внутрішнім чинником - за рахунок стрімкого зростання економіки - близько 14% річного ВВП. Різка девальвація ж сталася через світову кризу.

Нині ж економіка зростає набагато повільніше, а за дефіцитом поточного рахунку платіжного балансу Україна наближається до тих значень, які були перед кризою 2008 року. Минулоріч він становив $2,448 млрд. Це досить серйозно тиснутиме на курс гривні. Її різкий обвал можливий за умови повторення у світі події на рівні падіння Lehman Brothers. Імовірність такого сценарію не надто висока, але і не нульова.

Особисто я не виступаю ні за плавну девальвацію, ні за прив'язку гривні до американського долара. На мою думку, нацвалюті потрібне більш вільне курсоутворення. Варто лише запровадити недопущення коливань її курсу протягом одного дня вище від певного рівня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс нацвалюти може опуститися нижче 8,69 гривні за долар - Суслов

Що ж до ситуації зі світовими валютами, то я би не став стверджувати, що нині відбуваються якісь особливі великі коливання. Вони й не припинялися протягом останніх 20 років, хіба що були певні періоди затишшя, коли певну валюту прив'язували до іншої.

Останнім часом активно обговорюють ситуацію в Греції. Там за два дні банки втратили понад 1 млрд євро. Утім ця тенденція триває близько року. Населення забирає депозити з банків, бо чує все більше і більше чуток, що Греція може вийти з єврозони. Якщо це станеться, то буде знову введена власна національна валюта - драхма. Скоріше за все, вона девальвує відносно євро.

Долар же тримається біля максимальних за чотири місяці значень відносно євро. До того ж, останні півроку на курс американської валюти вже не так сильно тисне державний борг США.

Зараз ви читаєте новину «Гривні потрібне вільніше курсоутворення, а не плавна девальвація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути