вівторок, 15 травня 2012 12:18

Курс нацвалюти може опуститися нижче 8,69 гривні за долар - Суслов

Курс нацвалюти може опуститися нижче 8,69 гривні за долар - Суслов
Віктор Суслов: не очікую різкого та глибокого падіння курсу гривні. Фото: glavred.info

Гривня має поступово і плавно девальвувати.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив фінансовий експерт, заслужений економіст України Віктор Суслов.

"Я не очікую різкого та глибокого падіння курсу гривні, так само й інших світових валют цього року. Проте впевнений в тому, що гривня повинна поступово і плавно девальвувати. Очевидність цього процесу стала видна ще рік тому. На мою думку, Національний банк штучно утримував курс більше року, завдаючи досить серйозної шкоди українській економіці", - сказав він.

За його словами, девальвація гривні швидше за все перевищить прогнозовані Міністерством економічного розвитку і торгівлі 8,69 грн/дол. у 2013 році.

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі минулої п'ятниці опублікувало щоквартальний консенсус-прогноз перспектив розвитку економіки. Згідно з ним, гривня повинна девальвувати до 8,34 гривні за долар і девальвувати далі в 2013 році до 8,69 гривні за долар. Думаю, це дуже оптимістичний прогноз. Швидше за все, можна було б очікувати більш глибокої девальвації", - зазначив Суслов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна готова допустити "Газпром" до сланцевих родовищ в обмін на дешевий газ

Експерт розповів, що необхідність девальвації можна довести за станом платіжного балансу.

"Негативне сальдо платіжного балансу України в 2011 році становило 2 мільярди 155 мільйонів доларів, що довелося покривати за рахунок валютних резервів. При цьому негативне сальдо торгового балансу становило 13 мільярдів 805 мільйонів доларів, а негативно сальдо рахунку поточних операцій - 9 мільярдів 6 мільйонів доларів. Національний банк не повинен був допускати такої ситуації, що призвела до зниження конкурентоспроможності українського експорту", - нагадав Суслов.

Він додав, що такі негативні тенденції тривають і в першому кварталі 2012 року.

"У порівнянні з першим кварталом 2011 року більш ніж у чотири рази зменшилося позитивне сальдо за фінансовим рахунком - з 2 мільярдів 466 мільйонів доларів до 601 мільйона доларів. Це означає, що Україні все важче отримувати зовнішні кредити і вони постійно зменшуються", - підкреслив економіст.

Зараз ви читаєте новину «Курс нацвалюти може опуститися нижче 8,69 гривні за долар - Суслов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути