четвер, 20 липня 2017 11:38

"Суспільство має тиснути на цих продажних, боягузливих політиків": рік тому не стало Павла Шеремета

Автор: REUTERS
  Павло Шеремет став жерствою політичного замовного вбивства
Павло Шеремет став жерствою політичного замовного вбивства

"Так жити, як жили до Майдану, не можна. Я сприйняв Майдан усією душею, всім серцем і вважаю, що жертви, які там були, не повинні бути даремними. І робити вигляд, що після Майдану нові лідери займуть старі кабінети і правитимуть Україною по-старому, – це просто неможливо, це буде злочином проти України… Суспільство має тиснути на цих продажних, боягузливих політиків, суспільство повинно щодня, щохвилини вимагати руху вперед, вимагати змін", - говорив журналіст Павло Шеремет 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік без Шеремета: у Києві вшановують пам'ять загиблого журналіста

20 липня 2016 року близько 7:45 в центрі Києва на перетині вул. Франка і Хмельницького вибухнув червоний автомобіль Subaru, в салоні якого перебував чоловік. Коли його витягли з машини, він був ще живий, однак травми, виявилися несумісні з життям. Чоловік помер у "швидкій".

Вже за лічені хвилини після вибуху ЗМІ повідомили: загинув відомий український, білоруський і російський журналіст Павло Шеремет, який протягом останніх п'яти років проживав у Києві.

Автор: ТСН
  Авто Павла Шеремета вибухнуло у центрі Києва
Авто Павла Шеремета вибухнуло у центрі Києва

Вдячний дуже багатьом українцям за те, що вони все ще проводять поділ між Путіним, Росією і росіянами. Є ненависть до Путіна, є ненависть до Росії як до держави, але немає такої самої ненависті стосовно російських людей. Далі такий поділ українцям буде робити дедалі складніше, якщо не буде миру, ми повинні це розуміти. Росія втрачає щодня свого дружнього сусіда, прірва стає величезною, - Павло Шеремет, березень 2016 року

Уже в день вибуху радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт назвав чотири основні версії, які відпрацьовуються слідчими.

Перша з них - професійна діяльність загиблого. Павло Шеремет співпрацював з кількома українськими ЗМІ. У своїх статтях і публічних виступах гостро критикував білоруську та російську владу.

Другою версією, за словами Тандіта, були неприязнь у відносинах або особисті мотиви.

Третя версія - "російський слід" нібито з метою дестабілізації ситуації в Україні.

Четвертою версією Юрій Тандіт назвав замах на Олену Притулу, цивільну дружину Павла Шеремета, керівницю впливового інтернет-видання "Українська правда". Саме їй належав автомобіль, що вибухнув.

Через день після вибуху журналісти, а потім поліція оприлюднили відеонарізку записів камер спостереження поблизу будинку, в якому жив Павло Шеремет. На відео видно чоловіка та жінку. Вони заклали вибухівку під днище автомобіля журналіста. Також у поліції повідомили, що за будинком кілька днів стежили невідомі, вели фото-відеофіксацію, можливо, готуючись до злочину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу щодо вбивства Павла Шеремета заморозили

Фотороботи підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета досі не оприлюднені. У поліції заявляють, що мають з цього приводу власні міркування.

"Коли ми опублікуємо фоторобот убивць, це означатиме, що ми в глухому куті", - заявив у лютому цього року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Автор: AFP
  Правоохоронці називають пріоритетною версією вбивства Шеремета його професійну діяльність, однак не відкидають і інші версії
Правоохоронці називають пріоритетною версією вбивства Шеремета його професійну діяльність, однак не відкидають і інші версії

Звітуючи про стан розслідування на початку цього року, міністр розповів, що незадовго до смерті Павло Шеремет відвідував Москву, де спілкувався з колишнім міністром доходів і зборів України Олександром Клименком, а також поговорив з російським опозиціонером Володимиром Кара-Мурзою. У ході слідства справи про вбивство Шеремета було допитано понад 1800 людей, отримано більше 400 дозволів на доступ до інформації мобільних операторів за майже 19 тисячами абонентських номерів. Крім того, в розпорядженні слідства було понад 150 терабайтів інформації з камер спостереження.

За словами Авакова, слідство не виключало, що Шеремет став жертвою "замовного політичного вбивства, замовлення на яке надійшло саме з РФ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська розвідка могла бачити, як закладали бомбу під авто Шеремета

Генеальний прокурор України Юій Луценко за кілька днів після убивства Павла Шеремета заявлявив, що слідство визначилося з ключовою версією вбивства журналіста.

"Слідство розглядає всі версії, але ключовою вважається помста за професійну діяльність Павла", - сказав він.

Наприкінці червня цього року Луценко визнав, що в розслідуванні немає "серйозного прогресу", а минулого тижня міжнародна організація Комітет захисту журналістів (CPJ) закликала українську владу залучити до слідства іноземних експертів.

"До вбивства журналіста Павла Шеремета можуть бути причетні представники влади Білорусі і Росії, а також влада або радикальні націоналісти України", - йдеться в звіті Комітету захисту журналістів, оприлюдненому в 12 липня.

Автор: Українська правда
  У столиці вшанували пам'ять убитого журналіста Павла Шеремета та вимагають знайти і покарати його вбивць
У столиці вшанували пам'ять убитого журналіста Павла Шеремета та вимагають знайти і покарати його вбивць

В травні цього року презентували фільм - журналістське розслідування проекту "Слідство.Інфо" і Центру з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) "Вбивство Павла". Авторам фільму вдалося отримати доступ до відеозаписів камер спостереження, яких не було в розпорядженні слідчих.

Крім того, вони поспілкувалися з людьми, які в ніч напередодні вбивства перебували поблизу автомобіля Павла Шеремета, і до яких у слідства на той момент не виникло питань, - в тому числі з колишнім співробітником української спецслужби.

"Я чекав більших результатів і не задоволений, що у нас досі немає вбивці, він не притягнутий до відповідальності", - визнав після виходу цього фільму на екрани президент України Петро Порошенко.
Минулого тижня, на зустрічі з представниками CPJ і рідними Павла Шеремета, президент України Петро Порошенко заявив, що правоохоронні органи повинні найближчим часом публічно відзвітувати про результати слідства

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо і періодичних видань, у 1990-х – 2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом – "Першого каналу". Останні п'ять років жив у Києві, працював в "Українській правді", а також на радіо "Вести".

Зараз ви читаєте новину «"Суспільство має тиснути на цих продажних, боягузливих політиків": рік тому не стало Павла Шеремета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути